Pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara režisētā Verdi opera "Trubadūrs"
Operas darbība notiek Pirmā pasaules kara norisēs izpostītā Latvijā 1919.gada pirmajā pusē.
Kultūra
2014. gada 30. maijā, 12:04

Pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara režisētā Verdi opera "Trubadūrs"

Jauns.lv

Šovakar plkst.19 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara režisētā Džuzepes Verdi opera "Trubadūrs".

Pirmizrādi piedzīvos Andreja Žagara režisētā Verdi...

Jau ziņots, ka Žagara režisētās Verdi operas darbība notiks 1919.gadā, preses konferencē par izrādi pastāstīja režisors. Viņš skaidroja, ka operu piesaistījis šim laika posmam, lai padarītu to skatītājiem atpazīstamu. Žagars paskaidroja, ka laikmetīgās režijas pamatā ir skatītāju emocionāla piesaiste notiekošajam, nevis tikai stāsta izklāsts.

Izrādes dramaturgs Mikus Čeže norādīja, ka 1919.gads operā izvēlēts tādēļ, ka šajā vēsturiskajā posmā ir iespējams brāļu kara atspoguļojums, kā tas ir "Trubadūrā".

Dramaturgs ieskicēja, ka operas darbība notiek Pirmā pasaules kara norisēs izpostītā Latvijā 1919.gada pirmajā pusē. Šo laiku, pēc viņa teiktā, raksturo nedrošība, "sarkanais" un "baltais" terors, kas bija vienlīdz briesmīgi. Sabiedrība šajā laikā ir ideoloģiski, nacionāli un sociāli sašķelta - cilvēkiem nav skaidrs notiekošais, kā arī tas, kas notiks turpmāk, laika posmu ieskicēja Čeže.

Viņš atzina, ka "Trubadūra" saturu ir grūti pastāstīt. Skatītāju uzmanība operā ir pievērsta mūzikai un emocionālajiem izvirdumiem. Čeže norādīja, ka Verdi šajā operā parādījis nevis tēlu rīcības motivāciju, bet to, ko tēli jūt.

Čeže norādīja, ka stāsta kodolu vissaprotamāk var izstāstīt, lietojot balsu nosaukumus. "Operā tenors un baritons, kuri mecosoprāna kaitniecības dēļ guvuši atšķirīgu audzināšanu, kaismīgi cīnās par soprāna mīlestību. Operas noslēgumā soprāns noindējas, tenors tiek noslepkavots, mecosoprāns jūt nāves tuvošanos, bet baritons ir neapmierināts, ka palicis dzīvs, jo viņa nogalinātais tenors izrādījies bērnībā nolaupītais un ilgstoši meklētais brālis," izrādi rezumēja Čeže.

Operas viessolisti no Krievijas - Anna Ņečajeva, Oļesja Petrova un Igors Golovatenko - pauda gandarījumu strādāt kopā ar Žagaru LNO. Viņi izrādi raksturoja kā tādu, kur ir daudz un ļoti saasinātu emociju, kuru atklāšana skatītājiem solistiem prasa daudz iekšējā spēka.

Izrāde paredzēta arī rītvakar. Operu varēs redzēt tāpat Rīgas Operas festivālā 7.jūnijā un 14.jūnijā.

Uzvedumu veido radoša latviešu mākslinieku komanda - režisors Žagars, scenogrāfs Reinis Dzudzilo, kostīmu māksliniece Kristīne Pasternaka, dramaturgs Čeže u.c.

Izrādes muzikālais vadītājs un diriģents ir Aleksandrs Viļumanis. Ar viņu kopā strādā diriģents Jānis Liepiņš, kuram "Trubadūrs" būs debija uz operas skatuves.

LETA/ Publicitātes foto