“Vai šie ir mentālās veselības traucējumi?” Sabiedriskajā telpā apspriež furijus
foto: Ekrānuzņēmums no "X" video (@lasitajs_nr1)
Jaunieši furiji, kuri rej un groza gurnus.
Sabiedrība

“Vai šie ir mentālās veselības traucējumi?” Sabiedriskajā telpā apspriež furijus

Zanda Rītuma

Jauns.lv

Pusaudžu psihoterapeits Nils Sakss Konstantinovs “X” publicēja video, kur redzams, kā pusaudži, atveidojot suņus, pastaigājas pa pilsētu. Psihoterapteits uzdeva jautājumu: “Vai šie ir mentālās veselības traucējumi?”.

“Vai šie ir mentālās veselības traucējumi?” Sabied...

Konstantinovs “X” raksta: “ Vai šī ir identitāte - tikpat vērtīga, kā jebkura cita? Vai šie ir mentālās veselības traucējumi? Lai cik absurdi tas neliktos, bet atbilde uz šādu jautājumu mūsdienās nosaka pozīciju politiskajā spektrā starp labējiem un progresīviem.”

Video ir redzami cilvēki, kurus sauc par furijiem. Furiji (angliski furries) ir subkultūra, kuras dalībnieki interesējas par antropomorfiem dzīvniekiem — dzīvniekiem ar cilvēka īpašībām, piemēram, spēju runāt, nēsāt apģērbu un izrādīt cilvēkiem raksturīgas emocijas. 

Furriju subkultūras dalībnieki bieži vien veido sev alter ego — dzīvnieku tēlus, ko sauc par "fursonām". Viņi saģērbjas un piedalās speciāli organizētos pasākumos, piedalās lomu spēlēs. Ir furiji, kuri uzskata sevi par dzīvniekiem un domā, ka viņiem piemīt dzīvnieka gars vai identitāte, kas atšķiras no cilvēka fiziskās formas.

Cilvēki zem Konstantinova "X" ziņas pauda dažādus viedokļus par šādu uzvedību. Daudzi raksta, ka jaunieši, kuri tēlo, ka ir dzīvnieki, nevēlas izaugt, bet gan mūžīgi palikt “bērna prātā”. Tika pieminēts, ka šāda uzvedība rodas no uzmanības trūkuma. Kāds lietotājs Think to nosauca par degradāciju, sakot: “Mājdzīvnieki pat gudrāki par šīm radībām.” Vēl daudzi norāda, ka šādiem cilvēkiem būtu jāmeklē palīdzība un jāārstējas. Andrejs gan raksta, ka: “Šie ir mazāk kaitīgi kā vīrieši, kas lien sieviešu ģērbtuvēs, vai aizliedz abortus.”