Muzeju nakts gaisotni sagandē milzīgi cilvēku pūļi. FOTO. VIDEO
Muzeju nakts ar katru gadu paliek par aizvien lielāku cilvēku drūzmēšanās un garo rindu pasākumu. Prieku par muzeju apmeklējumu sagandē cilvēku pūļi, kas var radīt apdraudējumu arī muzeja krājumiem. Tas liek domāt par to, vai nebūtu jāmaina Muzeju nakts formāts.
Kultūra
2014. gada 19. maijs, 16:13

Muzeju nakts gaisotni sagandē milzīgi cilvēku pūļi. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Nule aizvadītā Muzeju nakts Rīgā radīja milzīgu interesi, kas radīja ne tikai prieku, bet arī sarūgtinājumu un pat apdraudējumu muzeju krājumiem. Milzīgie apmeklētāju pūļi un rindas, dažās no kurām bija jāstāv pat pāris stundas, radīja jautājumu, vai Muzeju nakts pašreizējā formātā sevi attaisno?

Muzeju nakts drūzma rada nepatīkamas izjūtas

Sociālajos tīklos var atrast desmitiem Muzeju nakts apmeklētāju ierakstu, kurās viņi sūkstās par piedzīvoto un milzīgajiem cilvēku pūļiem, kas traucējuši baudīt mākslu.

Mākslas izstāžu kuratore Līga Lindenbauma savā Facebook profilā raksta: „Rīgas Birža šīgada Muzeju naktī slēgusi savu patstāvīgo ekspozīciju, tai skaitā Vijas Celmiņas izstādi. Es esmu nepacietīga un gaidu, kurš būs pirmais muzejs, kurš publiski atzīs, ka Muzeju naktī vairs piedalīties negrib, jo akcija gan apdraud muzeja priekšmetus, gan padara muzeju par balagānu. Muzeju nakts, šķiet, tieši šogad ir sasniegusi ārkārtīgu publicitāti un izskatās, ka tie beidzot ir pamanīti. Manuprāt, akcija savu mērķi 10 gadu laikā ir sasniegusi, ir laiks stratēģiski pārdomāt turpmāko muzeju politiku un Muzeju nakts vietā piedāvāt ieeju muzejos bez maksas, piemēram, reizi mēnesī. Īsi sakot - skatītājs muzeju ir atradis, tagad jāstrādā, lai tas nāktu biežāk par vienu reizi gadā.

Un jā - es šonakt labāk palieku mājās un uz muzeju aizeju rīt - bez drūzmas un tingeltangeļa.”

Rīdzinieks Einārs Giels velti stāvējis rindā uz „Laimas” šokolādes muzeju, par ko draugiem.lv ierakstījis: „Pusceļā pēc stundas stāvēšanas sapratām, ka vēl pusotra jāstāv. Palika nepatīkami.”

Savukārt Kino muzeja kuratore Līva Pētersone informē: „Rīgas Kino muzejs Muzeju naktī slēgts jau vairākus gadus, tā vietā rīkojot akcijas pagalmā, sadarbojoties ar citiem muzejiem, vai ejot pie cilvēkiem citur pilsētā - šodien tika izrādīta tematiska filmu programma ar ievadlekcijām Sarkandaugavas strādnieku svētkos. Muzeju nakts publikas lielākais izaicinājums ir kaut minimālas koncentrēšanās spējas, tiek meklēta izklaide. Ļoti aktuāla tēma nozares darbinieku diskusijai (un arī sabiedrībai).”

Jāteic, ka šajā Muzeju naktī bija slēgtas arī vairāku citu muzeju pamatekspozīcijas, piemēram, Rīgas biržā un Stūra māja.

Muzeju vadītājas neko dramatisku nesaredz

Kasjauns.lv jautāja muzeju pārstāvjiem, vai Muzeju nakts pašreizējā formātā savas iespējas nav izsmēlusi, vai tās aktivitātes neapdraud muzeju krājumus un vai nevajadzētu ar laiku mainīt Muzeju nakts formātu.

Latvijas Muzeju biedrības priekšsēdētāja Taiga Kokneviča Kasjauns.lv teica: „Muzeju nakts ir dāvana apmeklētājiem, es to uztveru kā reklāmas pasākumu, lai rosinātu sabiedrības interesi un cilvēks varbūt arī turpmāk atnāktu uz muzeju. Esmu dzirdējusi bažas par to, ka kādam muzejam vienā vakarā cauri iziet vairāki tūkstoši cilvēki, bet te jāteic, ka muzeji var regulēt apmeklētāju plūsmu. Pati Muzeju naktī strādāju Okupācijas muzejā. Piemēram, Stūra mājā cilvēki varēja apskatīt tikai pirmo stāvu, nevis izstādes citos stāvos. Tas būtu grūti īstenojams - ja pirmajā stāvā cilvēki pa vienām durvīm var ieiet un pa otrām iziet, tad augšējos stāvos, kur izstādes ierīkotas bijušajos kabinetos, tas nav iespējams. Ir dažādi risinājumi. Piemēram, Medicīnas vēstures muzejs pamatekspozīciju bez ieejas maksas piedēvēja apmeklēt nākamajā dienā – 18. maijā. Tas, vai muzejs piedalās Muzeju naktī, ir tā vadības un speciālistu lēmums, protams, ka jāizsver visi par un pret.”

Rīgas Vēstures un kuģniecības muzeja direktore Klāra Radziņa Kasjauns.lv teica, ka ar aizvadīto Muzeju nakti ir apmierināta. Jāteic, ka šogad tajā bija mazāk apmeklētāju – 7240, salīdzinot ar 13 tūkstošiem, kas bija piedzīvots iepriekšējos gados. „Pēdējā Muzeju nakts bija normāla. Jāteic, ka šogad cilvēki mūsu muzeja apkārtnē varēja apskatīt arī citus objektus – Saeimu, Stūra māju, Rīgas Biržu un citus. Tā kā muzejs nebija pārpildīts, situācija izlīdzinājās. Protams, ka ir jāpadomā par muzeja vērtību apsardzi. Jāpiesit galdam un jāsaka, ka šogad nekas nepatīkams netika piedzīvots. Tagad mums Muzeju naktī ir vairāk apsargu un uzraugu nekā bija pirmajos gados,” teica Radziņa.

Savukārt mākslas muzejā „Rīgas Birža” šogad bija atvērts tikai ātrijs, bet pamatekspozīcijas un arī Vijas Celmiņas izstāde slēgta. Muzeju nakts norises Kasjauns.lv vērtēja „Rīgas Biržas” vadītāja Daiga Upeniece: „Mums rindu nebija, jo ir lielie vārti un šogad bija atvērts tikai ātrijs, bet pamatekspozīcijas vaļā nevērām. Mākslas ekspozīciju zālēs un krājumā jāuztur nemainīgs klimats, ja mēs mākslas vērtības gribam saglabāt arī nākamajām paaudzēm. Liels apmeklētāju skaits to, protams, mainītu. Savulaik, kad atradāmies Rīgas pilī, un uz dažādām Muzeju nakts aktivitātēm apmeklētājiem vajadzēja iet cauri muzeja zālēm, protams, zināms apdraudējums muzeja krājumam varēja rasties.”

Rinda Muzeju naktī pie „Laimas” šokolādes muzeja
Muzeju nakts atkal apmeklētāju iecienīta (LTV „Panorāma”)

Elmārs Barkāns/ Foto: Ieva Lūka/LETA