Viedokļi

"Tā ir brutāla naudas atņemšana nākotnes pensionāriem": Jurģis Liepnieks par valsts budžeta lāpīšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Runājot par valdības ieceri budžetu sabalnsēt uz pensiju rēķina, rakstnieks Jurģis Liepnieks uzsver, ka šāds risinājums nākotnē nopietni skars mūs visus.

"Tā ir brutāla naudas atņemšana nākotnes pensionār...

Plānojot nākamā gada budžetu, valdība ir iecerējusi naudu pasmelties iedzīvotāju pensiju otrajā līmenī, novirzot daļu iemaksu no tā uz pirmo līmeni. Aprēķināts, ka tādā veidā četru gadu laikā varētu speciālo budžetu papildināt par vairāk nekā pusmiljardu eiro. Taču nākotnē šāds solis draud ar nopietnām problēmām, jo valstij pēc gadiem 20 valstij var nepietikt līdzekļu pensiju izmaksai. Tādēļ rakstniekam Jurģim Liepniekam jautājām, vai ir pareizi valsts budžetu lāpīt uz pensiju rēķina?

"Mēs ejam pa tādu kā lejupejošu spirāli. Ar katru nākamo valdības lēmumu mēs kļūstam arvien nabadzīgāki. Lēmums lāpīt bužetu uz pensiju rēķina varbūt uz kādu brīdi palīdzēs aizbāzt robus, taču nākotnē tas ietekmēs mūs visus, kad pienāks brīdis iet pensijā. Ir būtiska atšķirība starp pirmā un otrā līmeņa pensiju. Pirmajā līmenī jūs nekrājat naudu, bet gan nosacītus punktus - apmēram kā datorspēlē. Kad pienāk laiks maksāt pensiju, tad valdība skatās, cik tai šim mērķim ir pieejami līdzekļi, un tad, atkarībā no tā, cik punktus esat uzkrājis, indeksē tos reālā naudā. Otrais līmenis ir reāla nauda, tādēļ valdība, protams, ņem no tā. Bet tas nozīmē, ka mēs kā nākotnes pensionāri kļūstam vairāk atkarīgi no jau pieminētās punktu sistēmas, kurā tiek uzkrāts kaut kas virtuāls, ko izmaksāt varēs, skatoties pēc reālajām iespējām. Skaidrs, ka iespēju kļūs arvien mazāk, tādēļ droši var teikt, ka tā ir brutāla naudas atņemšana nākotnes pensionāriem, lai to iztērētu tagad.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
"Mēs ejam pa tādu kā lejupejošu spirāli. Ar katru nākamo valdības lēmumu mēs kļūstam arvien nabadzīgāki," norāda Liepnieks.
"Mēs ejam pa tādu kā lejupejošu spirāli. Ar katru nākamo valdības lēmumu mēs kļūstam arvien nabadzīgāki," norāda Liepnieks.

Pensijas Latvijas politikā ilgu laiku bija tabu, jo tās neviens neaiztika. Tagad šis tabu ir pārkāpts un visas valdošās koalīcijas partijas tam ir piekritušas. Tas ir kārtējais solis  lejup tajā nabadzības un atpalicības spirālē, kurā mēs atrodamies."

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.