Gada sēnes gods šogad ticis lielajai pergamentsēnei
Šīs sugas sēnes parasti aug uz priedes augsnes, bet nelabvēlīgos apstākļos ir sastopamas arī uz egles.
Sabiedrība
2015. gada 15. janvārī, 00:51

Gada sēnes gods šogad ticis lielajai pergamentsēnei

Jauns.lv

Latvijas Mikologu biedrība par gada sēni ir nominējusi lielo pergamentsēni, informēja biedrībā.

Gada sēnes gods šogad ticis lielajai pergamentsēne...

Šī sēne nav ēdama, nav arī aizsargājama, taču tai ir liela saimnieciskā nozīme. Lielā pergamentsēne aizsargā mežus pret citu sēni - trupi izraisošo sakņu piepi. Mežaudzēs, kur biežāk sastopama lielā pergamentsēne, sakņu piepes infekcija celmos ir daudz mazāka.

Šī sēne bieži ir sastopama uz divus trīs gadus veciem nozāģētu vai izgāztu skuju koku stumbriem, celmiem un lielas dimensijas ciršanas atliekām. Tās augļķermenis izmērā var sasniegt līdz 70 centimetriem garumā un 15-20 centimetriem platumā. Lielās pergamentsēnes augļķermeņi klājeniski veido plēvei vai garozai līdzīgus laukumus uz mirušas skujkoku koksnes.

Šīs sugas sēnes parasti aug uz priedes augsnes, bet nelabvēlīgos apstākļos ir sastopamas arī uz egles. Sēnes micēlijam attīstoties, koksnē veidojas oranži brūns krāsojums. Sēne izraisa skuju koku balto trupi, bet tā nebojā dzīvus kokus.

Latvijas valsts mežzinātnes institūts "Silava" kopš 2006.gada veic pētījumus, lai Somijā ražoto bioloģisko preparātu "Rotstop" aizstātu ar līdzīgas iedarbības, bet no vietējiem pergamentsēnes izolātiem iegūtu preparātu. Tā kā Latvija ir mežu valsts, tad, izvēloties šo sargājošo sēni par gada sēni, mikologi vēlas rosināt arī privāto mežu īpašniekus savos mežos veikt svaigu celmu apstrādi ar bioloģiskajiem preparātiem, lai ierobežotu sakņu trupes izplatību.

"Silavas" zinātnieki aicina iesniegt informāciju par šo sēni, ja tāda tiek pamanīta. Ja tiks iesniegtas precīzas norādes par sēnes augļķermeņiem, kas garāki par vienu metru, atradējiem tiks pārsteiguma balvas.

LETA / Publicitātes foto