Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. un 29. jūnijā. FOTO. VIDEO
Daugavpilī šajā nedēļas nogalē 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus”, uz kuriem sabraukuši tūkstošiem studentu no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas.
Kultūra
2014. gada 27. jūnijs, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 28. un 29. jūnijā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajās pēcjāņu brīvdienās ir iemesls, lai apciemotu Latvijas skaistākās vietas. Gaujas krastā pie Zvārtes ieža notiks Zvārtes svētki un ārstniecības augu festivāls. Suitu pusē, arī Jūrkalnē, kur jūras stāvkrasts, norisināsies starptautiskais Burdona festivāls.

Daugavas krastā – Zvejnieklīcī, Sēlpils pagastā, notiks sēļu mākslas svētki „Sēlija Rotā”. Daugavpili pieskandinās studenti no visām Baltijas valstīm, kuri būs sabraukuši uz saviem dziesmu un deju svētkiem „Gaudeamus”. Savus svētkus svinēs arī Skrīveru novads, bet dzejnieks Jānis Peters ar grandiozu pasākumu savu 75. dzimšanas dienu atzīmēs „Arēnā Rīga”. Daudz interesanta ir ko redzēt arī izstāžu zālēs.

1. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki Daugavpilī

Šajā nedēļas nogalē – no piektdienas, 27. jūlija, līdz svētdienai, 29. jūnijam, – Daugavpilī notiek 17. Baltijas valstu studentu dziesmu un deju svētki „Gaudeamus”, kas kopā pulcēs ap 5000 dalībnieku no Latvijas, Lietuvas un Igaunijas. Festivāla viesi aicināti izbaudīt plašu programmu, kurā līdztekus tradicionālajiem koncertiem, kuros varēs iepazīties ar Latvijas, Lietuvas un Igaunijas tautas dziesmu, deju un folkloras tradīcijām, būs arī vēl citi radoši pasākumi, kas festivāla ietvaros notiks pirmo reizi, piemēram, simfoniskās mūzikas koncerts un mākslas augstskolu rektoru darbu izstāde Marka Rotko mākslas centrā.

Ieeja visos svētku pasākumos ir bez maksas, bet tā kā atsevišķos koncertos (Igaunijas, Latvijas, Lietuvas tautas deju ansambļu koncerts; Simfoniskās mūzikas koncerts; Tautas deju lielkoncerts) vietu skats ir ierobežots, uz tiem festivāls aicina pieteikties bezmaksas ieejas kartēm, kuras var saņemt Daugavpils Latviešu kultūras centra kasē, Rīgas ielā 22a. Programmā:

* piektdien, 27. jūnijā: pulksten 16.00 - Igaunijas, Latvijas un Lietuvas mākslas augstskolu rektoru darbu izstādes atklāšana Marka Rotko mākslas centrā; 18.00 Igaunijas, Latvijas un Lietuvas tautas deju ansambļu koncerts Daugavpils kultūras pilī; 20.30 - simfoniskās mūzikas koncerts. Daugavpils Latviešu kultūras centrā; 22.00 - Lāpu gājiens no Daugavpils Universitātes uz Marka Rotko mākslas centru; 23.00 - svētku atklāšana „Animo ferventi” („Ar dedzīgu garu”) Marka Rotko mākslas centrā;

* sestdien, 28. jūnijā: pulksten 12.00 - Latvijas studentu koncerts Daugavpils Universitātē; 14.00 - Lietuvas studentu koncerts. Daugavpils Universitātē; 16.00 - Igaunijas studentu koncerts Daugavpils Universitātē; 20.30 - Tautas deju lielkoncerts Daugavpils Olimpiskajā centrā;

* svētdien, 29.jūnijā, pulksten 17.00 Stropu estrādē notiks svētku noslēguma koncerts „Reiz, tagad jaunībā”.

Sīkāk internetā: www.facebook.com/Gaudeamus2014.

2. Starptautiskais Burdona festivāls Suitu novadā

Savukārt Latvijas otrā pusē – Viduskurzemē, suitu pusē, jau ceturto reizi notiks starptautiskais Burdona festivāls.

Jāatgādina, ka burdons ir viens no senākajiem tradicionālās mūzikas (gan vokālās, gan instrumentālās) daudzbalsības veidiem. Suitu vēsturiskais novads ir unikāla kultūrtelpa, kurā saglabājusies dzīva no paaudzes paaudzē mantota burdona dziedāšanas tradīcija. Burdons, šodien vēl dzīvas tradīcijas veidā, ir sastopams arī citos Latvijas novados Lejaskurzemē un Ziemeļlatgalē, kā arī citviet pasaulē: Igaunijā, Gruzijā, Bulgārijā, Horvātijā, Serbijā, Albānijā, Grieķijā, Krievijā, Ukrainā un citviet.

Festivāls no piektdienas, 27. jūnija, līdz svētdienai, 29. jūnijam, norisināsies Kurzemes katoļu – suitu, apdzīvotajā teritorijā - Alsungas novadā, sauktiem par Dižiem suitiem, Kuldīgas novada Gudenieku pagastā (Krētainie suiti) un Ventspils novada Jūrkalnes pagastā (Maģie suiti). Trīs dienu garumā ar plašu un daudzveidīgu programmu Burdona festivāls priecēs Kuldīgu, Basus, Gudeniekus, Alsungu un Jūrkalni. Festivālā dalību ņems septiņi suitu folkloras kolektīvi, deviņi Latvijas folkloras kolektīvi un seši ārzemju kolektīvi no Igaunijas, Lietuvas un Azerbaidžānas. Kopējais dalībnieku skaits būs ap 250.

Burdona festivāla ieskaņas koncerts piektdien, 27. jūnijā, pulksten 17.00 notiks Kuldīgas Pils parkā, bet no septiņiem vakarā dažādi pasākumi notiks Alsungā - katoļu baznīcā, Kultūras namā un Pils pagalmā (izstādes atklāšana, festivāla karoga iesvētīšana, koncerts, filmas izrāde).

Sestdien, 28. jūnijā, jau no vienpadsmitiem rītā dažādi koncerti un sadziedāšanās norisināsies Basos, Jūrkalnē un Gudeniekos. Savukārt vakarpusē suitu galvaspilsētā – Alsungā, notiks Dalībnieku gājiens, Vakara dižkoncerts un Danču nakts.

Savukārt svētdien, 29. jūnijā, no rīta Alsungā notiks burdonam veltīta konference, kā arī svētā Mise un koncerts katoļu baznīcā. Pulksten 14.00 Jūrkalnē notiks festivāla noslēguma pasākumi – Noslēguma koncerts un Amatnieku tirdziņš.

Sīkāk internetā: www.suitunovads.lv.

3. starptautiskais Burdona festivāls Alsungā (Skrundas televīzija)

3. Skrīveru novada svētki

Ja līgojāt kaut kur uz Vidzemes un Sēlijas robežas un vēl neesat devušiem mājup, tad nesteidzieties, jo sestdien, 28. jūnijā, notiek Skrīveru novada svētki. Sestdien no pulksten 13.00 visi aicināti uz Andreja Upīša Skrīveru vidusskolas sporta laukumu, kur notiks svētku centrālie pasākumi un lielās lustes. Būs amatnieku tirdziņš, radošās darbnīcas, iespēja klausīties un skatīties citu sniegtos priekšnesumus, kā arī pašam izlocīt balsi karaoke konkursā. Vakarā – leģendārās grupas „Pērkons” koncerts.

Programmā: pulksten 13.00 sāks darboties Amatnieku tirdziņš, būs radošās darbnīcas lieliem un maziem; 13.30 norisināsies bērnu koncerts „Nāciet visi priecāties!”; 14.30 – Skrīveru dziedošo kolektīvu koncerts „Dziedošie Skrīveri”; 15.30 – dejotāju koncerts „Riņķa dancis Skrīveros”; 16.30 – tekstilstudijas „Putnukalns” tērpu skate „Bet, re!”; 17.00 – uzstājas pūtēju orķestris „Skrīveru taurētājs”; no sešiem līdz astoņiem vakarā notiks Latvijas karaoke konkursa „Dziesmu kari – 2014” atlase; 21.00 – grupas „Pērkons” koncerts; vienpadsmitos vakarā zaļumballi sāks spēlēt grupa „Remershaf”, bet tieši pusnaktī visus priecēs svētku uguņošana.

Biļešu cena uz „Pērkons” koncertu un zaļumballi: 2 eiro. Sīkāk internetā: www.skriveri.lv.

4. Sēlijas tautas mākslas svētki „Sēlija Rotā”

Savukārt Daugavas otrajā – kreisajā – krastā sestdien, 28. jūnijā, Salas novada Sēlpils pagasta Zvejnieklīcī notiks Sēlijas novadu apvienības Tautas mākslas svētki „Sēlija Rotā”.

Svētki kopā pulcēs ap 1000 tautas mākslas un nemateriālā kultūras mantojuma kopēju - koru dziedātāju, dejotāju, folkloras ansambļu, pūtēju orķestru dalībniekus, sabiedrībā zināmas personības (ar sēļu izcelsmi) un daudzus citus. Uz šiem svētkiem aicina astoņi Latvijas sēļu novadi - Aknīstes, Ilūkstes, Jaunjelgavas, Jēkabpils, Krustpils, Neretas, Salas un Viesītes.

Tautas mākslas svētki „Sēlija Rotā” sestdien norisināsies visas dienas garumā. No pulksten 11.00 paredzēts Mākslinieku plenērs, savukārt no pulksten 15.00 būs iespējams iegādāties Sēlijas amatnieku un mājražotāji piedāvāto produkciju. Pulksten 17.00 norisināsies Sēlijas mūzikas dvēselei, komponistam Pēterim Barisonam veltīts atceres brīdis Sēlpils kapos, kurā arī tiks atskaņotas komponista dziesmas.

Pulksten 18.00 notiks svētku atklāšana ar sēļu novadu ģerboņu skati, amatierkolektīvu gājienu, Sēlijas novada karoga svinīgu pacelšanu, Sēlijas dižgaru sasaukšanos, folkloras kopu sadziedāšanos un svētku Dižkoncertu. Pasākumu vadīs Latvijas Nacionālā teātra aktieris Gundars Grasbergs.

Sēļu festivālā piedalīsies vesela plejāde pazīstamu mūziķu ar sēļu izcelsmi. Būs arī tautas deju kolektīvu uzstāšanās. Īpaši šiem svētkiem ir izveidots arī vienreizējs Sēļu vīru ansamblis, kurā piedalās visi tie dziedošie sēļi, kas aktīvi darbojas ne tikai mūzikas jomā. Pasākums noslēgsies ar zaļumballi, kurā spēlēs grupa „Zvaigžņu lietus”.

Sīkāk internetā: www.salasnovads.lv.

Sēlija. Ceļš no Zvejnieklīča uz Sēlpili

5. Zvārtes ieža svētki

Sestdien, 28. jūnijā, varat arī doties uz vienu no gleznainākajām Latvijas vietām – pie Zvārtes ieža Gaujas krastā, Amatas novadā. Tur sestdien notiks Zvārtes svētki un piektais Ārstniecības un ēdamo augu seminārs.

Svētku programmā visu dienu būs vērojama Zvārtes ieža seno un mūsdienu fotogrāfiju izstāde un ārstniecības augu brīvdabas ekspozīcija, notiks Zaļais tirgus, dažādu amatu un rokdarbu demonstrējumi, fonā skanēs uzmundrinoša tautas mūzika. Apmeklētāji varēs izmēģināt prasmes keramiķes Zigrīdas Tauriņas un pirtslietu zinātājas Daigas Liepas radošajās darbnīcās.

Īpaši 28. jūnijā pie Zvārtes ieža tiks gaidītas zāļu sievas un vīri, ārstniecības augu audzētāji, praktiķi un vecmāmiņas gudrību mantinieki, kuri vēlas dalīties pieredzē ar citiem un paši ko jaunu uzzināt. No pulksten 11.00 līdz 16.00 notiks lekcijas un diskusijas par ārstniecības un ēdamajiem augiem, pārgājiens pa apkārtnes pļavām un mežmalām iepazīstot augus dabiskajā vidē. Par senajām Amatas novada dziedinātājām, izmantojot etnogrāfiskos materiālus, stāstīs kultūrvēsturniece Indra Čekstere. Farmācijas doktore un grāmatu autore Vija Eniņa iepazīstinās ar mūsdienu pētījumiem drogu maisījumu gatavošanā un dažādām ārstniecības augu saglabāšanas metodēm. Enerģiskā uzņēmēja un mājražotāja Lorita Miķelsone dalīsies ar pieredzi dabiski žāvēto ķiploku pulvera gatavošanā un jaunākajiem atklājumiem ķiploku dziednieciskajās spējās. Svētku dalībnieki varēs nogaršot zāļu tēju no lielā katla.

Sīkāk internetā: www.gnp.lv.

6. Jāņa Petera 75 gadu jubilejas koncertuzvedums „Arēnā Rīga”

Sestdien, 28. jūnijā, pulksten 19.00 „Arēnā Rīga” atzīmēsim dzejnieka Jāņa Petera 75. gadu jubileju. Tautā cienītais dzejnieks, publicists un sabiedriskais darbinieks savu jubileju svinēs 30. jūnijā un tai par godu 28.jūnijā notiks grandioza koncertprogramma „Jānim Peteram – 75 / No Jāņiem līdz Pēteriem”, kurā divdaļīgā koncertā tiks izdziedātas skaistākās dažādu komponistu (Raimonda Paula, Ivara Vīgnera, Mārtiņa Brauna, Ulda Stabulnieka, Valda Zilvera, Jāņa Strazda un citu) dziesmas ar Jāņa Petera dzeju. Pirmajā daļā kopā ar Latvijā iemīļotiem izpildītājiem atsauksim atmiņā populāras estrādes, teātra un kino melodijas, bet otrajā daļā, piedaloties dažādiem koriem un solistiem, izdziedās „zelta klasiku” un dziesmas no koru repertuāra.

Koncertā piedalīsies Igo, Ance Krauze, Intars Busulis, Marija Naumova, Viktors Lapčenoks, Aija Andrejeva, Andris Ērglis, Ingus Pētersons, Dita Lūriņa, Dainis Skutelis, Antra Stafecka, Atis Auzāns, Jānis Paukštello, bērnu ansamblis „Dzeguzīte”, Dailes un Leļļu teātra aktieri, Rīgas Doma zēnu koris, apvienotais Petera dziesmu koris un citi izpildītāji. Uz skatuves kāps arī maestro Raimonds Pauls, komponisti Mārtiņš Brauns un Valdis Zilvers, dziesmām jaunos Jāņa Strazda aranžējumos, instrumentālās grupas, solistu un 500 koristu izpildījumā diriģenta Inta Teterovska virsvadībā atkal iegūstot jaunu elpu un skanējumu.

Koncertā, caurvijoties videokadriem un fotoatmiņām no Jāņa Petera radošā darba un dzīves gājuma, skanēs arī dzeja paša gaviļnieka izpildījumā, bet pāri visam - dziesmas gan no pagājušā gadsimta septiņdesmitajiem gadiem, Atmodas laika un arī pēdējos gados paveiktā, gan teātra izrādēm „Māsa Kerija”, „Draudzes bazārs”, „Šerloks Holmss”, „Šveiks”,  „Dekamerons”, „Latgola” un citām, kā arī, protams, dziesmas, bez kurām nebūtu iedomājams šāds kopkoncerts – „Sanāciet, sadziediet”, „Manai Dzimtenei”, „Kurzeme”, „Mīla ir kā uguns”, „Pērļu zvejnieks”, „Mēmā dziesma”...

„Koncerts „No Jāņiem līdz Pēteriem” nebūt nav domāts kā grāmatveža atskaite, jo es ikdien rakstu no jauna. Tas ir veltījums un priecīgs vēstījums Jums – sirmiem un jauniem, zaļoksniem un nupat, šorīt dzimušiem,” saka pats gaviļnieks Jānis Peters.

Biļešu cenas: 10 – 43 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Ieskandina Jāņa Petera jubileju (LTV „Panorāma”)

7. Izstāžu ceļvedis: Kailums Mākslinieku savienības galerijā, haoss Kaņepes kultūras centrā un spēle galerijā „Daugava”

* Vecrīgas mākslas galerijā „Daugava” (Alksnāja ielā 10/12 ) līdz 26. jūlijam skatāma dažādu autoru gleznu izstāde „Spēle”. Prezentējot šo izstādi galerijas pārstāvji citē profesora Andra Rubeņa vārdus: „Spēles nozīmi ir grūti pārvērtēt. Tas ir pirmais specifiski cilvēciskais, „metafiziskais elements”, kas iznes cilvēku ārpus dabas noteiktām rotaļām ļaužu dzīvē. Vienkāršs un sarežģīts vienlaicīgi, bez kura gara brīvība nav iedomājama. Alberts Einšteins rakstīja, ka „teorētiskā fizika ir bērnu spēle, salīdzinājumā ar bērnu spēli”.” Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā (Palasta ielā 4) durvis vērusi izstāde „Mākslinieki Rīgai. No Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja kolekcijām”, kuras pamatā ir gleznas, kas radītas laika posmā no 19. līdz 21. gadsimtam, bet eksponēti arī interesanti, atmiņas raisoši un izziņu veicinoši sadzīves priekšmeti ar Rīgas tematiku. Izstāde ir īss ekskurss pilsētas vēsturē, vērojot tās mainību gadu simtu un desmitu gaitā. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja gleznu kolekcijā ir ap 600 gleznu, bet tikai nelielā to daļā ir attēlota Rīga. Izstāde būs apskatāma līdz 30.septembrim. Sīkāk internetā: www.rigamuz.lv.

* Latvijas Mākslinieku savienības galerijā (11. novembra krastmalā 35, Rīgā) atklāta Jaņa Rozentāla Rīgas Mākslas vidusskolas 2014. gada absolventu diplomdarbu izstāde „Kailums”. Tajā eksponēti 4. kursa audzēkņu diplomdarbi grafikā, glezniecībā, tēlniecībā, 2D un 3D datorgrafikā un foto. Izstādes nosaukums „Kailums” ievij abstraktu nozīmi, kas nav jāuztver tieši. „Mēs atklājam sevi sabiedrībai tādus, kādi radāmies – jaunus un atvērtus turpmākajiem dzīves sarežģījumiem un veiksmēm. Absolūti vienādās domās, lai apgalvotu, ka esam absolūti atšķirīgi tradicionālajā mākslā, datorgrafikā un foto,” vēsta izstādes reklāma. Izstāde būs apskatāma līdz 11. jūlijam. Sīkāk internetā: www.lms.lv.

* Kaņepes kultūras centrā (Skolas ielā 15, Rīgā) kopizstādē satikušies pazīstamais latviešu  mākslinieks Andris Vītoliņš un viņa igauņu kolēģis Alars Tūrs, kuriem izveidojies dialogs starp formu tīrību un pilnīgu haosu. Abu gleznotāju kopdarbu izstāde veido kompleksu laikmetīgās glezniecības kārtojumu. Izstāde būs apskatāma līdz 6. jūlijam. Sīkāk internetā: www.facebook.com/Zoo.KKc.

Izstādē satiekas haoss un formu tīrība (LTV Ziņas)

* Kuldīgā, tēlnieces Līvijas Rezevskas skulptūru muzeja izstāžu zālē (Mucenieku ielā 19), līdz 25. jūlijam skatāma Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolas Ādas izstrādājumu dizaina un Tekstila izstrādājumu dizaina mācību programmu audzēkņu kvalifikācijas un kursa darbu izstāde „Impulsi”. Tajā eksponētie darbi tapuši gan kā kvalifikācijas darbi, gan kā kursa darbi Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. Tā būs iespēja arī jauniešiem iepazīt to rezultātu, kādu var sasniegt un ko var apgūt, mācoties Liepājas Dizaina un mākslas vidusskolā. Sīkāk internetā: www.ldmv.edu.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Edijs Pālens/LETA, Ieva Lūka/LETA, Antra Lapiņa/poga.lv