Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. oktobrī. FOTO. VIDEO
Sestdien pilis un muižas visā Latvijā aicina uz mistiski romantisko Leģendu nakti, kurā varēs iepazīt slavenos muižas spokus un pils dāmas, baudīt kungu virtuves labumus, piedalīties muižkungu izklaidēs un izbaudīt vēl citas neierastas sajūtas.
Kultūra
2014. gada 24. oktobris, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 25. un 26. oktobrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Baisus, spokainus, romantiskus un dēkainus piedzīvojumus un stāstus varēsiet piedzīvot sestdienas vakarā un naktī uz svētdienu, kad Latvijas muižās un pilīs notiks kārtējā Leģendu nakts. Tieši tagad ir laiks, lai sastaptu kādu leģendāro pils balto vai zaļo dāmu.

Savukārt īstu, ne mazāk leģendāro ozolzīļu kafiju varēsiet noprovēt Kandavas Kafijas un tējas svētkos. Ja sirdij tuvākas mīlas alkas, tad leģendāros mīlas stāstus jāskatās Valmierā un Daugavpilī: uz Valmieras skatuves atkal redzēsim Romeo un Džuljetas mīlas stāstu, bet Daugavpilī varēsim izbaudīt īsu pamācību mīlēšanā. Uz Kuldīgu jādodas, lai piedzīvotu vēl nebijušu, kinematogrāfisku Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša oratorijas „Dievs, Tava zeme deg!” izrādi. Rīgas Latviešu biedrības namā sestdien tiks plaši atzīmēta mūsu kora mūzikas pamatlicēja un dainu vācēja Jāņa Cimzes 200. dzimšanas diena. Protams, arī daudz jaunumu izstāžu zālēs un galerijās. Piemēram, Liepājā notiks līdz šim plašākā Igo mākslas darbu izstāde. Izrādās, ka Igo ne tikai dzied un dzejo, bet arī zīmē.

1. Leģendu nakts pilīs un muižās

Latvijas pilīs un muižās sestdien, 25. oktobrī, notiks kārtējā Leģendu nakts, kuras laikā senās celtnes visos Latvijas novados vērs vaļā durvis, lai interesentus aicinātu izbaudīt to īpašo gaisotni un mistisko atmosfēru, kāda valda pilīs un muižās, ielūkoties noslēpumainajos pils gaņģos un citās būvēs, izvērtēt leģendu, stāstu un teiku neticamo ticamību. 25. oktobrī Latvijas Piļu un muižu asociācija laipni lūgs izbaudīt leģendām apvīto atmosfēru, mākslu, mūziku, vietējos gardumus un vēl citādi interesanti pavadīt laiku. Tā kā meklējiet internetā un afišās savām mājām vistuvāk esošo pils mistēriju un dodaties to izbaudīt! Lūk, daži no piedāvājumiem:

* Strenču novada Jērcēnmuižā no pulksten 19.00 līdz 21.00 visi gaidīti izstaigāt muižu, mednieku namu un muižas parku. Savukārt deviņos vakarā sāksies saksofonu kvarteta koncerts, bet pēc koncerta varēs sajust dejas burvību, baudot deju ritmus. Tāpat Mednieku namā būs iespēja aplūkot Burtnieku keramiķa Jura Līča darbus, kurus varēs arī iegādāties.

* Krāslavas pils dārzā pulksten 19.00 visi klausīsies, stāstīt un ilustrēs muižas leģendas. Pie ugunskura varēs baudīt tēju, pasildīties būs iespējams pie kamīna jaunajās Krāslavas Kulinārā mantojuma centra telpās. Domājams, ka ieradīsies ķēkša, kura pagatavos īpašo grāfa Plātera zupu.. Būs arī lāpu gājiens un vēl citas aizraujošas nodarbes rudenīgam sestdienas vakaram.

* Zaļenieku muižā (Jelgavas novadā) no pulksten 18.00 līdz 21.00 varš apskatīt jauno restauratoru palīgu darbu izstādi, meklēt nāru ugunis parkā, doties ekskursijā no muižas pagrabiem līdz pils bēniņiem, ieklausīties saksofona skaņās un nogaršot muižas gardumus.

* Dundagas pils no pulksten 19.00 piedāvā medību azartu un šekspīriskas kaislības. Būs smalkas un ne tik smalkas darbnīcas, vīns, uzkodas un mūzika, medību trofeju izstāde, mednieku stāsti un anekdotes, zīlniecības mistika un daudz kas cits aizraujošs.

* Vecauces pilī pulksten 16.30 Vītiņu muižas amatierteātris „ Mežrozīte” izrādīs Vigitas Pumpures lugu „Tobiass ir miris, lai dzīvo Tobiass”, sešos vakarā kapella „Strops” aicinās uz latviskiem dančiem, turpinājumā rotaļas un dziesmas, kamēr vien būs lustēties gribētāji.

Sīkāk internetā: www.pilis.lv.

2. Kafijas un tējas svētki Kandavā

Kandavā sestdien, 25. oktobrī, notiks tradicionālie Kafijas un tējas svētki. Šos svētkus šajā romantiskajā mazpilsētā pie Abavas ikgadu svin oktobra beigās. 25. oktobrī Kandavā. Kandavas kultūras namā, Kandavas novada muzejā un Promenādē notiks dažādi ar kafijas un tējas smaržas, garšas un baudīšanas tradīcijām saistīti pasākumi, interesantas aktivitātes un loterijas. Savukārt Kandavas Tūrisma informācijas centrs piedāvās iesaistīties un iepazīt Kandavu ar orientēšanās palīdzību, kur loterijas veidā tiks noskaidroti Kandavas novada tūrisma uzņēmumu dāvāto balvu īpašnieki. Programmā:

* Kandavas novada muzejā un mākslas galerijā no pulksten 11.00 līdz 16.00: Kandavas ozolzīļu kafija, našķi un kārumi traktierī „Pie melnā kuiļa”; spēle „Spēks no ozolzīles”; kinozālē - Kandavas multenītes un popkorns; audēju kopas „Talse” segu izstāde; Maijas Laukmanes haiku grāmatas „Ēnas kā samtaini kurmji” prezentācija (pulksten 13.00); romantiska atpūta un našķi „Mazā bilžu rāmītī”; fotoizstāde „Kandavas Kafijas un Tējas svētkiem 5 gadi - heisā!”;

* Kandavas Amatniecības centrā: amatu darbnīcas; lielās šalles adīšana un mērīšana (pulksten 15.00); mannā putras izēšanās;

* Kandavas kultūras namā no pulksten 11.00 līdz 17.00: kafijas, tējas un citu produktu degustācija un tirdziņš; ķīniešu tēju pagatavošana un baudīšana; dzimšanas dienas gardumi; Pupu krogs; ampelēšanās un noderīgu lietu izsole; mākslas akcija „Kandavas skūpsts”; „Rumbas kvarteta” koncerts; tēja ar dzejniekiem - skolēnu literārā konkursa noslēgums (pulksten 11.30); danči un jokošanās ar tautas mūzikas ansambli „Tals’ trimiš” (pulksten 12.30);

* Tējas bodē no pulksten 11.00 līdz 16.00 dzimšanas dienas pan - KŪKU ballīte;

* Kandavas Tūrisma informācijas centrā (starts un finišs) no pulksten 11.00 līdz 16.00 - orientēšanās gājiens „Atrodi savu Zelta Zīli Kandavā!”;.

* Kandavas promenādē pulksten 15.30 - Kandavas novada iespēju fonda rīkotā loterija „Bumbu rallijs”

Jāuzsver, ka šajos svētkos varēs nogaršot īsto, pēc senām receptēm gatavoto ozolzīļu kafiju. Šis kafijas dzēriens ir kļuvis populārs un pieprasījums pēc tā ar katru gadu tikai palielinās. Lai ozolzīļu kafijas pietiktu visiem gribētājiem, pirms mēneša Abavas senlejā notika lielā zīļu lasīšana. Sīkāk internetā: www.kandava.lv.

3. Ar bēgļu pajūgu gājienu un koncertizrādi atzīmēs Kuldīgas Annas 110. jubileju

Viens no Kuldīgas Svētās Annas baznīcas 110. gadadienas jubilejas centrālajiem pasākumiem būs svētdien, 26. oktobrī, pulksten 15.30 notiekošais koncertuzvedums „Dievs, Tava zeme deg!”, ko iestudējis režisors Māris Druva. Tas sāksies ar improvizētu bēgļu pajūgu gājienu Kuldīgas ielās un noslēgsies ar Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg” atskaņojumu. Pasākums tiks filmēts, tāpēc publika uz to aicināta ierasties pagājušā gadsimta četrdesmito gadu stila apģērbā.

Ar šo koncertizrādi tiks atzīmēta arī latviešu tautas aizbraukšanas septiņdesmitgade. 2. pasaules kara izskaņā bēgļi no visas Latvijas saplūda Kurzemes katlā, arī Kuldīgā, lai īsi pirms nacistiskās Vācijas kapitulācijas dotos tālāk bēgļu gaitās – pārsvarā ar laivām uz Zviedriju vai uz tā dēvētajām dīpīšu nometnēm Vācijā.

26. oktobrī būs improvizēts 1944. gada bēgļu pajūgu gājiens Kuldīgas ielās, apstāšanās pie baznīcas, dziesmas un vārdi Latvijai, iešana baznīcā, aizlūgumi, Lūcijas Garūtas un Andreja Eglīša kantātes „Dievs, Tava zeme deg!” atskaņošana, došanās atpakaļ pie pajūgiem un aizbraukšana. Draudze „Dievs, tava zeme deg!” atskaņošanu saista arī ar šodienu un aicina neīstenot koncertizrādes pēdējo daļu – aizbraukšanu: „Neaizbrauksim! Paliksim! Nesadegsim!”

Koncertizrādē piedalīsies Kuldīgas kamerkoris „Rāte”, Kuldīgas un novada skolu un amatierkolektīvu pārstāvji, ansamblis „Rumbas kvartets”, Piltenes amatierteātris, vēstures grupa „Latviešu karavīrs” no Jelgavas, koris „Tērvete”, ansamblis „Dobeles zemessargi”, Augstkalnes vidusskolas jaunieši, Skrundas kultūras nama ansamblis „Vecie zēni”.

Ieeja par ziedojumiem. Sīkāk internetā: www.kuldigasanna.lv .

Koncertizrāde „Dievs, Tava zeme deg!” Daugavpilī (Latgales Reģionālā televīzija)

4. Romeo un Džuljeta Valmieras teātrī

Valmieras teātra Mansardā svētdien, 26. oktobrī, pulksten 17.00 notiks pirmizrāde pasaules klasiskajam mīlas stāstam – Viljama Šekspīra traģēdijai „Romeo un Džuljetai”. Iestudējums būs pietuvināts mūsdienām, jo tā galvenie varoņi ir it kā „pārnesti” mūsdienu pusaudžu vidē.

Šekspīra 450.jubilejas gadā Mārtiņš Eihe iestudējis visu laiku slavenāko mīlasstāstu kā mūsdienām tuvinātu notikumu. Iestudējuma varoņi ir pusaudži, kas visasāk uztver netaisnību, visjūtīgāk reaģē uz ierobežojumiem, saredz pasauli tikai melnbaltu, bet tieši tāpēc ir pelnījuši, ka ar viņiem runā godīgi un ar cieņu.

Izrādes režisors Mārtiņš Eihe par jauniestudējumu saka: „Es izvēlējos šo lugu, jo tajā tik uzskatāmi ir pretstatīts tas, ko mēs visi gribam, ar to, ko mēs darām. Mēs gribam mīlēt un būt mīlēti un laimīgi, taču – būt destruktīviem ir vieglāk. Izrādē neesam izvēlējušies kādu konkrētu laiku, arī vieta ir nosacīta Amerika – mūsu sapņu un priekšstatu zeme, kur visam vajadzētu būt labi. Tomēr arī tur valda tieši tā pati destrukcija. Divu naidīgu dzimtu vietā Romeo un Džuljetas mīlestību padara neiespējamu vecāku tieksme pēc varas, kuras dēļ viņi gatavi uz visu: tēvs, pilnīgi skaidri apzinoties, ko dara, gatavs pārdot savu meitu.

Mūsu izrādē Džuljetai vairs nav 14 gadu, varoņi ir tādi, kādi ir aktieri – jauni, bet pieauguši cilvēki, kas saprot, ka mīlestība ir vienīgā izeja abu ģimeņu radītajā bezizejā.”

Šis ir trešais „Romeo un Džuljetas” iestudējums Valmieras teātrī. Abi iepriekšējie bija visnotaļ izaicinoši savam laikam – 1966. gada uzvedumā režisors Oļģerts Kroders šokēja pieņemšanas komisiju ar Romeo, kas bija novilcis kreklu, savukārt Valentīna Maculēviča 1989. gada iestudējumā divas naidīgās dzimtas bija latvieši un krievi.

Jaunākajā Valmieras teātra „Romeo un Džuljetas” iestudējumā spēlēs aktieri Rihards Jakovels, Rūta Dišlere, Mārtiņš Liepa, Baiba Valante, Ingus Kniploks, Januss Johansons, Inga Apine, Aigars Apinis, Skaidrīte Putniņa, Arnolds Osis, Māris Bezmers, Kārlis Neimanis un Ģirts Rāviņš. Nākamās „Romeo un Džuljetas” izrādes Valmieras teātrī – 20. oktobrī, 1., 2., 28. un 30. novembrī. Biļešu cenas: 11,5 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkak internetā: www.vdt.lv .

Romeo un Džuljeta Valmieras teātrī

5. Īsa pamācība mīlēšanā Daugavpils teātrī

Savukārt Daugavpils teātris visus aicina uz latviešu klasisko mīlas stāstu – tu pirmizrādi piedzīvojusi Rūdolfa Blaumaņa tautas komēdija „Īsa pamācība mīlēšanā” ar Latvijas zelta fonda šlāgerdziesmām. Šo latviešu mīlas stāsta klasiku varēsiet redzēt svētdien, 26. oktobrī, pulksten 17.00.

„Īsa pamācība mīlēšanā” ir Rūdolfa Blaumaņa feļetons, kurš sarakstīts pagājušā gadsimta sākumā un kļuvis par pamatu vairākām izrādēm un spēlfilmai. Nu tas jaunas krāsas ieguvis Daugavpils teātrī. Jauniestudējums būs ar jau labi pazīstamo maestro Raimonda Paula mūziku, Arnolda Liniņa dramatizējumā (režisors - Oļegs Šapošņikovs, izrādes mākslinieki - Kristaps Skulte un Dāvids (Romans Andrejevs).

Izrādes ietvaros būs skatāmi 17 muzikālie priekšnesumi, izdziedātas tikpat dziesmas, par kuru izpildījumu rūpējās Daugavpils teātra vokālā pedagoģe un Nacionālās operas soliste Ilona Bagele, iestudējumā dalību ņems arī populārā grupa „Laimas Muzykanti” Artūra Uškāna vadībā un Daugavpils Vienības pamatskolas bērnu vokālais ansamblis. To visu papildinās Daugavpils teātra modernā baleta trupas horeogrāfijas uzvedumi. Iestudējuma tapšanā ir iesaistījušies arī Latvijā pazīstami mākslinieki, tostarp arī Dāvids – vairākkārtējs Latvijas un starptautisko modes konkursu uzvarētājs, kurš jau iepriekš, ir veidojis tērpus teātra izrādēm un dažādiem sabiedriskiem pasākumiem. Jauniestudējums ir vizuāli krāšņs, kuram izgatavoti vairāk kā 120 tērpi, kurus papildina  800 dažādas detaļas, kopumā izlietojot 1000 metru dažāda veida audumu. Arī izrādes scenogrāfija sola pārsteigumus. Tā būs līdz šim vērienīgākā dekorācija Daugavpils teātra vēsturē.

Galvenās lomas izrādē spēlēs Jānis Kirmuška, Māris Korsiets, Ivars Brakovskis, Alda Krastiņa, Maija Korkliša, Ineta Radčenko, Kristīne Veinšteina, Līga Ivanova, Laura Atelsone, Ritvars Gailums, Jurijs Losevs un Egils Viļumovs

Caur šo muzikālo ceļojumu tiks stāstīts par mums svarīgajām vērtībām, jo Rūdolfa Blaumaņa „Īsa pamācība mīlēšanā”, kā uzsver izrādes režisors, ir iekodēts latviskās identitātes kodols: „Izrādi caurstrāvos mīlestība uz savu zemi, sētu, cilvēkiem, darbu un tradīcijām.”.

Nākamās izrādes: 9. un 21. novembrī. Biļešu cenas: 6 – 12 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā: www.daugavpilsteatris.lv.

6. Jānis Cimze – kultūrnācijas veidotājs

Rīgas Latviešu biedrība sestdien, 25. oktobrī, visus aicina apmeklēt kultūras programmas „Gaismu sauca: Jānis Cimze – kultūrnācijas veidotājs” pasākumus, ar ko arī noslēgsies mums tik nozīmīgā mūzikas kultūras darbinieka divsimtgades svinības. Šo programmu kopā veidojušas Rīgas Latviešu biedrība, Valkas novada dome, Latvijas Nacionālais kultūras centrs, Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija, UNESCO Latvijas Nacionāla komisija un Latvijas Komponistu savienība.

* Kultūras programmu pulksten 10.20 ieskandinās diriģentes Tatjanas Tīrumas vadītais Valkas senioru koris „Dziesmu rota”. Svinības turpināsies biedrības Zelta zālē, kur tiks teiktas svētku uzrunas, kam sekos Arnolda Klotiņa, Tāļa Pumpuriņa, Jāņa Erenštreita, Ilmas Grauzdiņas un Arvīda Bomika lasījumi par Jāni Cimzi.

* Pulksten 13.00 Baltajā zālē tiks atklātas Valkas Mākslas skolas audzēkņu gleznu izstāde „Jāņa Cimzes Dziesmu Rota”, Valkas un Valgas muzeju ceļojošā izstāde „Jānis Cimze – Igaunijas un Latvijas skolmeistaru skolotājs” un Valkas novada amata meistaru izstāde, kas interesentiem būs aplūkojamas līdz 18. novembrim. Notiks arī Valkas novada domes iedibinātās Jāņa Cimzes balvas novada labākajam izglītības darbiniekam pasniegšana. Sekos Mūzikas akadēmijas stīgu kvarteta – Aleksandra Mališkina, Baiba Biezā, Una Sedola, Reinis Melbārdis – apsveikums, atskaņojot Aldoņa Kalniņa latviešu tautas dziesmu apdares stīgu kvartetam.

* Kultūras programmu pulksten 15.00 Lielajā zālē noslēgs koncerts „Latviešu tautas dziesmu apdaru krājuma „Jaunā Dziesmu Rota” atvēršana. Tajā izskanēs dzejnieces Lijas Brīdakas veltījumdzeja Jānim Cimzem, Solvitas Bukšas, Ilonas Breģes, Annas Veismanes, Jāņa Strazda, Vitas Rudušas un Andra Sējāna latviešu tautas dziesmu apdaru konkursā godalgotās dziesmas, veltījumu ciklā „Stiprā pils – Dziesmu Rota” ietilpstošie Selgas Mences, Mārtiņa Brauna un Raimonda Paula oriģināldarbi ar Jāņa Petera dzeju, kā arī cikls „Jāņa Cimzes Dziesmu Rotas iedvesmotie” koriem un saksofonu kvartetam Ingas Meijeres aranžējumā. Koncerta piedalīsies dzejniece Lija Brīdaka, Latvijas Kultūras akadēmijas jauktais koris „Sōla”, kamerkoris „Fortius” un Rīgas Pedagoģijas un izglītības vadības akadēmijas sieviešu koris „Balta”, Rīgas Latviešu biedrības kamerkoris „Austrums” un saksofonu kvartets „n(ex)t move”.

Ieeja bez maksas. Sīkāk internetā: www.rlb.lv .

7. Izstāžu ceļvedis: seriāls Ventspilī, divi cikli Valmierā, saules dārzs Liepājā, kā arī oktobris un novembris Rīgā

* Kalnciema kvartāla (Kalnciema un Melnsila ielu krustojumā, Pārdaugavā) līdz 4. novembrim skatāma Reiņa Virtmaņa un Valda Brožes izstāde „Oktobris un Novembris”, kurā apskatāmi abu autoru jaunākie darbi. Reinis Virtmanis izstādījis savus darbus ar kopēju nosaukumu „Ilustrācijas neuzrakstītai grāmatai”. Tas ir aizsākts zīmējumu cikls, ideju sprakšķis vai drīzāk mēģinājums noķert kaut ko svarīgu ikdienībā. Savukārt Valdis Brože par saviem darbiem izsakās šādi: „Krāsas, līnija un telpa. Uz plakanas telpas lido mākoņi ar antenām. No līnijām izpeld kāds acij atpazīstamāks tēls. Te ir, te nav.” Sīkāk internetā: www.kalnciemaiela.lv .

* Pazīstamais mūziķis Igo (Rodrigo Fomins) nav tikai dziedātājs, bet arī mākslinieks. Par to var pārliecināties Liepājas muzejā (Kūrmājas prospektā 16/18), kur līdz 10. decembrim ir skatāma viņa līdz šim plašākā grafiku un zīmējumu izstāde. Tajā eksponēti Igo dažādu tehniku grafikas darbi un zīmējumi, kas tapuši laikā no 2010. līdz 2014. gadam. Eksponēto darbu vidū ir gan klasiski oforti, darināti ar metāla irbuli uz cinka plāksnes, gan jauktā tehnikā veidoti grafikas darbi. Daļa darbu tikko atgriezušies no izstādes Sanktpēterburgā, Krievijā. Savā radošajā ceļā Igo pievērsies arī zīmēšanai. Tomēr par īstu aizraušanos viņam kļuvusi grafika.. Kā atzīst Igo – grafikas tehnika sniedz gan pārsteiguma momentus, gan neatskārstus apvāršņus, kurus gribas sasniegt. Igo iedvesmu darbiem gūst ceļojumos un savās lauku mājās Jūrkalnē. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv .

* Savukārt Liepājas muzeja (Kūrmājas prospektā 16/18) Lielajā izstāžu zālē līdz 9. novembrim mākslinieka Jāņa Gunāra Kalnmaļa (dz. 1939.) jubilejas gleznu izstāde „Saules izgaismotais dārzs”. Personālizstādē Jānis Gunārs Kalnmalis rāda sev raksturīgajā, citiem slēptajā gleznošanas tehnikā veidotās eļļas gleznas, kurās jūtama Saules kā gaismas devējas ietekme.

Šis gads rit mākslinieka jubilejas zīmē un šogad ir notikušas jau vairākas personālizstādes. Jānis Gunārs Kalnmalis izstādi raksturo ar vārdiem: „Šajā izstādē mana pamattēma ir saules gaisma. Es labprāt gleznoju brīvā dabā un tieši saulains, karsts laiks gleznojot iespaido mani visvairāk. Saulainā laikā krāsas iegūst spilgtumu, krāsainību, gaismas un ēnas kontrastus.” Muzejā skatāmās gleznas ir mākslinieka veltījums Kurzemei. Sīkāk internetā: www.liepajasmuzejs.lv.

* Ventspils teātra namā „Jūras vārti” līdz 9. decembrim būs skatāma sadarbībā ar laikmetīgās mākslas centru „kim?” veidotā mākslinieces Maijas Kurševas izstāde „Seriāls”. Maija Kurševa studējusi Latvijas Mākslas akadēmijas Vizuālās komunikācijas nodaļā un Berlīnes Mākslu universitātē, šobrīd pasniedz ilustrāciju un sietspiedi Latvijas Mākslas akadēmijā. Sākot ar 2004.gadu māksliniece aktīvi piedalās izstādēs Latvijā un ārpus tās robežām.

Mākslinieces draugs, fotogrāfs Edgars Jurjāns par izstādi raksta: „Kad izstrādājumi sāk izraisīt arvien intensīvāku interesi un sajūtas, uztveres paņēmienus iespējams variēt, saglabājot iekšējo veselumu. Ja finiera un porcelāna izstrādājumu skaits vienā telpā ir liels, pret kontemplācijas procesu ir jāizturas ar īpaši lielu vērību, jo dažādu materiālu lietišķās enerģijas plašās telpās uzvedas ārkārtīgi neparedzami.” Sīkāk internetā: www.jurasvarti.lv.

* Valmieras muzeja Izstāžu namā līdz 8. novembrim var pagūt apskatīt Liepājas mākslinieces Guntas Krastiņas gleznu izstādi „Divi cikli”. Ciklā „Gadalaiki” māksliniece ataino Latvijas skaistumu – visus četrus gadalaikus ar tiem raksturīgajām krāsām un sajūtām.

Ideja par cikla izveidi radusies no nejauši dzirdētas intervijas, kurā Austrālijā dzīvojoša latviete ar sajūsmu ir teikusi: „Cik jūs šeit, Latvijā, esat laimīgi! Jums ir iespēja pabūt četros gadalaikos – pavasarī vasarā, rudenī un ziemā.” Otrs izstādē aplūkojamais cikls ir „Selestīnas pravietojumi”. Ar tā palīdzību māksliniece vēlējusies sabiedrībai dot vizuālu sajūtu impulsu par pravietojumos mītošajiem eksistenciālajiem jautājumiem. Sīkāk internetā: www.muzejs.valmiera.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, All Over Press, Ieva Lūka/LETA