Kas ir slavenais Garkalnes novada sirmgalvis - Langstiņu šerifs Bārda? VIDEO
80 gadus vecais Garkalnes novada iedzīvotājs Ilgvars Knostenbergs slavu ieguvis kā Langstiņu šerifs, kurš dziedot cīnās par Langstiņu mežu tīrību un aicina doties sēņot.
Novadu ziņas
2014. gada 3. oktobris, 19:51

Kas ir slavenais Garkalnes novada sirmgalvis - Langstiņu šerifs Bārda? VIDEO

Jauns.lv

Ne tikai Garkalnes novadā, bet arī visā Latvijā aizvien lielāku popularitāti iemanto Langstiņu šerifs Bārda, īstajā vārdā Ilgvars Knostenbergs. Atraktīvais dziedošais sirmgalvis pērn pat saņēmis Garkalnes novada domes apbalvojumu „Gada novadnieks” par mūža ieguldījumu novada attīstībā.

Langstiņu šerifs Bārda atpazīstamību ieguvis ar to, ka pievērš uzmanību problēmām vai vienkārši akcentē sava novada vērtības.

Šerifu Bārdu videosižetos var skatīt gan pašvaldības mājaslapā internetā, gan videokoplietošanas vietnē Youtube. Par to, kāda ir šo sižetu ideja un kāds šerifs Bārda jeb 80 gadu slieksni pārkāpušais Knostenbergs ir ikdienā, raksta portāls aprinkis.lv.

Pirmo reizi plašāka sabiedrība par Garkalnes šerifu uzzināja pavasarī, kad viņš ar dziesmu „Es esmu šerifs” aicināja novada ļaudis neķēzīt mežā, pieturās, pilsētās un daudzās citās vietās, pabrīdinot, ka viņš ar savu visu redzošo aci visus slepus vēro. Šoruden viņš par sevi atgādinājis ar jaunu video par sēņošanu. Tajā šerifs Bārda ar pamatīgu un sirmu bārdu klīst pa Garkalnes apkaimes mežiem un ar dziesmu un rīmju skandēšanu apdzied sēņošanas priekus.

Šerifs Bārda dzīvo nelielā mājiņā

Knostenbergs ir 80 gadus vecs vīrs, kurš, pametis Rīgu, jau vairāk nekā 40 gadu dzīvo Langstiņos. Pēc profesijas viņš ir frēzētājs un virpotājs, tomēr 25 gadus nostrādājis Langstiņu veikalā, raksta aprinkis.lv.

Vecais vīrs dzīvo nelielā mājiņā, ko ieskauj plašs dārzs. Tur redzami arī sen pamesti iesāktas mājas pamati. „Kopš dēla nāves neesmu šiem pamatiem vairs pieskāries, un laikam nekad tā māja netaps,” saka Knostenbergs un izstāsta, ka dēlu apglabājis 1993. gadā. Viņš gājis bojā mīklainos apstākļos, nokrītot no piecstāvu mājas jumta uz asfalta.

Sirmais vīrs bijis precējies divas reizes, bet nu jau abas sievas arī mirušas. „Vienu apglabāju Baltezera kapos blakus dēlam, otru – kremēju. Viņa nomira ar vēzi, jo gribēja ārstēties pašas spēkiem, nevienam neklausīja, un tad jau bija par vēlu,” teic Knostenbergs.

„Var būt kāds jaunais vēl nepazīst, bet gan jau iepazīsimies”

Ilgo darba gadu laikā, ko Ilgvars nostrādājis Langstiņu veikalā, viņu iepazinis ikviens vietējais iedzīvotājs, arī viņš pats iepazinis vai visus tuvējās apkārtnes iedzīvotājus. „Katrs zina, kur atrast šerifu Bārdu. Ja kādam kaimiņam kaut ko vajag, nāk pie manis. Kā varu, tā palīdzu. Man ir labas attiecības ar kaimiņiem, ne arvienu nekasos. Viss atkarīgs no paša cilvēka – ja pats esi kasīgs un riebīgs, tad arī draugu tev nebūs. Ja esi dzērājs, visi draugi tev būs tikai dzērāji. Visi vecie iedzīvotāji mani pazīst. Varbūt kāds jaunais vēl nepazīst, bet gan jau iepazīsimies,” smejas Garkalnes Gada novadnieks.

Pēdējo 20 gadu laikā Langstiņi ir mainījušies – no klusa ciema Langstiņu ezera krastā tie tagad kļuvuši par lepnu ciematu ar greznām villām. Taču arī par to vecais vīrs neuztraucas: „Man patīk greznas mājas. Visam ir jāaug, arī pilsētas aug. Latvijā jau tagad sabraukuši visādi, latvieši labi ja puse palikusi. Bet Langstiņos latvieši vēl ir. Tagad arī tepat 15 zemes gabali tiks apbūvēti, tad jau redzēs, kas te sabrauks.”

Goda pilsonis cīņā pret atkritumiem

Jautāts par to, kā kļuvis par šerifu Bārdu, Knostenbergs teic: „Bija noriebies, ka no Rīgas mūsu mežos ved atkritumus – atbrauc un savus maisiņus vienkārši izmet. Riebās staigāt pa mūsu mežiem, viss piemēslots. Tad radās ideja, ka pašiem kaut kas jādara, kaut kā jāpievērš sabiedrības uzmanība – līdzīgi, kā darbojas Cūkmens. Vedu ciema padomi rādīt, kur ir visas tās miskastes, un tā viņiem radās ideja par Langstiņu šerifu Bārdu.”

Gan visu videoklipu idejas, gan vārdu un mūzikas autors ir Garkalnes novada domes sabiedrisko attiecību speciālists Mārcis Bauze - Krastiņš. Par filmēšanos Knostenbergs atlīdzību nesaņem, viņš to dara sabiedriskā kārtā, toties pašvaldība vecajam vīram sniedz palīdzību.

Pagājušajā gadā Garkalnes novada dome Knostenbergam pat piešķīra „Goda novadnieka titulu par mūža ieguldījumu novada attīstībā.’

Lielākā kaislība – sēņošana

Jaunībā Knostenbergs dziedājis tramvajnieku klubā: „Kādas dziesmas lika, tādas dziedājām. Bet, kad lika dziedāt parkos un vēl cietumā, tad gan no dziedāšanas aizgāju, jo brīvo laiku gribējās pavadīt citādāk.”

Lielākais sirmā vīra vaļasprieks ir sēņošana. Tās viņš lasa gan sev, gan citiem. „Ledusskapī jau saliktas saldētas baravikas. Pats ēdīšu un gan jau citiem arī iedošu. Tikko salasīju maisiņu ar gailenēm. Es nepārdodu sēnes, bet atdodu. Tepat ir viena strādnieku brigāde, kas būvē māju, un viņiem nemaksā algu. Vakar viņiem iedeva 50 eiro. Kas tas ir pieciem večiem? Pat paēst nevar! Un kas tie par strādniekiem, ja viņi nav paēduši? Aiznesīšu viņiem gailenes. Arī ogas salasīju un atdevu vienai kaimiņienei, kura ir kliba. Toties viņa man iedeva jau gatavu zapti.” Knostembergs stāsta aprinkis.lv.

Jāteic, ka Langstiņu šerifa tēls atgādina savulaik par Liepājas šerifu pašpasludinātā pilsētas domnieka dāņa Stīna Lorensa jeb ekscentriskā rokmūziķa Luija Fonteina rosīšanos. Skatieties video ar šerifa Bārdas piedalīšanos.

Slavenā šerifa Bārdas „Sēņu dziesma”

Bārda: „Es esmu šerifs”

Kasjauns.lv/Foto: aprinkis.lv, ekrānuzņēmums no video