1dienas
19stundas
38minūtes
27sekundes

Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

Viedoklis: Saeima iepriecina 100 pensionārus, bet Rīgas dome - 101 bērnu

Jauns.lv

Kamēr Saeima sarīkoja PR akciju, piedāvājot deptutātu lomā iejusties pensionāriem, tikmēr Rīgas dome nolēma finansiāli atbalstīt četrus privātos bērnudārzus un to audzēkņus. Abos gadījumos tas izskatās ne pārāk glīti un rada jautājumus, uzskata "YouTube" kanāla "Titava laboratorija" vadītājs Dans Titavs.

Viedoklis: Saeima iepriecina 100 pensionārus, bet ...

Saeima mūs aizvadītajā nedēļā iepriecināja. Tā uztaisīja sabiedrisko attiecību pasākumu, kura ietvaros 100 pensionāri Saeimā kaut ko apsprieda. Tāda kā spēlīte - ir jau bijusi jauniešu Saeima, tagad ir pensionāru Saeima. Taču man šādu pasākumu rīkošana liekās dīvaina un ir žēl to pensionāru, kas tādos piedalās. Saeima tomēr ir tautas vēlēta organizācija un to izmantot kaut kādam PR nav pieņemami. Jo ne jauniešu Saeima, ne pensionāru Saeima taču patiesībā neko nedod, tu rnav nekāda radošuma. Tas bija aizkustinoši, ka šajā pensionāru Saeimā Latvijas Pensionāru savienība pieņēma kaut kādas tēzes, kas būšot saistošas īstās Saeimas komisijām. Īstenībā deputātiem saistošs nav nekas, izņemot Satversmi un viņu zvērestu. Pensionātu Saeimas lēmumi un rezolūcijas te nekādā veidā nav saistošas.

Protams, var teikt, ka tādas pseidodemokrātijas spēles ir tīrais sīkums, taču personīgi mani tās ļoti kaitina. Cilvēki aiziet uz Saeimu, ar kaut ko tiekās, runā, debatē, un viņiem liekas, ka rezultātā kaut kas notiks. Nē, patiesībā nekas nenotiks! Vien tas, ka politiķi parādīs, kā viņi, lūk, rūpējas par pensionāriem. Tā ir tikai PR akcija un nekas vairāk.

Bet tikmēr Rīgas dome iepriecināja bērnus un viņu vecākus. Proti, ir jauns projekts, kas paredz, ka četros privātos bērnudārzos bērni - kopskaitā 101 - varēs iet bez vecāku līdzmaksājumiem, jo tos segs Rīgas pašvaldība. Protams, kā jau vienmēr šādos gadījumos, patiesībā visam apakšā ir Eiropas nauda - 2,1 miljons līdz 2027. gadam. Diemžēl man tā arī neidevās atrast atbildi uz vairākiem jautājumiem. Tātad: ir 101 bērns, četri bērnudārzi un 2,1 miljons eiro. Pirmais jautājums - kādēļ tikai četri bērnudārzi? Otrais jautājums - kurš nolobēja, ka tieši šie četri bērnudārzi? Kas atzina, ka pārējie privātie bērnudārzi neatbilst prasībām?

Ja reiz ir šāds projekts, tad loģiski būtu šo 2,1 miljonu pašvaldībai sadalīt visiem bērnudārziem, tā samazinot vecāku izmaksas. Ja Rīgas domes labvēlību ir izpelnījušie tikai četri bērnudārzi, tad to sauc par lobēšanu. Bet veselais saprāts te vispār nav izmantots.