Liepājnieki ar viltību pārvar PVD absurdās prasības
Stingrās prasības par latviešu keramikas nekaitīgumu Ministru kabinets pieņēma, pakļaujoties Eiropas Savienības direktīvai, ka māla traukiem, kurus izmanto ēdienu pasniegšanai, ir nepieciešama rakstiska deklarācija, ka tie nav kaitīgi veselībai.
Novadu ziņas

Liepājnieki ar viltību pārvar PVD absurdās prasības

Jauns.lv

Liepājniekiem ir izdevies atrast risinājumu, kā apiet Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) aizliegumu izmantot podiņus, kuros vēju pilsētas restorānos pasniedz kurzemnieku ēdienu – „Liepājas menciņus”.

Liepājnieki ar viltību pārvar PVD absurdās prasība...

Avīze „Kas Jauns” rakstīja, ka absurdas prasības dēļ pērnvasar bija apdraudēts kurzemnieku virtuves lepnums – pēc senas Dienvidkurzemes receptes pagatavotā kūpinātā menca ar kartupeļiem un sīpoliem. PVD aizliedza pasniegt „Liepājas menciņus”, kurus tradicionāli servē māla traukos, jo bļodiņām neesot sertifikāta, ka tās nekaitē veselībai.

Traukus pēc īpaša pasūtījuma gatavoja Saldus keramiķe Iveta Besere, un tie ir neatņemama Liepājas gastronomiskā lepnuma sastāvdaļa.

Stingrās prasības par latviešu keramikas nekaitīgumu Ministru kabinets pieņēma, pakļaujoties Eiropas Savienības direktīvai, ka māla traukiem, kurus izmanto ēdienu pasniegšanai, ir nepieciešama rakstiska deklarācija, ka tie nav kaitīgi veselībai.

Keramiķi izgatavo traukus nelielās partijās, bet šādus sertifikātus var iegūt tikai par dārgu naudu, Latvijā neveic vajadzīgās pārbaudes. Pēc liepājnieku saceltā skandāla PVD pats par saviem līdzekļiem veica „Liepājas menciņu” podiņu pārbaudi Vācijā. Trauku vāciņu melnajā glazūrā tiešām atrada kaitīgas vielas, bet pašos podiņos neko sliktu neatklāja.

Toreizējā Liepājas Tūrisma informācijas biroja vadītāja Ieva Hmieļevska avīzei „Kas Jauns” teica: “Panācām, ka vāciņus un pašus podiņu nodalīja kā divus atsevišķus produktus. Tā nu podiņus atļāva izmantot, bet bez vāciņiem. Nez vai šie podiņi varēja būt kaitīgi, jo tos taču nesildīja, tajos tikai pasniedza ēdienu. Savukārt pašu vāciņu izmantoja tikai brīdī, kamēr „menciņus” nesa no virtuves līdz restorāna galdiņam. Tā nu ar zināmu viltību Liepāja savu nacionālo produktu ir atguvusi.”

Par to, ka jaunajā tūrisma sezonā liepājnieki saviem viesiem atkal varēs piedāvāt šo ēdienu, priecājas restorāna „Upe” vadītāja Alija Samoilova. Vāciņa neesamība ēdiena garšu nepasliktinās, tieši otrādi – menca tiks apcepta brūnāka. Vietā piebilst, ka šoreiz nav vietā sakāmvārds: “Kāds podiņš, tāds vāciņš.”

Kasjauns.lv, Foto: no izdevniecības „Rīgas Viļņi” arhīva