Sabiedrība
2014. gada 20. marts, 19:49

Prognozē ūdens līmeņa paaugstināšanos upēs

Jauns.lv

Tuvākajās dienās upju notece palielināsies un ūdens līmenis tajās paaugstināsies, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra eksperti.

Pēdējās dienās lielākajā daļā upju ir novērojama ūdens līmeņa paaugstināšanās ar intensitāti no 1 līdz 28 centimetriem. Daugavā ūdens līmenis ir paaugstinājies posmā no Ullas līdz Krāslavai par 3-10 centimetriem, pie Zeļķiem ūdens līmenis cēlies par 15 centimetriem, bet pie Pļaviņām - par 30 centimetriem.

Vietām ir vērojama arī ūdens līmeņa pazemināšanās - Daugavas augštecē no Veļižas līdz Vitebskai līmenis samazinājies par 2011 centimetriem un no Daugavpils līdz Jēkabpilij - par 1-40 centimetriem. Arī pārējās upēs ūdens līmenis samazinās.

Ledus sega ir saglabājusies atsevišķos upju posmos Latvijas ziemeļaustrumos, Daugavā pie Vitebskas un Jēkabpils novērota sniega putra, pie Veļižas novērojama bieza vižņu iešana. Daugavā pie Vitebskas un Jēkabpils novērota sniega putra. Palieku piesalas novērotas Daugavā no Ullas līdz Verhņedvinskai, Daugavpils, Vaikuļāniem, Jēkabpils, Drisā, Lielajā Juglā, Gaujā pie Velēnas un Amatā. Daugava pie Krāslavas, Ulla, Disna, Dubna, Rēzekne, Aiviekste, Gauja posmā Valmiera-Carnikava, Salaca, Lielupe, Mēmele un Venta pie Kuldīgas ir brīvas no ledus.

Paaugstinoties ūdens līmenim, Aiviekstes zemākās palienes turpinās applūst.

LETA