Sabiedrība
2015. gada 8. janvāris, 03:06

Kirils Serebreņņikovs Latvijas Nacionālajā teātrī iestudē izrādi par Raini

Jauns.lv

Režisors Kirils Serebreņņikovs Latvijas Nacionālajā teātrī Raiņa un Aspazijas 150.jubilejas gadā iestudē izrādi "Raiņa sapņi", pavēstīja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Iestudējuma pirmizrāde gaidāma 29.janvārī.

Par Raini ierasts domāt kā par personāžu no skolas mācību programmas, no kuras apgūts, ka Rainis ir lielākais latviešu dzejnieks, filozofs, domātājs, fundamentālu latviešu dramaturģijas darbu autors. Taču kā jau ģēnijam Rainim personībā pastāv arī cita puse, tā, par kuru skolā īsti nestāsta. Rainis ir bijis ļoti patmīlīgs, augstprātīgs, viegli aizkaitināms, ne vienmēr īsti korekts un godīgs pret savu sievu. Raiņa personības sarežģītība visuzskatāmāk atklājas viņa dienasgrāmatās un skrupulozajos savu sapņu pierakstos. Daudz kas no tā tiks izmantots izrādē "Raiņa sapņi".

Izrādes mērķis nekādā gadījumā nav diskreditēt Raini, bet dot papildu šķautnes, lai labāk saprastu viņa personību un daiļradi. Piedevām Raini mēs vērosim ar viesa acīm, joar savu trešo iestudējumu teātri atgriežas Krievijas režisors Kirils Serebreņņikovs, piedāvājot skatu uz Raini no malas.

Lomās darbosies Lolita Cauka, Maija Doveika, Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Mārtiņš Brūveris, Gundars Grasbergs, Ivars Puga, Jurģis Spulenieks, Romāns Bargais un Uldis Siliņš.

Izrādes libreta autore ir Ieva Struka, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks - Serebreņņikovs, komponists - Jēkabs Nīmanis, horeogrāfs - Jevgēnijs Kulagins (Krievija), gaismu mākslinieks - Igors Kapustins, kormeistars - Artūrs Ancāns.

BNS