Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. augustā. FOTO. VIDEO
Carnikavā sestdien, 23. augustā, jau 13. reizi notiks tradicionālie Nēģu svētki.
Kultūra
2014. gada 22. augusts, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 23. un 24. augustā. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Tā īsti brīvdabas festivāliem būs piemērotas vēl tikai pāris nedēļas nogales, jo pie durvīm jau klauvē gan jaunais mācību gads, gan rudens. Tādēļ vēl jāizbauda tas, ko piedāvā Latvijas vasara un daba. 23. augustā pieminēsim Baltijas ceļa 25. gadadienu un daudzi pasākumi arī pieskaņoti šim vēsturiski nozīmīgajam datumam.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viens no tiem notiks Šlokenbekas muižā. Būs arī citi vērienīgi brīvdabas pasākumi – Nēģu svētki Carnikavā, motofestivāls Grobiņā, latviešu populārās mūzikas festivāls Dzintaru koncertzālē, rotaslietu noslēpumus varēs izzināt Jūrmalas brīvdabas muzejā, bet Rīgā, Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, visi aicināti uz Maizes godiem. Protams, daudz jaunumu arī izstāžu zālēs.

1. Nēģu svētki Carnikavā

Latvijas nēģu galvaspilsētā – Carnikavā sestdien, 23. augustā, jau 13. reizi notiks ikgadējie tradicionālie Nēģu svētki. Tajos visas dienas garumā notiks dažādas atrakcijas un izklaides kā lieliem, tā maziem.

No rīta sāksies lielā sportošana - pludmales volejbols, strītbols, vērosim arī SUP (stāvi un airē) dēļu sacensības un peldlīdzekļu parādi Gaujā. Pēc tam kopā ar Nēģu karali visi dosies krāšņā svētku gājienā uz Carnikavas parka estrādi, lai baudītu bagātīgu kultūras programmu - Latvijā pazīstamā vijolnieka Raimonda Ozola ierakstu albuma prezentācijas koncertu, muzicēs arī Intars Busulis un Kārlis Lācis, Normunds Jakušonoks un Tipa orķestris, Jenny May, Agnese Rakovska un grupa „Triānas parks”, kā arī citi mākslinieki.

Protams, būs iespēja nogaršot tradicionālo nēģu zupu, nēģu ātrēšanas sacensības, amatnieku tirdziņš, iespēja ar zvejnieku laivām aizbraukt līdz jūrai, bet pusnaktī - svētku uguņošana un lustēšanās līdz rītam.

Visu dienu notiks arī tautas lietišķās mākslas izstrādājumu un pārtikas preču tirdziņš ar zivīm, sieru, medu un citiem labumiem, bet pie Novadpētniecības centra darbosies pirts. Sīkāk internetā: www.carnikava.lv.

2. Vasaras populārās mūzikas festivāls Dzintaros

No ceturtdienas, 21. augusta, līdz svētdienai, 24. augustam, Dzintaru koncertzālē norisinās latviešu populārās estrādes mūzikas festivāls „Bigbank Latvijas pērles”. Katra no festivāla dienām ir veltīta kādai ievērojamai latviešu mūzikas personībai – Raimondam Paulam, Mārtiņam Freimanim, Laimai Vaikulei un Olgai Rajeckai.

Festivālā producente Elita Mīlgrāve stāsta: „Festivāla pamatideju reiz ierosināja maestro Raimonds Pauls – rīkot vasaras kūrorta festivālu ar kvalitātes garantiju, augstvērtīgu izklaidi ar reprezentatīvu koncertu sēriju. Pulcēsim personības, ar kuru veikumu lepojamies, māksliniekus, kuru mūzika uzrunā daudzus un raksturo mūsu valsti, laiku un vērtības.”

* 21. augusts būs veltīts Raimondam Paulam. Koncertā maestro ar savu jaunatklāto zvaigzni – Kristīni Prauliņu (izpildītāju konkursa „Riga Jazz stage 2014” Grand Prix) izpildīs savas jaunākās kompozīcijas. Koncerta īpašie viesi būs regeja grupa „Indikaa” (Lielbritānija) ar projektu „R. Pauls goes reggae” un Sonja Bishop (Zviedrija) ar Raimonda Paula starptautiskajiem hitiem.

* 22. augustā ar savu hitu programmu „Atkal mājās” uzstāsies Laima Vaikule. Koncertā piedalīsies arī Jānis Stībelis un duets „Ladies Sweet”. Programmās skanēs dziesmas no jaunākā Laimas Vaikules albuma, kā arī visi lielākie hiti latviešu un krievu valodā.

* 23. augusts būs Mārtiņa Freimaņa mūzikas diena. Tajā Mārtiņa Freimaņa pazīstamo dziesmu jaunas interpretācijas un mazāk dzirdētus skaņdarbus izpildīs Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis), Lauris Reiniks, Aija Andrejeva, grupa „PeŖ”, Valters & Kazha, Olga, Andris Ērglis, Artis Gāga, Marta Ritova, Emīls Balceris, Marija Bērziņa un citi.

* 24. augustā skatītājus un klausītājus priecēs Olga Rajecka. Koncerta pirmajā daļā viņa uzstāsies ar zināmām un pavisam jaunām Imanta Kalniņa dziesmām, bet otrajā daļā sniegs tautiski dejisku programmu. Programmā arī uzstāsies deju kolektīvi „Rotaļa”, „Līgo” un „Dzintariņš”, kā arī „Laimas Muzykanti”, Baumaņu ģimene, Rihards Lepers, Roberto Meloni un citi

.

Visu koncertu sākums – 19.00 (Olgas Rajeckas koncerts – pulksten 18.00). Biļešu cenas: uz Raimonda Paula un Laimas Vaikules koncertiem – 10 – 100 eiro, uz Mārtiņa Freimaņa un Olgas Rajeckas koncertiem – 10 – 40 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dzk.lv.

Raimonds Pauls „Zilais karbunkuls” (izpilda Indikaa”)

* Svētdienas vakars Dzintaru koncertzālē būs atvēlēts Olgai Rajeckai.

3. Amatu diena Jūrmalas brīvdabas muzejā

Pirms došanās uz Mārtiņa Freimaņa mūzikas koncertu Dzintaru koncertzālē sestdien, 23. augustā, ir vērts paviesoties Jūrmalas brīvdabas muzejā (Tīklu ielā 1a, Lielupē). Tur no pulksten 13.00 līdz 16.00 notiks Amatu diena, kas būs veltīta rotām, rotaslietām un rotaļlietām.

Dabas rotu darbnīcas saimniece Agnese Laudere parādīs, kā, netērējot naudu, bet liekot lietā iztēli un darbinot rokas, iespējams radīt oriģinālas krellītes un aproces no riekstiem, kauliņiem, sēklām un citiem dabā atrodamiem materiāliem. Varēsiet arī vērot, kā keramikas rotu māksliniece Linda Romanovska, izmantojot melno, svēpēto keramiku, gatavo rotas, neizmantojot mehāniskās ierīces un glazūras. Savukārt raga rotu meistare Sarmīte Reizniece parādīs un pastāstīs, cik elegantas rotas var darināt no govs un kazas ragiem.

Arī no dzijas ar adāmo vai tamboradatu var izgatavot oriģinālas un interesantas rotaslietas. Kādas un kā, to ierādīs māksliniece Baiba Jagere. Mākslinieces Aleksandra Zommere un Jana Rāve vadīs bērnu radošo darbnīcu, kur katrs mazais apmeklētājs varēs pats sev izgatavot kādu rotiņu, izmantojot papīru, diegu, līmi, salmus, krāsas un dažādus citus materiālus.

Meistars Guntis Niedoliņš var uzmeistarot no koka gan mēbeles, gan interjera priekšmetus, bet šoreiz iepriecinās ar koka rotaļlietām. Seno rotu meistars Jānis Mednis parādīs, kā apgūt pamatiemaņas gredzena, piekariņa, saktas vai aproces darināšanā no metāla, par ornamentiem izmantojot senās latvju zīmes un rakstus. Tās ir tikai dažas rotu darināšanas tehnikas, ko parādīs un iemācīs rotu meistari, kuri būs sapulcējušies Jūrmalas brīvdabas muzejā.

Senās rotaļās, dejās un dziesmās aicinās un lustīgu atmosfēru garantēs radioraidījuma „Greizie rati” vadītāji Iveta un Vidvuds Medeņi.

4. Maizes godi Latvijas brīvdabas muzejā

Savukārt Rīgā – Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā svētdien, 24. augustā, no pulksten 12.00 līdz 16.00 būs gardākie svētki muzejā - Maizes godi. Maize latviešu virtuvē aizvien ir bijusi pamata ēdiena – sāta devēja. Tai veltīti īpaši cieņas un svētības rituāli - arī šogad muzejs apmeklētājus iepazīstinās ar seniem graudu apstrādes paņēmieniem un ar to saistītiem darba rīkiem. Visus priecēs folkloras kopu priekšnesumi, bet vēderus pildīs gardi ēdieni gatavoti no graudiem.

Muzejā varēs iepazīsties ar maizes pagatavošanas receptēm no visas Latvijas, izzināt maizes gatavošanas, cepšanas un ēšanas tradīcijas. Turklāt svētku ietvaros apmeklētājiem tiks piedāvāta iespēja ne tikai nobaudīt visdažādāko maizi, bet apgūt arī iejaukšanas un cepšanas prasmes.

Šajā dienā muzejā norisināsies pasākumi, ekspozīcijas un ekskursijas, kas saistītas gan ar labības audzēšanu un novākšanu, gan ar graudu apstrādi senos laikos un mūsdienu tehnoloģiju laikmetā. Tāpat tiks rādīts, kādus ēdienus un dzērienus tradicionāli gatavoja no graudiem un miltiem. Būs iespēja uzcept savu „štokmaizi”, uzsmērēt sviestmaizi un uzvārīt putru no pašu maltiem miltiem.

Izstaigājot Maizes ceļā iekļautās ēkas un sētas, varēs aplūkot darbarīkus un satikt cilvēkus, kas demonstrēs šo rīku lietošanu un stāstīs par to, kā mūsu senči ir strādājuši, lai iegūtu rupjās spēka maizes kukulīti vai gardo baltās maizes našķi.

5. Sirdspuksti Šlokenbekā

Sestdien, 23.augustā Šlokenbekas muižā (Engures novada Smārdes pagastā)būs vēl nebijis pasākums – „Sirdspuksti Šlokenbekai”. Muižas 530. gadu jubilejas svinību ietvaros Šlokenbekas muiža piedāvā savdabīgu un interesantu svētku programmu, īpaši atzīmējot Baltijas ceļa 25. gadadienu.

Dienas pirmajā pusē ikviens – gan liels, gan mazs ir aicināts izmēģināt savus spēkus unikālā taku skrējienā „Āžu kalna stirnu buks”. Visas dienas garumā būs dažādas sportiskas un atraktīvas izdarības bērniem, meistardarbnīcas, rotaļas, muižas dārgumu meklēšana, bērnu dziesmu un deju koncerts. Būs iespēja iepazīties ar zemessargu ieroču klāstu. Dienas vidū viesus priecēs populārā latviešu rokgrupa „Dzelzs vilks”. Bet dienas otrajā pusē tiks iedegts piemiņas ugunskurs, kur dalīsies atmiņu stāstos par Baltijas ceļa pirmsākumiem, dziedās kopā ar folkloras un ziņģu kopu „Avots” un klausīsies Jelgavas zemessargu ansambli. Muižas zālē varēs skatīt dokumentālo kino. Pasākuma noslēgumā būs Igo koncerts. Pasākumu vadīs Valters Frīdenbergs.

No pulksten 7.00 jau sāksies reģistrācija taku skrējieniem. Pusvienpadsmitos tiks dots starts pirmajam – bērnu skrējienam. Pulksten 14.00 ar etnoprogrammu uzstāsies grupa „Dzelzs vilks”. No pulksten 16.00 līdz 18.00 norisināsies Baltijas ceļa 25. gadadienas atceres pasākums, bet sešos vakaros Igo izpildīs savas skaistākās dziesmas. Būs arī iespēja doties ekskursijā pa muižu, kā arī apmeklēt Ceļu muzeju, darbosies bufete.

Ieejas maksa uz pasākumu visas dienas garumā: pieaugušajiem – 5 eiro,  bērniem no 7 līdz 12 gadiem – 1,50 eiro, bērniem līdz 7 gadu vecumam,  skrējiena dalībniekiem un diviem atbalstītājiem - bez maksas („Biļešu servisa” tīklā). Sīkākā internetā: www.slokenbeka.lv.

6. Jubilejas motofestivāls Grobiņā

Baikeru klubs „West Coast Liners”, atzīmējot savu 10. dzimšanas dienu, Grobiņā sestdien un svētdien, 23. un 24. augustā, rīko motofestivālu „Seeburg Bikerland”, kurā 

vienkopus pulcēs moto cienītājus no visas Latvijas.

No pulksten 11.00 Pils ielā būs iespēja iegādāties tirgotāju un amatnieku darbus, kā arī Tirgus laukumā palutināt sevi ar garšīgiem kūpinājumiem, zivīm un sieriem. Tāpat festivāla laikā varēs tikt arī pie sava sapņu tetovējuma. Tūrisma klubs „Oga” piedāvās dažādas aktivitāte, kā arī vizināšanos ar laivām pa dzirnavu dīķi. Būs dažādas atrakcijas, konkurss par skaistāko motociklu, parādes brauciens (pulksten 16.00), paraugdemonstrējumi, pikantas dejas, svētku uguņošana. Festivālu noslēgs ballīte visas nakts garumā, kurā uzstāsies Ufo, „Dzelzs vilks” un „Tālbraucēji”.

„Seeburg Bikerland” viceprezidents Agris Laivenieks Liepājas laikrakstam „Kurzemes Vārds” pastāstīja: „Gan motocikli, gan vikingi no vēstures ir tāda vīru darīšana. Parasti veidojam slēgta tipa pasākumus, bet šoreiz nolēmām uz desmit gadiem pamēģināt sarīkot plašākas svinības. Redzēsim, ja cilvēkiem tas būs interesanti, tad varbūt pat varētu veidot kā ikgadēju sarīkojumu. Vēlējāmies, lai pasākums nebūtu pliekans, bet gan ar savu patīkamu pēcgaršu. Mērķis bija, lai nedomātu, ka sarīkojums veidots cilvēkiem ar močiem, tiem, kas vēlas padzert alu, bet gan visiem.” Sīkāk internetā: www.grobinaturisms.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: Gustava Kluča eksperiments, Mežavilka karikatūras un rudens karalienes gladiolas

* Izstāžu zālē „Arsenāls (Torņa ielā 1, Vecrīgā) līdz 26. oktobrim skatāma ievērojamā latviešu mākslinieka Gustava Kluča (1895 – 1938) darbu izstāde „Kāda eksperimenta anatomija”. Gustava Kluča daudzveidīgais radošais mantojums līdz šim nav pienācīgi novērtēts, jo autora darbu ideoloģiskais konteksts (mākslinieks bija viens no Staļina ideoloģijas ruporiem, gājis bojā 1938. gadā, kad PSRS tika īstenotas represijas pret latviešiem) ir aizēnojis viņa ieguldījumu konstruktīvisma estētikas veidošanā. Izstāde ir līdz šim plašākā autora darbu skate dzimtenē. Izstāstot vienas personības stāstu, ekspozīcija rosina domāt par visos laikmetos būtiskiem jautājumiem – par indivīda izvēles brīvības robežām un atbildību, par mākslinieka un varas attiecībām, par mākslinieka personības un mākslas darba ietekmi uz sabiedrisko domu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) vēl nedēļu – līdz 28. augustam - skatāma Daces Lapiņas jaunāko gleznu izstāde. Māksliniece ir pazīstama ar saviem kluso dabu filigrānajiem gleznojumiem. Viņa glezno ikdienišķas lietas – traukus, sīpolus, ķiplokus, olas, riekstus, ogas, galdautus, izmantojot gaišu, atturīgu kolorītu, ar kura palīdzību tiek panākta īpaša tēlainība. Attēlojamos priekšmetus autore izvēlas pārdomāti, balstoties uz formas un krāsas estētikas principiem. Sīkāk internetā: www.paintings.lv.

* Uģa Mežavilka (1929-1998) piemiņas izstāde Bauskas novadpētniecības un mākslas muzejā.

* Valmieras Kultūras centra foajē skatāma mākslinieku Ilzes Lībietes un Jura Ivanova veidota izstāde „Latvijas heraldika. Vidzeme”, kas līdz 31. augustam visus iepazīstinās ar Vidzemes pilsētu, novadu un pagastu, kā arī dažādu Latvijas dzimtu ģerboņiem.

Plašāka informācija pielikumā. Te jāpiemin, ka mākslinieki Ilze Lībiete un Juris Ivanovs kopīgi radījuši aptuveni divas trešdaļas no Latvijā pēdējos gados radītajiem ģerboņiem. Sīkāk internetā: www.valmiera.lv.

* Bauskas muzejā sestdien, 23. augustā, pulksten 12.00 tiks atklāta ievērojamā karikatūrista un gleznotāja Uģa Mežavilka (1929 – 1998) piemiņas izstāde. 14. augustā māksliniekam apritētu 85. gadskārta. Uģis Mežavilks dzimis Bauskas apriņķa Svitenes pagasta Mežavilkos, un ar Sviteni un Bauskas apvidu saistās viņa pirmās bērnības atmiņas. Viņš bija viens no leģendārā žurnāla „Dadzis” dibinātājiem un tajā nostrādāja vairāk nekā 30 gadu Līdztekus maizes darbam Uģis Mežavilks daudz gleznojis ainavas un portretus. Bauskas muzejā būs skatāma tikai neliela daļa no mākslinieka radošā mantojuma - iepriekš neizstādīti ainavu un portretu gleznojumi, kā arī karikatūras un šarži. Izstāde būs apskatāma līdz 30. septembrim. Sīkāk internetā: www.bauskasmuzejs.lv.

* Kad klāt gladiolu laiks, tas nozīmē, ka drīz būs klāt arī 1. septembris. Iedvesmu, kādas nokrāsas gladiolas un kādā buķetē pirmklasnieki var nest savai skolotājai, šajā nedēļas nogalē – no piektdienas, 22. augusta, līdz svētdienai, 24. augustam var smelties Liepājas Latviešu biedrības namā, kur liepājnieki un pilsētas viesi aicināti  apskatīt majestātiskās un cēlās rudens puķu karalienes - gladiolas. Tajā būs apskatāmas vairāk nekā 100 dažādas ziedu šķirnes. Sīkāk internetā: www.biedribasnams.lv.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Indra Kuzmicka/poga.lv, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA