Par domes naudu – striptīzs un pirts gruzīniem. Kā bija patiesībā?
Valsts kontrole pirms vēlēšanām sabiedrību satricināja ar atklājumiem par Samantas Tīna „Sex Songs” šovu: to esot nopirkusi Līgatnes novada dome. Pašvaldības pārstāvji gan to kategoriski noliedz.
Novadu ziņas

Par domes naudu - striptīzs un pirts gruzīniem. Kā bija patiesībā?

Jauns.lv

Valsts kontrole pāris dienas pirms Saeimas vēlēšanām nāca klajā ar skandalozu paziņojumu, ka Līgatnes dome tērējusi publiskos līdzekļus Vecgada vakara Samantas Tīnas „Sex Songs” šovprogrammai, striptīzdejotājiem un zīlniecei, kā arī apmaksājusi pirts pakalpojumus gruzīnu delegācijai.

Par domes naudu – striptīzs un pirts gruzīniem. Kā...

Tomēr izskatās, ka skaļais paziņojums tāds čiks vien varētu būt bijis. Drīzāk to varētu uzskatīt par viltīgu savulaik par Ingunas Sudrabas favorītu dēvētā, Valsts kontroles padomes locekļa Aivara Ērgļa gājienu, lai pāris dienas pirms vēlēšanām politiskās aizkulises nepārzinošiem vēlētājiem iedvestu simpātijas pret Sudrabu un viņas kustību „No sirds Latvijai” un atņemtu balsis „Vienotībai”, kuras pārstāvis Ainārs Šteins vada Līgatnes pašvaldību.

Daudzi pilsoņi Ingunu Sudrabu joprojām asociē ar Valsts kontroli – cik labi tā strādāja viņas laikā! Izdzirdot kārtējo skandalozo Valsts kontroles paziņojumu, cilvēki arī padomātu – re, cik laba pēctecība, Sudraba tik tiešām izaudzinājusi īstenus cīnītājus par taisnību! Un, ja Valsts kontrole iestājas pret „Vienotības” vadīto pašvaldību, tad „Vienotība”, protams, ir sliktie.

Iespējams, dažiem vēlētājiem šāds domu gājiens arī likās pieņemams. Bet, vai tik tiešām Līgatnes dome tērējusi milzu līdzekļus Samantas Tīnas seksšovam, striptīzdejotājiem, zīlniecēm un gruzīnu pēršanai uz pirts lāvas?

Līgatnes dome apmaksājusi seksīgo dziesmu šova „audiovizuālos pakalpojumus”

Valsts kontroles padomes loceklis Aivars Ērglis presei vien paziņoja, ka Līgatnes pašvaldība publiskos līdzekļus tērējusi šovam „Samantas Sex Songs”, kurā piedalījās arī striptīzdejotāji un zīlniece, nenosaucot konkrētus skaitļus.

Ar detalizētu Līgatnes pašvaldībā veiktās revīzijas pārskata ziņojumu var iepazīties Valsts kontroles mājaslapā, bet vairums cilvēkiem nebūs pacietības to uzmeklēt. Pērnā gada 29. decembrī Līgatnes kultūras namā notika Vecgada pasākums, uz kuru bija aicināti visi līgatnieši (reklāma tika publicēta izdevumā „Līgatnes Novada Ziņas”).

Protams, viens no pasākuma galvenajiem notikumiem bija Samantas Tīnas šovs, bet bija arī citas atrakcijas, tostarp arī zīlēšana, nakts balle, rotaļas un citas. Apmeklētājiem bija jāpērk biļetes, kas maksāja no 5 līdz 7 latiem (7 – 9,8 eiro). Līgatnes dome apmaksāja tikai Vecgada pasākuma „audiovizuālos pakalpojumus” par 500 latiem (700 eiro), tas ir tehnisko aprīkojumu, tā ne grasi nesamaksāja šova piedalījušamies strīptīzdejotājiem, Samantai Tīnai vai zīlniecei. Māksliniekiem honorārus maksāja no pārdotajām biļetēm. Protams, pašvaldība arī varēja neapmaksāt pasākuma tehnisko nodrošinājumu, bet tad biļetes maksātu dārgāk. Te arī jāpiebilst, ka oficiālajā Valsts kontroles ziņojumā nekas nav teikts par zīlnieci. Ērglis vien uzsvēris, ka pasākumā piedalījusies zīlniece. Te nu jāteic, ka publiskā pasākumā drīkst piedalīties ne tikai zīlnieki, bet arī luterāņi, ugunsdzēsēji, profesori un citas sabiedrības grupas.

Ingunas Sudrabas favorīts Aivars Ērglis pāris dienas pirms Saeimas vēlēšanām nācis klajā ar skandalozu paziņojumu, kas drīzāk izskatījās pēc Valsts kontroles spalvu spodrināšanas.
Ingunas Sudrabas favorīts Aivars Ērglis pāris dienas pirms Saeimas vēlēšanām nācis klajā ar skandalozu paziņojumu, kas drīzāk izskatījās pēc Valsts kontroles spalvu spodrināšanas.

Vienlaikus Ērglis arī paziņoja, ka pērn Līgatnes dome apmaksājusi pirti sadraudzības pilsētas no Gruzijas Akhmetas delegācijai. Pēc „Līgatnes Novada Ziņu” informācijas pagājušā gada novembrī sadraudzības pilsētas delegācija Līgatnē uzturējās vairākas dienas un tajā bija vairāki cilvēki. Par viņu uzņemšanu kopā iztērēti 807 lati jeb ap 1150 eiro. Līdzās ēdināšanai un viesnīcas pakalpojumiem pieminēti arī pirtnieka pakalpojumi. Pirtnieka pakalpojumu tāme šai gadījumā gan nav pievienota, bet tā pakalpojumiem tomēr nav iztērēta milzīga naudas summa.

Cik noprotams, tad Valsts kontroli galvenokārt satraucis fakts, ka Līgatnes domes pārstāvji neesot varējuši skrupulozi atskaitīties par katru iztērēto santīmu. Viennozīmīgi, tas ir pārkāpums. Ērglis arī atklājis, ka Līgatnes domē esot tā dēvētās melnās kases. Līgatnes mērs Šteins gan to kategoriski noliedz un Kasjauns.lv teica: „Ja jau Valsts kontrole teica, ka tās pie mums ir, tad meklēsim…”

Līgatnes mērs Ainārs Šteins Valsts kontroles apgalvojumus, ka viņa vadītā dome apmaksā striptīzdejotājus un zīlnieces, sauc par prātam neaptveramiem murgiem.
Līgatnes mērs Ainārs Šteins Valsts kontroles apgalvojumus, ka viņa vadītā dome apmaksā striptīzdejotājus un zīlnieces, sauc par prātam neaptveramiem murgiem.

„Prātam neaptverams murgs”

Līgatnes mērs uzskata, ka Valsts kontroles skandalozais paziņojums par pārkāpumiem Līgatnes domē ir saistāms ar priekšvēlēšanu cīņu. Šteins kontrolieru teikto sauc par „cilvēkam prātam neaptveramu pilnīgu murgu”.

Ņemot vērā, ka priekšvēlēšanu laikā izteiktie paziņojumi lielākā vai mazākā mērā ir saistāmi ar partiju cīņām, jādomā, ka Valsts kontroles viens no augstākā ranga vadītājiem Aivars Ērglis pagājušajā nedēļā, nolamājot Līgatnes novada domi, centies ieriebt „Vienotības” pozīcijām un, sevi pozicionējot kā Ingunas Sudrabas skolnieku, spodrinātu spalvas savai bijušajai priekšniecei. Ne jau velti Aivaru Ērgli savulaik, kad 2012. gadā Sudraba pameta Valsts kontrolieres amatu, devēja par Sudrabas „favorītu”, kurš turpmāk varētu uzņemties Valsts kontroles vadību. Nobeigumā jāpiebilst, ka Valsts kontrole ar paziņojumu par atklātajiem pārkāpumiem varēja nākt klajā pēc vēlēšanām, lai neradītu liekus apvainojumus par vēlēšanu ietekmēšanu, jo patiesībā jau nekāds supernoziegums netika atklāts un ugunsgrēks nebija jādzēš.

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA, Ieva Čīka/LETA