Soda tantiņas, kas pie veikala pārdod ābolus. Vai viņas drīkstēja tirgoties? FOTO
Pašvaldības policija ceturtdien Iļģuciemā izdzenāja sirmmāmiņas, kuras tirgojās ar āboliem un puķēm. Ja kādu tantiņu atkal pieķers slepus andalējamies ar āboliem, viņai pat varētu draudēt nokļūšana aiz restēm.
Sabiedrība
2014. gada 19. septembris, 15:32

Soda tantiņas, kas pie veikala pārdod ābolus. Vai viņas drīkstēja tirgoties? FOTO

Jauns.lv

Daudzu rīdzinieku sašutumu izraisījusi pašvaldības policistu rīcība, kuri ceturtdien no rīta izdzenāja sirmgalves – ābolu un puķu pārdevējas Iļģuciemā, Lidoņu ielā. Policisti skaidro, ka tirgus tantiņas izdzenātas, jo par viņām saņemtas sūdzības gan no zemes īpašnieka, gan konkurentiem.

Policisti Iļģuciemā izdzenā sirmgalves, kuras tirgo ābolus un puķes

Viens no policistu izrēķināšanās ar tirgotājām aculieciniekiem - Kristaps sociālās saziņas vietnē „Facebook” raksta: „Esmu šokā!!! Šodien pusdienas pārtraukumā biju aizgājis līdz veikalam, kad iznācu no tā redzēju skatu, par ko „sacepos”. Pieci pašvaldības policijas pārstāvji rakstīja protokolu vecām tantiņām, kas tirgoja ābolus, gailenes un puķes.”

Vēlāk Kristaps piegājis pie vienas no sirmgalvēm, kas ar asarām acīs pastāstīja savu bēdu stāstu. Viņai esot 84 gadi, un viņa uz galvaspilsētu atbraukusi no Plakanciema pēc medikamentiem - pretsāpju zālēm, kas bija beigušās. Pie viena sieviete vēlējusies pārdot trīs kilogramus ābolu, ko izaudzējusi savā dārzā. Sieviete stāstījusi, ka viņas pensija ir 50 eiro, ar ko viņai jādzīvo mēnesi, turklāt vēl arī jāpērk medikamenti.

Pašvaldības policija sastādījusi administratīvā pārkāpumu protokolu „par tirdzniecību ar precēm - grieztiem ziediem, fizāļu un gladiolu pušķiem - neatļautā vietā bez pašvaldības izsniegtas atļaujas, neievērojot Ministru kabineta 2010. gada 12. maijā apstiprinātos noteikumus par tirdzniecības veidiem, kas saskaņojami ar pašvaldību un tirdzniecības organizēšanas kārtību.”

Kristaps ir sašutis: „Vai tik tiešām tas ir tik liels noziegums un radītu lielas un neatgriezeniskas sekas mūsu Latvijas valsts ekonomikā, ja tantiņa pārdos ābolus (šajā gadījumā tie bija trīs kilogrami ābolu par 0,50 eiro kilogramā, par kuriem viņa saņemtu 1,5 eiro), kas ir izaudzēti pašu dārzā?”

Policija sievietei esot konfiscējusi visus trīs kilogramus ābolu, kādai citai sirmgalvei konfiscēti divi litri gaileņu, vēl kādai - puse no puķēm.

Kristaps uzsver, ka gadījumā, ja viņš strādātu par pašvaldības policistu, viņam noteikti nepietiktu dūšas iet klāt sirmgalvēm un sodīt viņas par „tik lielu noziegumu”.

Tantiņām draud naudas sods un arests

Atbilstoši spēkā esošai likumdošanai, ja kādu pieķer veicot neatļautu ielu tirdzniecību viņam, konfiscē preces. Savukārt, ja viņu gada laikā pieķer atkārtoti paslepus tirgojoties, viņam draud naudas sods līdz 210 eiro vai administratīvais arests no trīs līdz 15 diennaktīm.

Šoreiz tirgotājas tika sveikā tikai ar ābolu un puķīšu konfiscēšanu, kuras, pēc policijas teiktā, „saskaņā ar likumu, tika iznīcinātas, par to sastādot aktu par izņemto preču iznīcināšanu.”

Lai tantiņas varētu uz ielas tirgoties likumīgi, viņām jāizņem ielu tirdzniecības atļauja, kas galvaspilsētas centrā dienā izmaksā vismaz 2,85, bet ārpus centra 1,42 eiro.

Pašvaldības policija: par tirdzniecību saņemtas sūdzības no zemes īpašnieka

Pašvaldības policijas preses pārstāve Inese Krieviņa Kasjauns.lv skaidroja: „Ņemot vērā plašo rezonansi, ko sociālajos medijos izraisījis „Facebook” lietotāja viedoklis par pašvaldības policijas darbinieku tirdzniecības vietas kontroli Lidoņu ielā, vēlamies paskaidrot, ka profilaktiskais reids 18. septembrī tika veikts pamatojoties uz vairākkārtējām pašvaldības policijā saņemtajām sūdzībām gan no zemes īpašnieka, uz kura zemes izvietotas tirdzniecības vietas, ar lūgumu veikt nepieciešamos pasākumus, lai novērstu tirdzniecību neatļautā vietā viņa īpašuma teritorijā, gan arī no tiem tirdzniecības veicējiem, kuri ievēro likumā noteiktās normas, pirms tirdzniecības uzsākšanas izņemot ielu tirdzniecības atļaujas rajona izpilddirekcijā. Rīgas pašvaldības policijā ir  saņemts arī Latvijas Tirgotāju asociācijas iesniegums, kurā tiek lūgts veikt pastiprinātas ielu tirdzniecības vietu pārbaudes. Tāpat pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes dežūrdaļā šogad ir reģistrēti vairāki telefoniski pieteikumi par tirdzniecību neatļautā vietā Lidoņu ielā.

Sakarā ar to, ka par tirdzniecību neatļautā vietā ir paredzēta administratīvā atbildība, saskaņā ar Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 155.4 pantu un, pamatojoties uz LAPK 214.1 pantu minētā pārkāpuma izskatīšana ir Rīgas Pašvaldības policijas kompetencē.

Pēc pašvaldības policijas Kurzemes pārvaldes lietvedībā esošo iesniegumu izskatīšanas materiāliem redzams, ka policijas darbinieki ar personām, kuras veica tirdzniecību neatļautā vietā, vairākkārt veikuši profilaktiskas pārrunas un brīdinājuši par administratīvo atbildību, kas paredzēta par šo pārkāpumu, taču neraugoties uz brīdinājumiem, personas tirdzniecību neatļautā vietā turpināja veikt. Līdz ar to šī gada 18. septembrī tika veikts profilaktiskais reids, kura laikā konstatētas četras personas, kuras veica tirdzniecību ar ziediem un āboliem neatļautā vietā.

Jāpiezīmē, ka pretēji viedokļa paudējam, visu pie atbildības saukto personu deklarētās dzīvesvietas ir Rīgas pilsētā, netālu no tirdzniecības vietas, kā arī šīs personas ir jau iepriekš brīdinātas par pārkāpuma būtību pārrunu ceļā. 18. septembrī šīm personām sastādīti administratīvā pārkāpuma protokoli par Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 155.4 panta un izņemtas tirdzniecības vietā esošās preces, par ko sastādīts mantu un dokumentu izņemšanas protokols, kā to paredz spēkā esošā likumdošana.

Papildus informējam, ka augstāk minētajā adresē ielu tirdzniecību ir iespējams veikt legāli, tam nepieciešams saņemt ielu tirdzniecības atļauju Pārdaugavas izpilddirekcijā, kā arī vēlamies uzsvērt, ka pašvaldības policija nav tiesīga nereaģēt uz iedzīvotāju sniegto informāciju par pretlikumīgām darbībām, konkrētajā gadījumā – tirdzniecība neatļautā vietā. Policijas pienākums ir reaģēt uz šādu informāciju ar visiem tās rīcībā esošajiem instrumentiem, izvērtējot katru gadījumu, tai skaitā veicot preventīva rakstura pārrunas un izsakot brīdinājumus, kas arī šajā gadījumā tika izmantots.”

Kasjauns.lv/Foto: Kristaps Stack/Facebook

Tēmas