Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Sabiedrība

Latvijas Ornitoloģijas biedrība: Latvijā ir vairāk stārķu ligzdu nekā pirms 20 gadiem

Jauns.lv

Pašlaik Latvijā balto stārķu ligzdu ir vairāk nekā pirms 10 un 20 gadiem, kas liecina arī par norisēm dabā - jo labāk klājās dzīvajai radībai lauku ainavā, jo vairāk ir arī balto stārķu, pastāstīja Latvijas Ornitoloģijas biedrības (LOB) sabiedrisko attiecību koordinators Agnis Bušs.

Latvijas Ornitoloģijas biedrība: Latvijā ir vairāk...

Latvija jau 7.reizi piedalās starptautiskajā balto stārķu ligzdu uzskaitē, kurā ikvienam iedzīvotājam ir iespēja ziņot par sev zināmām balto stārķu ligzdām.

"Pašreizējie novērojumi liecina, ka šobrīd balto stārķu ligzdu ir vairāk nekā pirms 10 un 20 gadiem, kad tika saskaitītas ap 10 600 apdzīvotas ligzdas. Ligzdu skaita palielināšanās ir arī kā indikators norisēm dabā – jo labāk klājās dzīvajai radībai lauku ainavā, jo vairāk ir arī balto stārķu," norādīja Latvijas vides aizsardzības fonda atbalstītā LOB projekta "Sabiedrības iesaistīšana 7.starptautiskajā balto stārķu uzskaitē" vadītāja Māra Janaus.

Līdz šim portālā "Dabasdati.lv" ir ziņots par vairāk nekā 3200 balto stārķu ligzdām, kas ir apmēram 30% no pirms 10 un 20 gadiem zināmo ligzdu skaita. Informāciju par stārķu ligzdu vietām var iesniegt vēl visu jūliju, kamēr stārķēni atradīsies ligzdās. Tas ļaus pētniekiem iegūt noderīgu informāciju par pārmaiņām stārķu populācijā ilgākā laika periodā un izteikt prognozes par to turpmāko stāvokli.

Laika gaitā balto stārķu ligzdu būvēšanas paradumi ir mainījušies, jo laikā, kad sākta stārķu uzskaite - 1934.gadā - 80% ligzdu atradās kokos, kur pamatnes būvēšanā palīdzēja cilvēki. Vēlāk cilvēki ligzdu pamatus izvietoja arvien retāk, tāpēc stārķi apguva alternatīvu ligzdas vietu – elektrības un telefona stabus. Ja 1974.gadā tādu ligzdu bija tikai 1%, tad tagad - jau aptuveni 70% balto stārķu ligzdu atrodas uz stabiem, pamatā – elektrības.

Latvijā 7.starptautisko balto stārķu ligzdu uzskaiti organizē un atbalsta LOB, Latvijas vides aizsardzības fonds, "Latvenergo", Latvijas Universitātes Bioloģijas institūts, Valsts izglītības satura centrs, portāls "Draugiem.lv", "Dabasdati.lv" un karšu izdevniecība "Jāņa sēta".

BNS