Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. jūnijā. FOTO. VIDEO
Šajā nedēļas nogalē dziedātāji un dejotāji no visas Latvijas rīdziniekus aicina uz savām Novadu dienām. Piektdienas vakarā lielais koncerts Esplanādē, bet sestdien un svētdien – Novadu svētki Brīvdabas muzejā.
Kultūra
2014. gada 13. jūnijs, 08:15

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 14. un 15. jūnijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Rīgā šajā nedēļā norisinās Novadu dienas, kurās folkloristi, amatnieku un muzikanti no visas Latvijas rīdziniekiem piedāvā apjaust Latvijas novadu tradīciju burvību un krāšņumu. Savukārt Ēdoles pilī svētdien varēsim iejusties leģendārās filmas „Emīla nedarbi” gaisotnē apmeklējot Emīla tirgu ar 17 sieriem un vēžiem.

Ko izvēlēties būs arī mūzikas mīļiem – koncertturnejas pa Latviju uzsāk postfolkloras grupa „Iļģi” un Losandželosas (ASV) latviešu vīru koris „Uzdziedāsim, brāļi!”. Tāpat koncertus sniegs arī Ainars Mielavs ar saviem pārcēlājiem un Vestards Šimkus ar Latvijas Radio kori. Protams, daudz jaunumu arī izstāžu zālēs. Jāpiebilst, ka sestdien, 14. jūnijā, skaļas un jautras izklaides gan nebūs, jo Latvijā ir sēru diena, kurā pieminēsim 1941. gada 14. jūnija deportāciju upurus.

1. Novadu dienas Rīgā

Rīgā no piektdienas, 13. jūnija, līdz svētdienai, 15. jūnijam jau otro reizi notiks Novadu dienas, kuru laikā būs iespēja iepazīt un izbaudīt Latvijas novadu daudzveidību. Tajās piedalīsies folkloras kopas, etnogrāfiskie ansambļi, lauku kapelas, amatnieki un tautas lietišķās mākslas meistari no visiem Latvijas novadiem.

Piektdien, 13. jūnijā pulksten 18.00 Esplanādē notiks Ziņģu vakars, kur kopā ar Ērgļu, Jēkabpils, Liepājas, Salnavas, Siguldas, Smārdes, Svitenes un Valkas dziedātājiem un muzikantiem izdziedās skaistākās Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales ziņģes.

Savukārt sestdien un svētdien, 14. un 15. jūnijā, Novadu dienu pasākumi norisināsies Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā. Abas dienas no pulksten 12.00 līdz 16.00 muzeja sētās skanēs Latvijas novadu dziesmas, savas prasmes demonstrēs dažādu amatu meistari un būs iespējams nogaršot katra novada garšīgākos ēdienus.

Pirmo reizi Novadu dienās notiks Vasaras dziedāšanas svētki jeb dziedāšanas konkursi, kuros labākie dziedātāji sacentīsies, lai noskaidrotu, kurš ir skanīgākā rotātāja un gavilētāja, skaistākās līgotnes vai brašākās darba dziesmas dziedātāja titula cienīgs.

14. jūnija programma Brīvdabas muzejā: 12.00 - 16.00 - Novadu programmas Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales sētās; 12.00 - Rotaļu rīts ar „Rotaļnieku” un „Tarkšķiem” pie Priedes kroga; 12.00 - Rotāšana muzeja pakalnos; 13.00 - Tautasdziesmu konkurss „Dziedi Latvijai!”; 14.00 - Darba dziesmas Zemgales sētā; 15.00 - Viena dziedātāja dziedātas dziesmas Vidzemes sētā; 16.00 - pasākuma „Satiec savu meistaru” noslēgums Rietumu estrādē; 17.00 - Kāzu dziesmas un apdziedāšana.

15. jūnija programma Brīvdabas muzejā: 11.00 - Garīgās dziesmas Usmas baznīcā dzied Briežuciema un Suitu sievas; 12.00 - 15.00 - Novadu programmas Kurzemes, Latgales, Vidzemes un Zemgales sētās, 13.30 - Zāļu spēka dziesmas Zemgales sētā; 14.00 - Jāņu ielīgošana Vidzemes sētā; 16.00 - noslēguma koncerts „Dižais Līgo” pie Vidzemes pūnītes.

Svētdienas, 15. jūnija, vakarā pulksten 18.00 izdarības Brīvdabas muzejā noslēgsies ar Ezermalas koncertu, kurā uzstāsies „Debesu kalēji” jeb „Skyforger” – grupa, kura sevi dēvē par „pagānisku metālistu bandu”, kā arī bungu un dūdu grupa „Auļi”.

Ieejas cena Brīvdabas muzejā: 4,27 eiro, pensionāriem – 2,85 eiro, studentiem – 2,13 eiro, skolēniem – 1,42 eiro. Sīkāk internetā: www.brivdabasmuzejs.lv.

2. Emīla tirgus ar 17 sieriem un vēžiem Ēdoles pilī

Godinot leģendāro latviešu mākslas filmu „Emīla nedarbi”, kurā daudzas no epizodēm tapušas Ēdoles pilī, jau ceturto gadu pēc kārtas Ēdoles pils svētdien, 15. jūnijā, apmeklētājiem piedāvā pavadīt dienu jaukā, nebēdnīgā atmosfērā.

Šogad komandante ar Emīlu atkal kopā uz dzīvas uguns vārīs vēžus. Emīla tirdziņā varēsiet sastapt zemniekus, mājražotājus, amatniekus un rokdarbniekus no tuvākas un tālākas apkaimes, un tirdziņa apmeklētāji varēs iepirkties, kaulēties, nogaršot lauku labumus, gardus sierus, izvēlēties kādu oriģinālu rotu, kā arī iegādāties saviem bērniem pašdarinātas rotaļlietas. Būs iespēja doties arī zirgu izjādēs.

Emīla tirgus Ēdolē būs atvērts no pulksten 10.00 līdz pulksten 17.00, bet visiem interesentiem pils būs atvērta jau no pulksten 8.00 un darbosies līdz pēdējam apmeklētājam.

Interesanti būs arī apmeklēt pils vēsturiskās telpas. Viduslaiku pils tagadējais īpašnieks centies tajā atjaunot iespaidu, kāds tajā valdījis pirms baronu Bēru repatriēšanās 1939. gadā – agrākajā vietā atrodas medību zāle un tējas istaba, tāpat būtiski neatšķi­ras arī pils zāles. Virkne istabu ir mēbelētas un iekārtotas tā, ka šķiet – saimnieks tikai uz brīdi izgājis. Pils telpās izvietots daudz un dažādu kolekciju – sākot no pusdārgakmeņiem un beidzot ar rotaļlietām. Pils apmeklētājiem ir arī iespēja uzkāpt vienā no torņiem, no kura paveras vienreizēji skaists skats uz apkaimi, un izložņāt pils pagrabu ar velvētiem pārsegumiem un krusta ailām.

Emīla vārdabrāļiem pils iekštelpu apskate par brīvu. Sīkāk internetā: www.edolespils.lv .

Emīla tirgus Ēdoles pilī pērn

3. Ainara Mielava koncerts Dzintaros

Dzintaru koncertzālē sestdien, 14. jūnijā, pulksten 19.00 notiks „Ainara Mielava un Pārcēlāju” labdarības koncerts, kurā tiks vākti ziedojumi veselības un sociālās aprūpes centra „Sloka” veco ļaužu dzīves vietas  labiekārtošanai.

Emociju gamma no vitāla humora līdz skumjām apcerēm – tas ir tas, ko ar profesionalitāti, bet tajā pašā laikā pieticīgu vienkāršību saviem klausītājiem Dzintaru koncertzālē sniegs „Ainars Mielavs un Pārcēlāji”.

Uz skatuves gaidāmi dažādu laiku „pārcēlāji” – Ainars Mielavs, Gints Sola, Juris Kroičs, Aigars Voitišķis un Jānis Stafeckis. Labdarības koncertā skanēs gan sen zināmās dziesmas „Atpogā manu kreklu”, „Tu saviļņoji mani”, „Kad mēness jūrā krīt”, „Paņem mani”, „ Ai, jel manu vieglu prātu”, kā arī  tiks atskaņotas citas ansambļa dziesmas.

Koncertu rīko Jūrmalas Lauvu klubs, kura mērķis ir ar cilvēcisku sapratni un vienkārši padarāmiem darbiem, sakārtot to pilsētas iedzīvotāju ikdienu, kuriem tā visvairāk nepieciešama. Biļešu cenas: 8 – 35 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dzk.lv.

4. Postfolkloras grupa „Iļģi” jubilejas koncerttūri iesāk Dzintaru koncertzālē

Savukārt svētdien, 15. jūnijā, pulksten 18.00 uz Dzintaru koncertzāles skatuves kāps postfolkloras grupa „Iļģi”. Viņi sniegs savas grupas pastāvēšanas 33 gadu jubilejas koncertu un visus aicinās uz dančiem. Ar koncertprogrammu Dzintaros „Iļģi” iesāks savu jubilejas koncerttūri pa Latviju.

Skaļu reklāmu „Iļģiem” nevajag, tomēr grupas lielie koncerti nenotiek bieži. „Labāk spēlējam retāk, nekā apnīkam,” saka „Iļģu” radītāja un vadītāja Ilga Reizniece. Šovasar pēc daudzajām koncerttūrēm ārvalstīs, pirmo reizi savas pastāvēšanas 33 gados „Iļģi” ir gatavi savai plašākajai turnejai Latvijā. Gaidot, svinot un pavadot Saulgriežus, viņi spēlēs un dziedās, bet pēc koncertiem kopā ar Rīgas Danču klubu izdancinās gan lielus, gan mazus.

Koncertuzvedumā, kam dots apakšvirsraksts „Tumša nakts, zaļa zāle” viņi muzicēs piecatā: Ilga Reizniece, Māris Muktupāvels, Gatis Gaujenieks, Egons Kronbergs un Mārtiņš Linde. Īpaši izvēlēto dziesmu virknē katrs varēs izdzirdēt visgaidītāko.

Reiz sākuši ar apcerīgajām, no teicējām aizgūtajām tradicionālajām dziesmām, kuras izdziedātas un izspēlētas visdažādākajos sastāvos, nu jau sen, izmantojot folkloru kā iedvesmas avotu, „Iļģi” ne tikai nevairās no mūsdienīgu muzikālu tēmu un instrumentu izmantojuma, bet kuplina savu skanējumu ar citu tautu folkloras elementiem. Sulīgi latviskajā vēstījumā labi iederas gan ķeltu un īru, gan slāvu un pat āfrikāņu vēsmas.

Bet visa sākums vienmēr ir melodijas, ko izvēlas Ilga Reizniece, no tūkstošiem atlasot un izveidojot jaunas. Un tās tik ļoti līdzinās oriģinālajai tautas mūzikai, ka zūd robeža - senais saplūst ar šodienu, roka enerģētika - ar maigām meditācijām, kurās arī klusumam ir jēga.

Nākamās „Iļģu” jubilejas koncertprogrammas: 18. jūlijā – Jelgavā; 25. jūlijā – Valmierā; 16. augustā – Liepājā; 22. augustā – Cēsīs un 23. augustā – Rēzeknē. Biļešu cenas: 8 -30 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dzk.lv .

„Iļģi”: koncerts un danči „Tumša nakts, zaļa zāle”

5. Losandželosas Latviešu vīru kora „Uzdziedāsim, brāļi!” viesturneja Latvijā

Pusotru nedēļu pirms Jāņiem viesturneju Latvijā uzsācis Losandželosas Latviešu vīru koris „Uzdziedāsim, brāļi!”. Svētdien, 15. jūnijā, pulksten 18.00 koris turneju atklās Rīgas koncertzālē „Ave Sol”. Savukārt nākamnedēļ notiks koncerti vairākās Latvijas pilsētās.

Koris dibināts 1997. gada jūnijā un savā pastāvēšanas laikā tas sniedzis koncertus plašai publikai ASV un Kanādā. Kora dibinātāja un mākslinieciskā vadītāja Laura Rokpelne – Mičule ir bijusī kamerkora „Ave Sol” dziedātāja, beigusi Jāzepa Vītola Latvijas Valsts konservatoriju, kā arī ieguvusi maģistra un doktora grādus kora mūzikā Dienvidkalifornijas universitātē.

Šā gada jūnijā Losandželosas vīri pirmoreiz devies koncertturnejā uz Latviju, kur viņi sniegs koncertus Rīgā, Rēzeknē, Daugavpilī, Liepājā, Valmierā, Suntažu dziesmu svētkos, kā arī nodziedās patriotiskas dziesmas piemiņas brīdī Lestenes Brāļu kapos.

Uz Latviju koris atvedis daudzveidīgu repertuāru, kurā ietilpst latviešu un cittautu komponistu dziesmas, karavīru dziesmas, amerikāņu spiričueli, kā arī Holivudas filmu popūrijs. Kori pavadīs komponists Pēteris Plakidis.

Nākamie „Uzdziedāsim, brāļi!” koncerti: otrdien, 17. jūnijā, pulksten 19.00 - Austrumlatvijas koncertzāles Mazajā zālē Rēzeknē; trešdien, 18. jūnijā, pulksten 19.00 - Daugavpils Latviešu kultūras centra; ceturtdien, 19. jūnijā, pulksten 19.00 – Rīgas Latviešu biedrības nama Zelta zālē; piektdien, 20. jūnijā, pulksten 19.00 – Liepājas Latviešu biedrības namā; sestdien, 21. jūnijā, pulksten 11.00 – Lestenes Brāļu kapos (par ziedojumiem); sestdien, 21. jūnijā, pulksten 17.00 – Suntažu Kultūras namā, novada Dziesmu svētku laikā; svētdien, 22. jūnijā, pulksten 19.00 – Valmieras Kultūras centrā

Daļu no koncertu ienākumiem paredzēts ziedot Latvijas bāreņu namiem. Visi ienākumi no Lestenes uzstāšanās tiks ziedoti Lestenes baznīcas atjaunošanai.

Biļešu cenas: 5 – 18 eiro (atkarībā no norises vietas, „Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.laviri.org.

Losandželosas Latviešu vīru koris dzied „Āzīti”

6. Latvijas Radio kora un Vestarda Šimkus „Atspulgi” Pēterbaznīcā

Rīgas Pēterbaznīcā svētdien, 15. jūnijā pulksten 20.00 ir iespeēja apmeklēt izcilu koncertprogrammu „Atspulgi”, kurā uzstāsies pianists Vestards Šimkus un Latvijas Radio koris diriģenta Sigvarda Kļavas vadībā. Koncerta programmā: Pētera Vaska, Jura Karlsona, Vestarda Šimkus, Hansa Otes, Bernata Vivankosa un Deivida Lenga kompozīcijas.

Programmas idejas autors Sigvards Kļava saka: „Impulss programmai “Atspulgi” radās no pašas mūzikas skaņuraksta – kad ūdenī iemet akmentiņu, veidojas mazi vilnīši, atspulgi... Līdzīgi kā krītošas zvaigznes debesīs. Tas būs rāms un apgarots domu un sajūtu plūdums. Telpas un skaņas saspēle, kas veido skanisku kolāžu.”

Koncertā dzirdēsim Jura Karlsona veltījumu Vestardam Šimkum un Sigvardam Kļavam „Le lagrime dell’anima” – skaistu, apcerīgu un garīgi introvertu vēršanos pie Dieva, kur saklausīsim dvēseles asaras.

Savukārt par Pētera Vaska „The Fruit of Silence” ar Mātes Terēzes komponists saka: „Tā ir pavisam klusa meditācija par ceļu. Uz šī ceļa stabiņiem ir piecas norādes – lūgšana, ticība, mīlestība, kalpošana, miers. Ar šo darbu vēlos atgādināt par šāda ceļa esamību.”

Toties Vestards Šimkus par savu Otro klavierkoncertu „Man labvēlīgā tumsā” korim un klavierēm teic: „Nosaukums, aizgūts no Imanta Ziedoņa dzejoļu krājuma, raksturo ne tikai to, kas ir bijis šī darba idejiskais iedvesmas avots, bet arī vietu un laiku, kādā dzima atsevišķas galvenās šī klavierkoncerta muzikālās līnijas – pastaigājoties pa nomaļiem Kurzemes mežiem kādā skaidrā un tumši mirdzošā janvāra naktī, kad ikviens troksnītis mežā šķiet biedējošāks un ikviens zars un koks – milzīgāks, nekā tas šķistu dienas gaismā.”

Koncertā skanēs arī vācu komponista Hansa Otes kompozīcija  „Skaņu grāmata”, katalāņu komponista Bernata Vivankosa opuss „Le cri des bergers” tenoram un jauktam korim, savukārt viens no mūsdienu populārākajiem ASV komponistiem Deivids Lengs pārstāvēts ar opusiem „again” un „for love is strong”, kuru pamatā ir rindas no Vecās Derības.

Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv .

„Atspulgi”: Latvijas Radio koris un Vestards Šimkus

7. Izstāžu ceļvedis: kaili vīrieši, sievietes – tēlnieces krāšņums un jauno dizaineru brīnumi

* „Neputna galerijā” (Tērbatas ielā 49/51, Rīgā) atklāta fotogrāfes Ineses Kalniņas personālizstāde „Stihija. Vīrietis”, kura būs skatāma līdz jūlija beigām. Izstāde turpina fotogrāfes vairāku gadu garumā veidoto ciklu „Brīvās robežas”.

Tās ir melnbaltas fotogrāfijas, kuru galvenais varonis ir kails vīrietis. Inese Kalniņa saka: „Mūsdienās un jau izsenis uzmanības centrā mākslā ir bijusi sieviete, puskaila, kaila. Manās fotogrāfijās gribētu atgādināt, cik skaists savā vienkāršībā ir vīrietis, cik iekārojams un uzmanības cienīgs.” Sīkāk internetā: www.kalnina.lv.

* Laikmetīgās mākslas centrā „kim?” (Maskavas ielā 12/1, Rīgas Centrāltirgus Spīķeros) piektdien, 13. jūnijā pulksten 19.00 atklās divas jaunas izstādes, kuras būs skatāmas līdz 27. jūlijam.

Saņas Kantarovska (Krievija) un Ellas Krugļanskas (Latvija) izstāde „Mazā Vera” ir kā saruna, uzlasot dažādas atbalsis un nodrošinot telpu to konfliktējošiem stāstiem, kuru galvenā varone ir pazīstamā tēlniece Vera Muhina (1889. – 1953.).

Savukārt jaunā māksliniece Elza Sīle savā personālizstādē „Kāds iedomāts palielinājums” eksponē atrautus attēlus, uz virsmām nogulsnējušos attēlus, izdrukas plānajā materialitātē slēpušos un pie apmetuma pielipušus attēlus. Sīkāk internetā: www.kim.lv.

* Mecenātes Ināras Teterevas stipendiātes mākslā Lilita Bauģe, Sandra Strēle un Agita Šteinberga ar personālizstādēm noslēdz studijas Latvijas Mākslas akadēmijā. Tekstilmākslas apakšnozares bakalaura programmas diplomandes Lilitas Bauģes izstāde - diplomdarbs „Parastā dzīve” līdz 29. jūnijam aplūkojama Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja 3. stāva foajē (Skārņu ielā 10/20, Vecrīgā).

Savukārt Glezniecības apakšnozares bakalaura programmas topošā absolvente Sandra Strēle savu personālizstādi ar nosaukumu „VIETA 57/24” iekārtojusi galerijā „Happy Art Museum” (tirdzniecības centra „Galleria Riga” 7. stāvā, Dzirnavu ielā 67, Rīgā), kur tā būs līdz 25. jūnijam. Tikmēr Tēlniecības apakšnozares maģistra programmas diplomande Agita Šteinberga uz personālizstādi „Robeža” līdz 13. jūlijam aicina Latvijas Mākslinieku savienības radošajā kvartālā „Kombināts Māksla” (Gaujas ielā 5, Rīgā). Sīkāk internetā: www.lma.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijas (Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) pirmā stāva zālē līdz 11. jūlijam skatāma akadēmijas dizaina programmu diplomandu izstāde „Domāts. Darīts”.

Tajā apskatāmi 57 diplomandu darbi no Dizaina nodaļas Funkcionālā dizaina, Vides mākslas, Metāla dizaina un Modes mākslas apakšnozarēm. Izstādes nosaukuma – „Domāts. Darīts” mērķis ir izstāstīt dizaina domāšanas procesu, kas balstīts uz jaunrades un iedvesmas meklējumiem, izpēti un eksperimentiem. Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16/18) Mazajā izstāžu zālē līdz 29. jūnijam apskatāma ukraiņu mākslinieces Annas Bulkinas izstāde „Aizgājušo laiku meklējot”. Annas Bulkinas glezniecība šķiet slāviski dekoratīva.

Tomēr, vērojot un iedziļinoties gleznās, var redzēt, ka tās ir modernas ukraiņu sievietes pārdomas par savu laiku, par sevi, par savas mākslas skaistuma ideāliem. Māksliniece uzdod jautājumus par to, kas notiek ar mums visiem un galu galā – ko tad ir vērts gleznot. Gleznās nav grūti daudzviet atpazīt Annas pašas sejas vaibstus. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Zilgma Kukle/LETA