"Stūra mājā" pieminēt nacisma un staļinisma upurus ierodas vairāki simti cilvēku. FOTO
Viens no pasākuma apmeklētājiem bija ietinies Ukrainas karogā, bet kāds cits uz pasākumu bija ieradies, mugurā uzvilcis kreklu ar nosvītrotu Padomju Savienības simboliku - sakrustotu sirpi ar āmuru.
Sabiedrība
2014. gada 22. augusts, 19:59

"Stūra mājā" pieminēt nacisma un staļinisma upurus ierodas vairāki simti cilvēku. FOTO

Jauns.lv

Piektdienas vakarā Rīgā, Stūra mājas pagalmā, pulcējās vairāk nekā 200 cilvēki, lai pieminētu staļinisma un nacisma upurus Eiropā.

Atceres brīdī ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) aicināja sanākušos neaizmirst upurus, kuri ir cietuši no staļinisma un nacisma represijām, un ar svecēm pieminēt Latvijas brīvību un neatkarību. Viņš uzsvēra, ka mūsdienās nav pieļaujama šādu notikumu atkārtošanās.

Pasākumā uzrunu teica arī vakar, 21.augustā, par tieslietu ministru apstiprinātais Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK). Arī viņš uzsvēra, ka ne Latvijā, ne citās valstīs staļinisma un nacisma represijas atkārtoties nedrīkst.

Pasākumā piedalījās Latvijas Universitātes jauktais koris "Juventus". Uzrunās un korī klausījās vairāk nekā 200 sanākušie, starp kuriem bija daudz ārvalstu viesu, kā arī konferences "Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā komunisma sabrukums: Eiropas kopīgās atmiņas un politiskās iedvesmas avots" dalībnieki. Tāpat pasākumā bija plaši pārstāvēta ārvalstu prese.

Tāpat pasākumu apmeklēja Atmodas laika līderi Sandra Kalniete, Dainis Īvāns, Tālavs Jundzis, Sarmīte Ēlerte un Ukrainas vēstnieks Latvijā Anatolijs Oļeiniks.

Pasākums noslēdzās, sanākušajiem noliekot svecītes pie Gļeba Panteļejeva veidotās piemiņas zīmes "Melnais slieksnis".

Svecīšu nolikšana bija noslēgums starptautiskajai konferencei, kas šodien norisinājās Stūra mājā. Konference "Pēc gadsimta ceturkšņa. Baltijas ceļš un totalitārā komunisma sabrukums: Eiropas kopīgās atmiņas un politiskās iedvesmas avots" veltīta Baltijas ceļa 25.gadadienai, un tās mērķis ir aplūkot totalitārā komunisma sabrukumu gan tā vēsturiskajā, gan mūsdienu ģeopolitiskajā perspektīvā.

LETA, Foto: Edijs Pālens/LETA