Liels politiskā spiediena risks – Puntulis ceļ trauksmi par “Progresīvo” iecerētajām izmaiņām Latvijas Nacionālajā operā
foto: Rīgas Viļņi arhīvs
Nauris Puntulis.
Kultūra

Liels politiskā spiediena risks - Puntulis ceļ trauksmi par “Progresīvo” iecerētajām izmaiņām Latvijas Nacionālajā operā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Iedomājieties situāciju – Latvijas Nacionālajā operā un baletā (LNOB) viens valdes loceklis iecerējis iestudēt “Parsifālu”, bet otrs neatbalsta. Rezultātā stratēģiskais lēmums par kultūras iestādes repertuāru, pēc likuma, jāpieņem kultūras ministram. Tādu situāciju, saskaņā ar bijušo kultūras ministru Nauri Puntuli, draud radīt “Progresīvo” virzītie grozījumi.

Liels politiskā spiediena risks – Puntulis ceļ tra...

Bijušais kultūras ministrs norāda, ka Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija vakardien skatījusi steidzamības statusā virzītus grozījumus Latvijas Nacionālā opera un balets likumā – valdes sastāvu mazināt un noteikt to trīs cilvēku sastāvā. Šobrīd likums nosaka, ka valdē ir trīs locekļi.

“Kādi secinājumi? Argumentācijas tieši šādam skaitam nav, risku, ieguvumu analīzes nav. Abiem valdes locekļiem paredzēta vienlīdzīga atbildība, izšķirošos/strīdus gadījumos lēmumi būs jāpieņem ministram. Iedomājieties situāciju – viens valdes loceklis izdomājis par 1 000 000 iestudēt "Parsifālu", otrs valdes loceklis – neatbalsta. Tātad lēmumu pieņems ministrs kā kapitāldaļu turētājs. Politiskās iejaukšanās un spiediena iespējamība ir liela,” savā “Facebook” profilā izsakās Puntulis.

Bijušais ministrs jautā – ja nolemts grozīt Latvijas Nacionālās operas un baleta likumu, tad kāpēc nav sagatavota pienācīga analīze, izvētīta kaimiņvalstu pieredze?

“[...] likumi tiek atkal grozīti, situatīvi, reaģējot uz pašu radītiem apstākļiem (lasi - neveiksmīgs valdes konkurss)? Nacionālā apvienība virzīs priekšlikumus par valdes locekļu skaita samazināšanu līdz vienai personai,” raksta Puntulis.

Sarunā ar Jauns.lv bijušais ministrs uzsvēra, ka jau rītdien tiks iesniegts NA piedāvājums un "Progresīvie" komisijas sēdē adekvāti nespēja paskaidrot, kādēļ nav ņemta vērā kaimiņvalstu pieredze: "Es domāju, viņi, pieejot šim jautājumam par LNOB valdi, vienkārši gāja īsāko ceļu. Bet praksē sen ir skaidri pierādījies un zināms, ka nav laba ideja valdi veidot ar pāra skaitu."

Saeimā informē, ka konkrētie grozījumi iesniegti 30. septembrī. Iesniedzēji ir “Progresīvo” pārstāvji Antoņina Ņenaševa, partijas frakcijas līderis Andris Šuvajevs, Līga Kļaviņa, Agita Zariņa-Stūre un Leila Rasima.

Jauns.lv sazinājās ar “Progresīvie”, lai noskaidrotu vairāk par grozījumu saturu un mērķi. Pagaidām atbilde nav saņemta.