42 valstis atspoguļoja Rīgas tapšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētu
Ziņas par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem ir sasniegušas pat tādas valstis kā Filipīnas, Ēģipte, Malaizija un Indija!
Kultūra

42 valstis atspoguļoja Rīgas tapšanu par Eiropas kultūras galvaspilsētu

Jauns.lv

Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem 42 valstīs veltīti 408 raksti, reportāžas un sižeti, informēja nodibinājuma "Rīga 2014" sabiedrisko attiecību programmas vadītājs Mārtiņš Drēģeris.

42 valstis atspoguļoja Rīgas tapšanu par Eiropas k...

Par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanu rakstīts ASV, Krievijas, Ķīnas, Austrālijas, Japānas, Vācijas, Lielibritānijas, Francijas, Portugāles, Itālijas, Igaunijas, Lietuvas, Beļģijas, Austrijas, Horvātijas, Zviedrijas, Kanādas, Slovākijas, Izraēlas, Īrijas, Spānijas, Armēnijas, Ukrainas, Lihtenšteinas, Šveices un citu valstu medijos.

No visām publikācijām 40 ir TV sižeti, kuri publicēti Vācijas televīzijās ZDF un NRD, "Euronews", Krievijas "TV Kultūra" un "1 kanāls", Zviedrijas televīzijā SVT, kā arī Igaunijas EER, Polijas TVP un citu valstu televīzijās.

Par "Rīga 2014" atklāšanas pasākumiem ārzemju radiostacijās publicēta 21 radio reportāža. Par pasākumiem Rīgā stāstīts Austrijas ORF, Francijas "Radio France", Polijas "Radio 1", Lielbritānijas BBC "Radio 3" un "Radio 4", kā arī Itālijas "Rai 1".

Drēģeris atzīmēja, ka ziņas par Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas atklāšanas pasākumiem ir sasniegušas pat tādas valstis kā Filipīnas, Ēģipte, Malaizija un Indija.

Par Rīgu kā Eiropas kultūras galvaspilsētu ir rakstījuši arī lielākie ārvalstu mediji, piemēram, Lielbritānijas "The Spectator" rakstījis, ka "Rīga - Hanzas savienības ostas pilsēta, kuru kolonizēja vācieši, poļi, zviedri un krievi - ir bijusi starptautiska pilsēta kopš viduslaikiem". Žurnāls uzsvēris, ka atklāšanas programma 2014.gadam apstiprina Rīgas kosmopolītiskās īpašības.

Lielbritānijas BBC Radio 3 reportāžā uzsvērts, ka Rīga ir visaizraujošākā pilsēta Baltijas valstīs, un "Rīga 2014" programma raksturota kā emocionāli piepildīta, savukārt "Euronews" informāciju par "Rīga 2014" atklāšanas pasākumiem sācis ar vārdiem "Rīga staro kā Eiropas kultūras galvaspilsēta".

Vācijas ziņu aģentūra DPA saviem lasītājiem stāstīja, ka kopš gada sākuma Latvija ir ieviesusi eiro - un Rīga kļuvusi par Eiropas kultūras galvaspilsētu. Ziņās norādīts, ka atklāšanas programmā ir daudz notikumu, kas piemin valsts vēsturi. "Tie, kas atstās nedaudz laika arī muzejiem, uzreiz sapratīs - kāpēc," pauda DPA.

Arī Ķīnas ziņu aģentūra "Xinhua" ziņoja, ka Rīga kā Eiropas kultūras galvaspilsēta kļūs par skatuvi dažādām kultūras un mākslinieku grupām no dažādām valstīm. Krievijas "TV Kuļtura" stāstīja, ka jaunais statuss Rīgai ļaus iepazīstināt starptautisko sabiedrību ar savām tradīcijām un kultūru, kā arī plaši atspoguļot zinātniskos sasniegumus.

Par akciju "Gaismas ceļš - Grāmatu draugu ķēde" informējuši gan "The New York Times", "Global Post", Dānijas "Politiken", "Luzerner Zeitung" Šveicē, kā arī ziņu aģentūra AFP. Laikraksti atzīmēja gan lielo cilvēku skaitu, kas piedalījās akcijā, gan to, ka cilvēkiem bija jāiztur liels aukstums. Ziņu aģentūra AFP novēroja, ka "Grāmatu draugu ķēde" atgādināja Baltijas valstu 1989.gada cīņu par neatkarību no Padomju Savienības. "Global Post" bija publicējis video, kurā cilvēki dejo un priecājas.

Jau ziņots, ka "Rīga 2014" organizētāji novērojuši lielu ārzemju mediju interesi par "Rīga 2014" atklāšanas pasākumu atspoguļošanu. Organizatori kopumā bija saņēmuši vairāk nekā 270 akreditācijas pieteikumus no 27 valstīm.

LETA, Foto: Evija Trifanova/LETA