Valsts prezidents partijām dod nedēļu laika sadarbības veidošanai
Andris Bērziņš sarunas ar partijām sākšot pēc nedēļas.
Politika

Valsts prezidents partijām dod nedēļu laika sadarbības veidošanai

Jauns.lv

Saeimā ievēlētajām partijām būs nedēļa laika, lai pārrunātu iespējamo sadarbību, koalīcijas veidošanu un iespējamā premjera kandidāta izvēli, intervijā Latvijas Televīzijai sacīja Valsts prezidents Andris Bērziņš.

Valsts prezidents partijām dod nedēļu laika sadarb...

Kā sacīja prezidents, viņš cer, ka partijas novērtēs savus rezultātus un iespējas. "Mans pienākums ir nominēt, bet partijām jāizvērtē, kas varētu būt nākamais premjers," sacīja Bērziņš.

Komentējot iespēju aicināt valdību veidot Saeimā visvairāk vietas ieguvušajai partijai "Saskaņa", Valsts prezidents uzsvēra, ka bezjēdzīgi ir veidot ko tādu, kas nespētu nodrošināt 50% atbalstu Saeimā.

"Skaidrs, ka laika nav," atzina Bērziņš, skaidrojot, ka saistībā ar Latvijas prezidentūru Eiropas Savienības Padomē valdībai jau no 1.janvāra būs jāsāk "strādāt starptautiski".

Kā norādīja Bērziņš, pārrunas ar partijām viņš sāks pēc nedēļas. "Koalīcija ir veidojums, kas savstarpēji vienojas. Negribu iedot konkrētus norādījumus, ievirzes," sacīja Valsts prezidents.

Bērziņš uzskata, ka līdz ar vēlēšanām parlamentā ienāks "jaunas asinis", jo jauno deputātu vidū ir cilvēki no dažādām sfērām, ir daudzi, kuriem ir konkrēta pieredze būtiskās jomās. Tas ļaušot veidot darba klimatu aktīvāku.

"Ir pārliecība, ka izdosies izveidot labu darbspējīgu valdību," sacīja Bērziņš.

Kā ziņots, pēc aptuveni 98% balsu saskaitīšanas atbilstoši provizoriskajiem vēlēšanu rezultātiem "Saskaņa" jaunajā parlamenta sasaukumā ieguvusi 25 deputātu vietas, "Vienotība" - 23, Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) - 21, nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - 17, bet "No sirds Latvijai" (NSL) un Latvijas Reģionu apvienība (LRA) Saeimā pārstāvēs pa septiņiem deputātiem.

LETA/Foto: Evija Trifanova/LETA