Valmieras bibliotekāres pārsteidz Čīles kolēģu atvērtība: atbalsts praidam un nodaļa "18+"
„Dienā, kad ielidojām, Santjago bija praids, taču sabiedrības attieksme bija absolūti mierīga. Santjago bibliotēka medijos pauda praidu atbalstošu viedokli,” patīkami pārsteigtas ir Valmieras bibliotēkas pārstāves, kuras nule atgriezušās no starptautiska bibliotekāru saieta Čīlē.
Novadu ziņas
2014. gada 20. novembris, 19:10

Valmieras bibliotekāres pārsteidz Čīles kolēģu atvērtība: atbalsts praidam un nodaļa "18+"

Jauns.lv

Valmieras bibliotēkas direktore Daiga Rokpelne nule atgriezusies no darba brauciena uz Čīli, kur viņu pārsteigusi vietējo bibliotēku atvērtība citādībai. Piemēram, Čīles galvaspilsētas Santajago bibliotēka paudusi atbalstu praidam, bet vietējās bibliotēkās ir nodaļas „18+”, ko cilvēki apmeklē bez aizspriedumiem.

Valmieras bibliotēkas direktore Daiga Rokpelne un Mācību centra vadītāja Svetlana Sprūža nesen  piedalījās Bila un Melindas Geitsu fonda Globālo bibliotēku iniciatīvas „Starptautiskais bibliotēku inovatoru tīkls” programmas otrajā tīkla sanāksmē Čīles galvaspilsētā Santjago.

Valmieras bibliotēka prezentē projektu „Lasi un tev sekos”

Valmieras bibliotēkas pārstāves Santjago prezentēja jauniešu lasīšanas Publisko bibliotēku inovāciju programmas projektu „Lasi un tev sekos”, kas ir vērsts uz jaunu lasīšanas paradumu veidošanu un pieredzes paplašināšanu, izmantojot sociālās lasīšanas aplikāciju „Fastr Books”, un piedalījās mācībās par inovācijām bibliotēku darbā, Kasjauns.lv informēja Valmieras pašvaldības pārstāve Justīne Deičmane.

Daiga Rokpelne stāsta: „Fonda uzstādījums ir rīkot sanāksmes eksotiskās valstīs, lai cilvēkiem ļautu sajust atšķirību no ierastās ikdienas, lai dotu viņiem iespēju saprast, kā dažādi procesi notiek valstīs ar krasi atšķirīgu kultūru, kā tur tiek uzturētas bibliotēkas, lai bibliotekāri piedzīvoto un redzēto varētu salīdzināt ar savu darbu. Līdz ar to mēs kļūstam pašapzinīgāki, drosmīgāki un arvien inovatīvāki. Pēc iedvesmojošām mācību un darba vizītēm mēs ejam tālāk, virzāmies ārā no komforta zonas un drosmīgi ieviešam jaunas lietas, jo ir laiks virzīties uz priekšu.”

Viens no mūsdienu pasaules bibliotekārās sabiedrības pamatprincipiem ir „Konservatīvas bibliotēkas veido krājumu, elastīgas – pakalpojumus, bet izcilas bibliotēkas veido kopienu.” Rokpelne paskaidro, kurā sadaļā ietilpst Valmieras integrētā bibliotēka: „Izvērtējot mūsu ikdienas darbu, droši varu apgalvot: mēs esam konservatīva bibliotēka, jo esam ar informācijas materiāliem un krājumu bagāta; mēs esam elastīga bibliotēka, jo ik gadu ieviešam arvien jaunus pakalpojumus (šobrīd bibliotēka īsteno dažādas programmas, aktivitātes un pasākumus, kas ir piemēroti ikvienam vecuma posmam); mēs esam izcila bibliotēka, jo drosmīgi ieviešam inovācijas, pakalpojumu izveidē iesaistām kopienu un piedalāmies pasaules bibliotēku filozofijas veidošanā.”

Santjago bibliotēkas atbalsta praidu un veido piaugušo grāmatu nodaļas „18+”

Valmieras bibliotēkas vadītāja atzīst: „Patīkami pārsteidza tas, ka Čīles bibliotēkas ir sabiedrības viedokļu veidotājas. Tās nebaidās runāt par lietām, ko citviet pasaulē bibliotēkas neatļaujas „celt gaismā”. Piemēram, dienā, kad ielidojām, Santjago bija praids, taču sabiedrības attieksme bija absolūti mierīga. Santjago bibliotēka medijos pauda praidu atbalstošu viedokli. Atšķirībā no citur pasaulē redzētā Santjago bibliotēkā ir nodaļa „18+”, ko cilvēki bez aizspriedumiem un neērtības apmeklē, nesaņemot par to sabiedrības nosodījumu. Dažādas pārdomas un emocijas piedzīvojām Santjago cilvēktiesību muzejā, kur bez maksas ikviens vietējais un ārzemnieks var iedziļināties Čīles 20. gadsimta vēstures notikumos, bet ekspozīcija sākas ar sienu, kas veltīta cilvēktiesību jautājumiem visā pasaulē, un Baltijas stāsts ir viens no tiem. Satiekot kolēģus no visas pasaules, runājām arī par politisko situāciju un bija jāatbild, kā Latvija jūtas blakus Krievijai.”

Bibliotēkas visā pasaulē piedzīvo lielas pārmaiņas

Bibliotēkas pasaules mērogā vienojušās, ka tās ārpus reliģijas un ideoloģijas rāmjiem vieno cilvēkus ar zināšanām un informāciju, atbalsta cilvēku līdzdalību izglītības un savas dzīves veidošanas procesos. Katrā valstī atšķiras materiālais nodrošinājums, taču pamatprincipi ir vienādi. Bila un Melindas Geitsu fonda pamatpārliecība ir – jebkura dzīve neatkarīgi no tā, kur tā tiek dzīvota, ir vienlīdz vērtīga. Fonda misija ir nevienlīdzības samazināšana pasaulē. Pamatuzmanības sfēras ir pasaules veselība, izglītība un bibliotēkas. Lai bibliotēkas varētu pilnvērtīgi īstenot savu misiju, Bila un Melindas Geitsu fonds finansē inovatīvus projektus dažādās valstīs un bibliotekāru tikšanos no atšķirīgām valstīm ideju un pieredzes apmaiņai, stāsta Valmieras galvena bibliotekāre.

Rokpelne norāda: „Ir divas atziņas, ko mums programmas laikā nepārtraukti uzsver: 1) pasaule ir sākusies pirms tevis, un tev ir jāzina lietas un notikumi, kas ir atgadījušies pirms tavas dzimšanas vai darba gaitu uzsākšanas, jo tas veicina izaugsmi un inovāciju radīšanu; 2) pasaule sāk atjēgties no skrējiena tehnoloģiju virzienā, aizvien būtiskāks kļūst stāsts par cilvēku, viņa emocijām un attiecībām, tehnoloģijas to tikai palīdz parādīt interaktīvā veidā.”

Visā pasaulē publiskās bibliotēkas piedzīvo lielus izaicinājumus un pārmaiņas. Tām no jauna ir jādefinē, kas ir publiskā bibliotēka un ko tā var dot sabiedrībai. „Starptautiskais bibliotēku inovatoru tīkls”, kurā iesaistītas 27 pasaules valstu bibliotēkas no visiem kontinentiem, izveidots, lai vienotu profesionāļus un dotu iespēju tiem izpētīt jaunas idejas, eksperimentēt ar jauniem pakalpojumiem un mācīties citam no cita. Tā veidojas kopīgs redzējums par publiskajām bibliotēkām 21. gadsimtā un tiek apgūtas prasmes, kas nepieciešamas, lai īstenotu šīs vīzijas savā valstī.

Valmieras integrētā bibliotēka svin septīto dzimšanas dienu

„Jau septiņus gadus esam Valmieras integrētā bibliotēka, ko atzīmējam katru novembri. Šogad bibliotēkas dzimšanas dienu veltīsim Latvijas bibliotēku vienotībai, jo uzskatām, ka šajā gadā nav nekā nozīmīgāka Latvijas kultūras dzīvē kā Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) atklāšana. 12. novembrī Valmieras integrētajā bibliotēkā atklāja fotoizstādi „Latvijas mazās gaismas pilis”. LNB Atbalsta biedrības un arhitekta Jāņa Dripes veidotajā fotoizstādē var iepazīties ar 59 Latvijas bibliotēkām, kas pēdējos desmit gados piedzīvojušas pozitīvas pārmaiņas. Valmieras pilsētu izstādē pārstāv Valmieras integrētā bibliotēka. Savukārt 28. novembrī Valmierā aicināsim kopā organizācijas, kas ir pamats un atbalsts Latvijas bibliotēku tīkla attīstībai: LNB, Latvijas Bibliotekāru biedrību, LNB Atbalsta biedrību, Kultūras informācijas sistēmu centru, UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas izveidotā Latvijas bibliotēku tīkla „Stāstu bibliotēkas” partnerus un Vidzemes bibliotekārus, lai izvērtētu un priecātos par sasniegto. Šajā dienā gaidām arī viesus no Briseles: Eiroparlamenta deputāti Sandru Kalnieti un programmas „Public Libraries 2020” pārstāvjus,” stāsta Rokpelne.

Bibliotēkas direktore ikvienam – gan saviem darbiniekiem, gan lasītājiem – atgādina: Valmieras bibliotēka ir spilgts gaismas punkts Latvijas bibliotēku gaismas tīklā. Ar to mums jālepojas!


Kasjauns.lv / Foto: publicitātes foto, EPA/LETA