Brīvdienu ceļvedis. Lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. decembrī. FOTO. VIDEO
Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris svētdien sniegs savu pirmo lielo Vecgada koncertu, kura pamatā ir Leonarda Bernsteina mūzikls „Brīnišķīgā pilsēta”.
Kultūra
2014. gada 24. decembris, 09:10

Brīvdienu ceļvedis. Lietas, kas jāpiedzīvo 27. un 28. decembrī. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Šajā nedēļas nogalē, protams, visur skan Vecgada lielie koncerti un notiek krāšņas Gadumijas balles. Bauskas pilī notiks krāšņa Vecgada balle renesanses stilā, bet Vidzemes koncertzālē vērienīga balle notiks pēc Jaunā gada koncerta, kurš būs pirmais koncertzāles „Cēsis” vēsturē.

Savukārt Rīgā tradicionālos Vecgada koncertus sniegs gan Nacionālais simfoniskais orķestris Lielajā ģildē kopā ar Intaru Busuli, Ievu Paršu un cietiem solistiem, gan arī operas mākslinieki mūsu Baltajā namā. Ar svētku koncertiem ceļojumā pa Latviju devusies arī Rēzija Kalniņa un Uldis Marhilevičs. Toties „Mielavs un pārcēlāji” savu pirmos koncertus starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu sniegs Siguldā un Jelgavā. Ja negribas uz koncertiem, varat aiziet arī līdz kādai izstāžu zālei. Neskatoties uz saspringto svētku laiku, mākslas kuratori mums sagādājuši gan jaukus pārsteigumus.

1. Nacionālā simfoniskā orķestra Vecgada koncerti

Svētdien, 28. decembrī, kā arī pirmdien, 29. decembrī, un otrdien, 30. decembrī, pulksten 19.00 Rīgā, Lielajā ģildē, notiks tradicionālie Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) Vecgada koncerti.

LNSO piedāvās svinības ar īstu Ņujorkas vērienu! Leonarda Bernsteina azartiskais mūzikls „Wonderful Town” („Brīnišķā pilsēta”) klausītājus aizvedīs uz iespēju un pārsteigumu pilsētu Ņujorku pagājušā gadsimta trīsdesmitajos gados, kopā divām māsām no Ohaio, kas nolēmušas to iekarot. Koncerta apmeklētājiem jābūt gataviem straujam notikumu virpulim ar īru policistiem, futbolistiem, Brazīlijas jūrniekiem, skandāliem un salabšanām, mundrām kongām, garšīgiem svingiem, nepareiziem regtaimiem un kāroto „happy ending”!

Šoreiz atskaņojuma priekšgalā būs LNSO mākslinieciskais vadītājs un galvenais diriģents Andris Poga. Solistu kvartetā mirdzēs pieredzējusī Kima Krisvela, kas savulaik dziedājusi Rūtas lomu ar „Berlīnes filharmoniķiem” un Saimonu Retlu, Ieva Parša un Intars Busulis, kuri pirms dažiem dziedāja šajā mūziklā Cēsu pilsparka estrādē, un pazīstamais Lietuvas basbaritons Kosts Smorigins, kurš kā operu un oratoriju solists patlaban ir viena no spožākajām uzlecošajām zvaigznēm pasaules opernamos un koncertzālēs. Mūzikla skatuves konsultants ir Viesturs Kairišs, un tas vieš aizdomas, ka korim „Latvija” nāksies ne tikai skaisti dziedāt, bet arī glīti kustēties.

Mūzikla „Wonderful Town” pamatā ir patiess notikums – divu Ohaio pavalstī dzimušu māsu sapnis par lielpilsētu neticamā kārtā iemiesojas stāstā ar laimīgām beigām.

Biļešu cenas: 10 – 55 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.lnso.lv.

2. Vecgada koncerts un balle Cēsīs

Svētdienas, 28. decembra, vakarā lielais Vecgada koncerts un balle būs arī Vidzemes koncertzālē „Cēsis”.

Pulksten 19.00 Vecgada koncertu sniegs Elīna Šimkus (soprāns), Jānis Ķirsis (tenors), Kalvis Kalniņš (baritons), kā arī „Rudolfs Macats Trio” (Rūdolfs Macats (taustiņinstrumenti), Reinis Ozoliņš (bass), Ivars Arutjunjans (bungas) un Vidzemes kamerorķestris (diriģents Andris Veismanis). Koncerta programmā skanēs populāras operu ārijas un dueti no Volfganga Amadeja Mocarta, Džoakīni Rosini, Džuzepes Verdi operām, Endrjū Loida Vēbera mūzikliem un dziesminieka Leonarda Koena dziesmas.

Savukārt pulksten 22.00 sāksies lielā Vecgada balle, kurā par muzikālo pavadījumu rūpēsies Jelgavas Bigbends, Laimis Rācenājs un dīdžejs Egons Reiters. Vakara gaitā būs sagaidāmi vairāki pārsteigumi!

Biļešu cenas: uz Vecgada koncertu – 5 – 15 eiro, uz Vecgada balli – 20 eiro. Sīkāk internetā: www.cesukoncertzale.lv.

3. Ziemassvētku balle Bauskā - Melngalvju brālības stilā

Toties sestdien, 27. decembrī, pulksten 17.00 uz balli varat dotie uz Bauskas pils muzeju, kur notiks 15. gadsimta beigu - 16. gadsimta sākuma Melngalvju brālības Ziemassvētku tradīcijās ieturēta balle dāmām un kungiem. Lai piedalītos ballē apmeklētājiem jātērpjas svinīgi, līdzi jāņem ērtas dejošanas kurpes, sauju riekstu vai žāvētu augļu, var likt arī sejas masku vai kādu citu renesanses perioda aksesuāru – vēdekli, galvassegu un tamlīdzīgi.

Ierodoties uz balli apmeklētājiem jājūtas svinīgi, tādēļ balles organizatori aicina piedomāt pie sava kostīma, bet tam obligāti nav jābūt vēsturiskam tērpam. Oriģinālākā tērpa autors iegūs pārsteiguma balvu no Bauskas pils muzeja. Vēlams uz balli ierasties ar savu deju partneri, bet var nākt arī bez, kas zina, varbūt ballē kādu izdosies atrast. Pasākuma noslēgumā būs iespēja izliet nākamā gada laimi.

Šogad jau trešo gadu Bauskas pils muzejā dāmas un kungi varēs piedalīties renesanses laika tradīcijās ieturētā ballē. Vēsturiski gatavošanās Ziemassvētku laikam notika no 13. decembra - Svētās Lūcijas dienas, un turpinājās līdz 6. janvārim ar noslēdzošām dzīrēm. Šajā laikā Melngalvju brālībai bija aptuveni seši dažādi tematiskie vakari. Katram tematiskajam vakaram bija sava nozīme un noteikumi, ko drīkstēja likt galdā, un kam pasākums veltīts. Atsevišķu pasākumu laikā rīkoja dzērienu un ēdienu degustācijas, lai noskaidrotu, ko likt galdā nākamajos tematiskajos vakaros. Pasākumu cikla kulminācijas punkts bija balle 28. decembrī, uz kuru Melngalvju brāļi personīgi, iepriekšējā dienā, ielūdza neprecētās dāmas ar viņu mātēm, kuras uzraudzīja, lai viss norit tikumīgi.

Biļešu cena: 2 eiro. Sīkāk internetā: www.bauskaspils.lv.

4. Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhileviča koncerti „Mana roka Tavējā”

Līdz pat 10. janvārim visā Latvijā ir iespējams apmeklēt Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhileviča Ziemassvētku koncerts „Mana roka Tavējā”. Tajā visu Latviju pieskandinās saviļņojoša oriģinālmūzikas programma, ko veido izcilā latviešu aktrise Rēzija Kalniņa un iemīļotais mūziķis un komponists Uldis Marhilevičs – divas zvaigznes. Abi mākslinieki satiksies vienā koncertā, lai ar skatītājiem dalītos emocionālajā un sirds pieredzē.

Koncertos piedalīsies arī Modris Laizāns (basģitāra), Ingus Feldmanis (ģitāra un mutes harmonikas), Ivars Kalniņš (sitaminstrumenti) un Dzintars Beitāns (vijole).

Koncerta nosaukums „Mana roka Tavējā” aizgūts no Rudītes Losānes tāda paša nosaukuma dzejoļa, un tā tēlainais tulkojums ir ietilpīgs un visatpverošs: tiklab kā atrašanās dzīvesdrauga azotē vai  kolēģa aizvējā, tiklab – Dieva un Mīlestības pavēnī.

Koncerts „Mana roka Tavējā” ikkatru vedinās apjaust, ka arī klusums var būt skaņa, bet citkārt daiļrunīgāka par vārdiem izrādās mūzika. Jo ar vārdiem dažkārt viens otru pārprotam, bet mūzikā – nekad. Tāpēc programmā līdzās dziesmām skanēs arī instrumentālā mūzika, bet runātais vārds būs rūpīgi izmeklēts fragmentu kopums no Zālamana Augstās dziesmas. Ne velti taču arī mācītājs Juris Rubenis saka – tas, kas notiek starp vīrieti un sievieti, ir Dievs. Mīlestība ir Dievs. Tāpat kā daba.

Piektdien, 26. decembrī, pulksten 15.00 koncerts skanēs Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā, bet pulksten 19.00 – Mārupes Kultūras namā; sestdien, 27. decembrī, pulksten 14.00 – Līvānu Kultūras centrā, bet pulksten 19.00 – Cesvaines luterāņu baznīcā; svētdien, 28. decembrī, pulksten 14.00 – Talsu luterāņu baznīcā, bet pulksten 18.00 – Rojas Kultūras centrā.

29. decembrī koncerts izskanēs Saldū, bet 30. decembrī Jelgavā. Nākamgad Rēzija Kalniņa un Uldis Marhilevičs uzstāsies arī Ikšķilē, Bauskā, Smiltenē, Valmierā, Aizkrauklē, Limbažos, Tukumā, Rēzeknē, Alūksnē un Gulbenē. Biļešu cenas: 6 – 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Rēzijas Kalniņas un Ulda Marhileviča koncertprogramma „Mana roka Tavējā”

5. Gadumijas koncerti Nacionālajā operā

Lielais gadumijas koncerts notiek arī Latvijas Nacionālajā operā (LNO). To baudīt varat sestdien, 27. decembrī, pulksten 19.00 un svētdien, 28. decembrī, pulksten 12.00 un 19.00, kā arī 30. decembra un nākamā gada 3. un 6. janvāra vakarā.

Gadumijas koncertos būs kā dzirkstošs muzikālais kokteilis, kurā skanēs Gaetāno Doniceti, Rudžēro Leonkavallo, Volfganga Amadeja Mocarta, Žaka Ofenbaha un Džoakīno Rosīni operu valdzinošākās ārijas, Georga Frīdriha Hendeļa skanīgais korālis, Johana Štrausa operetes dzīvespriecīgais duets, kā arī populārākās dziesmas no mūzikliem „Nožēlojamie”, „Vestsaidas stāsts”, „Šahs”, „Evita” un citiem.

Koncertā piedalīsies LNO koris un orķestris, solisti Jānis Apeinis, Raimonds Bramanis, Mihails Čuļpajevs, Laura Grecka, Rihards Mačanovskis, Evija Martinsone, Rihar ds Millers,  Krišjānis Norvelis, Armands Siliņš, Inga Šļubovska, Jūlija Vasiļjeva un  Kristīne Zadovska.

Biļešu cenas: 9 – 65 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.opera.lv.

Latvijas Nacionālā opera sveic svētkos!

6. Mielavs ar pārcēlājiem Siguldā, Jelgavā un Rīgā

Ansamblis „Mielavs un pārcēlāji” arī šogad turpina pirms desmit gadiem uzsākto tradīciju koncertēt laikā starp Ziemassvētkiem un Jauno gadu. Sestcien, 27. decembrī, koncerts notiks Siguldas Kultūras centrā, bet svētdien, 28. decembrī, Jelgavas Kultūras namā. Savukārt nākamās nedēļas sākumā – 29. un 30. decembrī – Mielavs ar pārcēlājiem uzstāsies Rīgā, mūzikas namā „Daile”.

Koncerta skanēs dziesmas no visām „Pārcēlāju” skaņuplatēm, kā arī grupas „Jauns mēness” repertuārs, par kura likumīgiem mantiniekiem sevi uzskata Mielavs un draugi. Iespējams, tiks pirmatskaņotas arī dziesmas no topošā jaunā skaņu ieraksta, kas klajā varētu tikt laists 2015. gada pavasarī. Jāatzīmē, ka dziesmu rakstnieku tandēms Ainars Mielavs un Gints Sola jaunas dziesmas nav publicējuši kopš 2008. gada, kad tika izdota plate „Bezgalīga lēnā deja”.

„Pārcēlājos” šobrīd „rekrutēti” pieredzes bagāti mūziķi – Ainars Mielavs, Gints Sola, Juris Kroičs, Aigars Voitišķis un Jānis Stafeckis.

Biļešu cenas: 12 – 25 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.parcelaji.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: mīlestības stāsti Rātslaukuma pazemē, sievišķība „Jēkabā” un Pizas dārgums Rīgas biržā

* Vecrīgas mākslas galerijā „Jēkabs” (Jēkaba ielā 26/28) līdz 15. janvārim skatāma spilgtās latviešu mākslinieces Līvas Pakalnes jaunāko darbu izstāde. Māksliniece dzimusi Siguldā, bet jau daudzus gadus dzīvo un radoši darbojas Itālijas dienvidos – Sardīnijā. Viņa ir noslēpumaina un patiesi neparasta parādība latviešu glezniecībā, izceļoties ar sev raksturīgo stilistisko izsmalcinātību. Līva Pakalne savās gleznās norobežojās no apkārtējās realitātes, lai atainotu sev vēlamo pasauli, kas pilna sievišķīga skaistuma, spēcīgu krāsu un izsmalcinātu detaļu. Sīkāk intetnetā: www.paintings.lv.

* Rīgas Mākslas telpas (Rātslaukuma pazemē) „Intro” zālē līdz 14. janvārim skatāma Aijas Bley personālizstāde „Mīlestības stāsti”. Aijas Bley „Mīlestības stāstos” ir trīsdesmit divas fotogrāfijas, kas tapušas Japānā, un viens video. Izstāde atgādina par slavenu kinovēsturi: franču/šveiciešu kinorežisors Žans Liks Godārs savulaik sapņoja, kā uzņemt home movie, kas izskatītos pēc mākslas filmas un kā veidot mākslas filmu, kas būtu līdzīga privātai hronikai. Sīkāk internetā: www.makslastelpa.lv.

* Mākslas muzeja „Rīgas Birža” (Doma laukumā 6, Vecrīgā) līdz 25. janvāris apskatāma unikāla 15. gadsimta sākuma itāļu mākslinieka Džentiles da Fanriāno (ap 1370 – 1427) glezna „Pazemības Dievmāte" no San Matteo Nacionālā muzeja Pizā, Itālijā. Džentile da Fabriāno ir itāļu agrīnās renesanses laika gleznotājs, kurš savā daiļradē saglabā spēcīgu, izkoptu gotiskās mākslas tradīciju. „Pazemības Dievmāte” simboliski parāda tuvināšanos laicīgajai dzīvei. Madonna ir attēlota, sēžot uz zemē nolikta spilvena, – tātad, iespējami tuvu šai pasaulei. Mākslinieka interpretācijā, gandrīz vai pretēji ierastajam šīs tēmas risinājumam, ir uzkrītoši akcentēta materialitāte, atklājas autora neparastā un nenoliedzami talantīgā aizrautība ar audumu un dārgakmeņu gleznošanu. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv.

Pizas muzeja lielākais dārgums Rīgā (LTV Kultūras ziņas)

* Latvijas Kara muzejā (Pulvertornī, Vecrīgā) atklāta tekstilmākslinieces Rutas Bogustovas personālizstāde. Straujais tekstilmākslas uzplaukums Latvijā pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados tieši saistīts ar mākslinieces Rutas Bogustovas darbību tekstila jomā. Būdama Rūdolfa Heimrāta audzēkne, māksliniece pilnveidoja tekstilmākslas iespējas, strādājot ne tikai klasiskajās tehnikās, bet arī izmantojot dažādas autortehnikas un telpiskas kompozīcijas. Izstāde būs skatāma līdz 15. janvārim.

Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Ieva Čīka/LETA, LETA, All Over Press