Abonē 2025. gadam ar atlaidēm līdz 57% un saņem garantētas dāvanas 55€ vērtībā!

Abonēt žurnālu
Viedokļi

"Tur bija absolūtais haoss": Pēteris Šmidre par "antivakseru pāraudzināšanu"

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Runājot par antivakseru aktivitātēm, Pēteris Šmidre atgādina 2021. gadu, kad sākās masveida vakcinācija pret kovidu. Toreiz statiskas ciparos valdīja absolūts haoss, kas radīja neuzticēšanos pret ārstiem, valdību un tā tālāk. Tomēr viņš teic, ka nāves gadījumu no Covid-19 cipariem vajadzētu ticēt, un tie liecina, ka vairāk nekā 90% gadījumos no kovida mira tie, kas nebija vakcinējušies.

"Tur bija absolūtais haoss": Pēteris Šmidre par "a...

Lielu ažiotāžu nesen izraisīja maza zēna nāve no difterijas, jo bērns nebija pret to vakcinēts. Šī nelaime parādīja, ka Latvijā ir daudz cilvēku, kuri pēc kovida epidēmijas neuzticas vakcīnām un ne tikai paši nevakcinējas, bet arī principiāli nevakcinē savus bērnus. Tādēļ Lielais jautājums: “Kā izglītot cilvēkus par vakcīnu nepieciešamību?” To Jauns.lv jautāja uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

Cilvēku attieksme pret vakcinēšanos atkarīga no kopējā izglītības līmeņa – no tā, kā cilvēks uztver pasauli, ko viņš saprot, kam tic vai netic, saka Pēteris Šmidre un atgādina, ka pēdējā kovida epidēmija šajos uzskatos ieviesa nopietnu haosu, kas arī iedragāja uzticēšanos gan ārstiem, gan valdībai: "Kovidlaikā savā dienasgrāmatā mēģināju pats vest kaut kādu statistiku: cik bija saslimušo, atveseļojošos, miršanas gadījumu. Un, teikšu godīgi, tie cipari (no publiskiem avotiem ņemtie) nesakrita nevienā galā. Pilnīgi skaidrs, ka tur valdīja absolūts haoss. Nebija nekādas ticības tiem cipariem."

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Cilvēku attieksme pret vakcinēšanos atkarīga no kopējā izglītības līmeņa – no tā, kā cilvēks uztver pasauli, ko viņš saprot, kam tic vai netic, saka Pēteris Šmidre.
Cilvēku attieksme pret vakcinēšanos atkarīga no kopējā izglītības līmeņa – no tā, kā cilvēks uztver pasauli, ko viņš saprot, kam tic vai netic, saka Pēteris Šmidre.

Tomēr vienam gan var ticēt, un tā bija miršanas jeb nāves gadījumu statistika, kas gan, pēc visa spriežot, nevarētu būt viltota vai sagrozīta, jo nāve taču paliek nāve. Un tā liecināja, ko no Covid-19 mirušie vairāk nekā 90% gadījumu nebija vakcinējušies. Starp mirušajiem bija arī daļa cilvēku, kuri bija „viltus vakcinētie”, kuri vakcinēšanās dokumentus bija nopirkuši, piemēram, lai varētu ceļot. Tā kā ap 95% mirušo nebija vakcinēti, un tas varētu cilvēkiem dot skaidru vēstījumu – vajag vai nevajag vakcinēties? Bet jābūt skaidrai un patiesai komunikācijai ar sabiedrību, kas izskaidrotu vakcinācijas nepieciešamību.

Pēteris Šmidre norāda uz pašreizējo "naturālā zaļā dzīves" veida jeb antivakseru ideoloģiju: "Bet atcerēsimies, ka tolaik, kad nebija efektīgu ārstēšanās līdzekļu, vairākus gadsimtus atpakaļ iedzīvotāju skaits uz Zemes bija daudzreiz mazāks. Ja gribam būt "naturāli", nu tad zāles vispār nelietosim, tad mēs Zemei nekādu kaitējumu nenodarīsim, bet tad ņemsim vērā, ka mūsu tad būs piecas, desmit reizes mazāk. Man par šo citu komentāru nav."

Ko Pēteris Šmidre saka par "antivakseru pāraudzināšanu", skatieties Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.