Smagi slimā Dāvja ārstēšanai vajadzīgie līdzekļi ir iegūti
Dāvis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešama ārstēšana ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas.
Sabiedrība
2014. gada 1. decembris, 13:57

Smagi slimā Dāvja ārstēšanai vajadzīgie līdzekļi ir iegūti

Jauns.lv

Ministri, Bērnu slimnīcas fonds un organizācija "Ziedot.lv" šodien vienojās par deviņus gadus vecā smagi slimā Dāvja ārstēšanai nepieciešamo 100 000 eiro piešķiršanu no VAS "Latvijas Valsts meži" (LVM) ienākumiem, lai nepieciešamo summu Filadelfijas Bērnu klīnikai ASV pārskaitītu jau šajā piektdienā.

Iedzīvotāji jau ir saziedojuši ap 245 000 eiro, tāpēc no LVM fonda tikšot pārskaitīti trūkstošie līdzekļi.

Bērnu slimnīcas fonda valdes priekšsēdētāja Liene Dambiņa aģentūrai LETA sacīja, ka šis ir vēl nebijis gadījums, kad tik ātrā laika posmā rasti tik lieli līdzekļi. Dambiņa uzsvēra, ka līdzekļi Dāvja ārstēšanai Filadelfijas Bērnu klīnikai tiks pārskaitīti piektdien, tādējādi slimnīca varēs sākt plānot laiku, kad Dāvim nozīmēt ārstēšanos. Pagaidām gan nav zināms, kad Dāvis varētu uzsākt ārstēšanos ASV. Jau patlaban ārstēšanos gaida divi bērni no Beļģijas un Vācijas.

Dambiņa skaidroja, ka par Dāvja nokļūšanu līdz ASV savu iespēju robežās gādās aviokompānija "AirBaltic".

"Dāvja dzīvība izglābta par ziedojumiem," secināja Dambiņa, pateicoties tiem cilvēkiem, kuri nebija palikuši vienaldzīgi un raduši iespējas ziedot zēna ārstēšanai.

Šis jautājums jau rīt, 2.decembrī, tiks izskatīts Ministru kabineta sēdē. Gan finanšu ministrs Jānis Reirs (V), gan zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) ir pārliecināti, ka pārējie ministri būs saprotoši un valdības lēmums būs pozitīvs.

Veselības ministrijas valsts sekretārs žurnālistiem norādīja, ka veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) un labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) jau pārrunājuši iespējas izstrādāt sistēmu, lai nākotnē šādi gadījumi tiktu atrisināti krietni vienkāršāk. Pagaidām par iespējamiem soļiem tiek saukta to valstu loka paplašināšana, kurās Latvijas iedzīvotāji var saņemt medicīnisko palīdzību, kritēriju izstrāde, kā arī iespējamie līdzekļu avoti. Par trešo gan pagaidām ir vismazākā skaidrība, jo tieši tas esot sarežģītākais posms šādas sistēmas uzturēšanai.

Kā ziņots, veselības, finanšu un zemkopības ministri šodien Finanšu ministrijas telpās bija plānojuši tikties ar LVM vadību, "Ziedot.lv" pārstāvjiem un citiem iesaistītajiem, lai risinātu jautājumu par Dāvja ārstēšanai nepieciešamā finansējuma iegūšanu un likvidētu šķēršļus, kas neļauj valstij veikt šādu maksājumu.

Bērnu slimnīcas ārsti publicējuši aicinājumu palīdzēt deviņus gadus vecajam puisēnam Dāvim, kuram konstatēta smaga kombinēta patoloģija saistībā ar nepareizu limfas atteci no vēdera dobuma orgāniem. Dāvja ārstēšana iespējama vienīgi ASV, Filadelfijā, un ārstēšanas veikšanai nepieciešami vairāk nekā 300 000 eiro.

Ministri - Reirs, Belēvičs un Augulis - rosināja daļu smagi slimajam Dāvim nepieciešamo līdzekļu novirzīt no LVM dividendēm caur labdarības organizāciju "Ziedot.lv".

Bērnu slimnīcas ārstiem, konsultējoties ar ārzemju kolēģiem, piekrišanu Dāvi ārstēt sniegusi tikai bērnu slimnīca Filadelfijā. Dāvis ir pirmais pacients, kuram ir nepieciešama ārstēšana ārpus Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomiskās zonas un kura medicīnisko manipulāciju izmaksas ir tik augstas.

Filadelfijas Bērnu klīnika ir iesniegusi Bērnu slimnīcai rēķinu, nosacījumi paredz, ka rēķins jāveic ar priekšapmaksu, summa ir 427 000 dolāru jeb aptuveni 348 000 eiro. Ziedojumus vāc Bērnu slimnīcas fonds un labdarības organizācija "Ziedot.lv".

"Ziedot.lv" Dāvim iespējams ziedot, zvanot pa tālruni 90006681 un ziedojot 1,42 eiro, vai arī pārskaitot līdzekļus uz Bērnu slimnīcas fonda bankas kontiem ar atzīmi "Dāvim" - AS "SEB banka": UNLALV2X, konta Nr.LV84UNLA0050012160326, AS "Swedbank": HABA LV22, konta Nr.LV02HABA0551000377020, norādot fonda rekvizītus: Bērnu slimnīcas fonds, Reģ.nr.LV40008057120, Vienības gatve 45, Rīga, LV1004. Tāpat ziedot iespējams portālā "www.ziedot.lv".

LETA / Foto: ekrānuzņēmums no video