Sabiedrība
2014. gada 28. decembris, 07:50

Vasarā laivošanai iecienītākās upes bijušas Gauja un Salaca

Jauns.lv

Laivošanai latvijai iecienītākās upes šovasar bijušas Gauja, Salaca, Abava, Pededze un Venta, liecina laivošanas akcijas "Upes oga" rezultāti.

Šā gada vasarā Igaunijas - Latvijas pārrobežu sadarbības programmas projekta "Riverways" ietvaros tika uzsākta akcija "Upes oga", kuras mērķis bija aicināt iedzīvotājus pavadīt brīvo laiku pie upēm, ezeriem un jūras krastā, informēja akcijas organizatori. Viens no akcijas mērķiem bija arī aicināt latviešus laivot Igaunijā, bet igauņus - Latvijā.

Akcija norisinājās no 15.jūlija līdz 15.novembrim, kuras laikā ikviens tika aicināts braukt ar laivu un reģistrēt vienu braucienu Latvijā un vienu - Igaunijā. Akcijas laikā visvairāk dalībnieku reģistrējuši braucienus pa Latvijā iecienītākajām upēm - Gauju, Salacu, Abavu, Pededzi un Ventu, tajā pašā laikā bija reģistrēti laivojumi pa mazāk zināmām upēm – Tebru, Roju, Durbi un Misu.

Igaunijā populārākās laivošanas upes bijušas Vehandu un Ahja, kā arī laivošana pa jūru Pērnavas līcī, bet reģistrēta arī laivošana pa mazākām un maz zināmākām upītēm - Vainameri, Mustajogi, Kasari, Raudna. Akcijas ietvaros populāras bijušas arī robežupes – Gauja jeb Koiva un Omuļupe jeb Ihne.

Kopumā akcijā no Latvijas piedalījās 37 laivu nomas ar 1140 laivām, savukārt no Igaunijas 17 laivu nomas ar 446 laivām. Visvairāk dalībnieku bija reģistrējušies no laivu nomām "Loodusturism.ee" Igaunijā un "Gaujas krasts" Latvijā.

BNS