Daugavpils cietoksnī atjaunota galvenā ieeja un sargu māja. VIDEO
Nākamgad vēsturiskā Daugavpils cietokšņa apmeklētāji tajā ieies vairs ne pa apkārtceļu, bet gan pa grezni atjaunotajiem vārtiem – pa galveno ieeju.
Novadu ziņas
2014. gada 28. novembris, 13:40

Daugavpils cietoksnī atjaunota galvenā ieeja un sargu māja. VIDEO

Jauns.lv

Daugavpils cietoksnī pēc vairāk nekā astoņus mēnešus ilgušiem restaurācijas darbiem atklāta atjaunotā 1. krasta lunete jeb sarga ēka. Kādreizējā ieeja Daugavpils cietoksnī, kura jau praktiski bija sagruvusi, nu atkal atguvusi savu spozmi un nākamgad tūristi cietoksnī ieies pa atjaunotajiem vārtiem.

Vēsturiski iebūvētā lunete cietokšņa valnī kalpoja kā sargu māja, no šīs vietas tika kontrolēta pārvietošanās kustība un apsargāti Nikolaja vārti un tilts. Laika gaitā lunete bija pārvērtusies par nepievilcīgu graustu. Savulaik pie sargu mājiņas bija izbūvēti arī pirmie barjervārti, kuri vēlāk zuduši, bet tagad atjaunoti iepriekšējā izskatā ar interesantiem čuguna dekora elementiem.

Šī gada 10. martā Daugavpils cietoksnī tika uzsākta lunetes un sargu ēkas restaurācija.

Būvdarbi tika veikti Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros. Galvenais projekta mērķis jau norādīts tā nosaukumā - „Kultūrvēsturiskā mantojuma saglabāšana un popularizēšana Daugavpilī un Grodņā”. Tehniskā projekta pamatā bija rasējumi, kurus izdevās iegūt Krievijas arhīvos.

Lunetes un sarga mājas atjaunošana izmaksāja 927 000 eiro.  Tā realizācija bija ieplānota līdz 30. decembrim, bet būvnieki apsolīja pabeigt darbus pirms termiņa un 27. novembrī objekts tika nodots ekspluatācijā. Atjaunotā objekta atklāšana paredzēta nākamās tūrisma sezonas sākumā - 2015. gada aprīļa beigās.

Daugavpils cietoksnis ir pilsētas simbols - izcila fortifikācijas būve, Austrumeiropā vienīgais gandrīz bez izmaiņām saglabājies 19. gadsimta pirmās puses cietokšņa paraugs.

Savukārt Baltkrievijas puse projekta ietvaros rekonstruēja savrupmāju Grodņas vēsturiskajā centrā, kur izveidoja un aprīkoja Reģionālo mantojuma centru. Projektā paredzēts arī publicēt katalogu par reģiona amatniekiem; izstrādāt jaunu pārrobežu maršrutu „Latgale – Grodņas apgabals” un publicēt tā bukletu, kā arī organizēt kopīgus praktiskos pasākumus. Sīkāk par Daugavpilī veiktajiem restaurācijas darbiem skatieties Daugavpils pilsētas pašvaldības sagatavotajā videosižetā.

Daugavpils cietoksnī atjaunots vēl viens objekts (Daugavpils pašvaldības video)


Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video