Sabiedrība
2014. gada 12. maijs, 08:12

Baltijas ceļa 25.gadadienas svinībām tērēs 280 tūkstošus eiro

Jauns.lv

Valsts Baltijas ceļa 25.gadadienas svinībām tērēs 280 tūkstošus eiro, liecina ministriju sniegtā informācija, par ko valdība lems otrdien.

Finansējumu plānots pārdalīt no valsts budžeta programmas "74.Gadskārtējā valsts budžeta izpildes procesā pārdalāmais finansējums".

Aizsardzības ministrijai nepieciešami deviņi tūkstoši eiro, lai nodrošinātu Nacionālo bruņoto spēku klātbūtni pasākuma "Baltijas ceļa 25. gadadienas velobrauciens Igaunijas robeža – Rīga, Brīvības piemineklis. Maršruta garums 260 km" laikā, bet par vienu tūkstoti eiro Iekšlietu ministrija segs Valsts policijas transporta degvielas izdevumus. Par 8,2 tūkstošiem eiro Ārlietu ministrija sagatavos faktu lapas "Par Baltijas ceļu", nodrošinās starptautisko publicitāti portālā "latvia.eu", kā arī izveidos interaktīvu, informatīvu šķirkli "Baltijas ceļš-1989." Latvijas oficiālajā "facebook" vietnē "If you like Latvia, Latvia likes you".

Par 47,8 tūkstošiem eiro Izglītības un zinātnes ministrija organizēs starptautisku konferenci "Baltijas ceļš-25" un Baltijas valstu velobraucienu "Baltic Chain Tour-BC 2014". Savukārt Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai vajadzīgi pieci tūkstoši eiro, lai Naukšēnu novada pašvaldība varētu organizēt Baltijas ceļa 25.gadu atceres pasākumu pie Latvijas - Igaunijas robežas Ķoņu pagastā un velobraucienu "Karksi Nuija -Rūjiena".

Kultūras ministrija prasa 123,9 tūkstošus eiro, lai "Latvijas koncerti" varētu nodrošināt koncertu pie Brīvības pieminekļa "Baltijas ceļam 25", Nacionālais arhīvs un Nacionālais vēstures muzejs - izstādi "1989.gada Baltijas ceļš - akcija brīvības vārdā…", Latvijas Tautas frontes muzejs - lekciju ciklu Rīgā un reģionu augstskolās, piemiņas zīmes un atmiņu, vēsturisko liecību izdevumu "Tauta tautu rokās tur", kā arī "UNESCO Latvijas Nacionālā komisija" - pasākumu "Baltijas ceļa stāsti virtuālā vidē - veltījums 25.gadadienai".

Latvijas Radio nepieciešami 32,5 tūkstoši eiro gadadienai veltītiem raidījumiem, dziesmu konkursiem, sarunām ar pasākumu plānotājiem, bet Latvijas Televīzija par 51,6 tūkstošiem eiro veidos ziņu speciālizlaidumu tiešraides, translēs koncertu pie Brīvības pieminekļa un īstenos projektu "Latvijas, Lietuvas un Igaunijas kopražojuma dokumentālā filma "Baltijas ceļa 25.gadadiena".

Šogad aprit 25 gadi, kopš unikālās un mierīgās masu demonstrācijas, kuras laikā vairāk nekā miljons cilvēku sadevās rokās, lai veidotu 600 kilometru garu cilvēku ķēdi caur trim Baltijas valstīm, vienojot Igauniju, Latviju un Lietuvu centienos pēc brīvības.

BNS