Sabiedrība
2014. gada 10. marts, 22:14

Izstrādās diskriminācijas uzraudzības sistēmu

Jauns.lv

Aktualizējot diskriminācijas problēmu, trešdien, 12.martā, plkst.11 notiks informatīvās kampaņas "Šodien Tu. Rīt Tevi. Stop diskriminācijai" atklāšanas pasākums, kurā informēs par diskriminācijas situāciju Latvijā un tās iespējamajiem risinājumiem.

Sabiedrības integrācijas fonda (SIF), Latvijas Cilvēktiesību centra un Latvijas Tiesnešu mācību centra īstenotās kampaņas ir veicināt diskriminācijas novēršanu un vienlīdzības principu iedzīvināšanu Latvijā. Tās laikā tiks veidots valsts pārvaldes institūciju un NVO sadarbības tīkls, kura uzdevums būs izstrādāt un ieviest uzraudzības sistēmu - instrumentu regulārai datu apkopošanai un diskriminācijas novēršanas politikas izvērtēšanai.

Par diskriminācijas izskaušanas plāniem plašāk stāstīs kultūras ministre Dace Melbārde (VL-TB/LNNK), SIF sekretariāta direktore Aija Bauere un "Progresa" projekta vadītāja Sanda Serafinoviča.

"Latvijā diskriminācijas problēma ir aktuāla, pat ja daļai sabiedrības par to nepatīk runāt. Sievietes par līdzvērtīgu darbu saņem vidēji par 17% zemāku atalgojumu nekā vīrieši, jauniešiem un cilvēkiem vecumā virs 55 gadiem ir grūtāk atrast darbu, bet 26% vecāku nevēlas, lai viņu bērni mācītos vienā klasē ar romu bērniem," par diskriminācijas situāciju Latvijā vēsta SIF sekretariāta direktore Aija Bauere.

Tāpat par diskriminācijas problēmām valstī un to risinājumiem atklāšanas pasākumā stāstīs kampaņas vēstnieki - "Swedbank" valdes locekle Irīna Pīgozne, trīskārtējais paraolimpisko spēļu čempions Aigars Apinis, rakstniece un tulkotāja Ilze Jansone, Latvijā dzīvojošais vjetnamiešu izcelsmes mākslinieks Kao Viets Ngujens, jauniešu tiesību aktīvists Matijs Babris un fonda "Nāc līdzās" valdes priekšsēdētāja Sarma Freiberga.

Pretdiskriminācijas politikas mērķis ir diskriminācijas novēršana visās sabiedrības dzīves jomās un vienlīdzīgu iespēju nodrošināšana neatkarīgi no personas dzimuma, rases, etniskās piederības, invaliditātes, reliģiskās, politiskās vai citas pārliecības, nacionālās vai sociālās izcelsmes, mantiskā vai ģimenes stāvokļa, seksuālās orientācijas un citiem apstākļiem.

LETA