Valdībai trūkst skaidra plāna valsts budžeta izdevumu samazināšanai, uzskata Smiltēns
foto: Evija Trifanova/LETA
Saeimas opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) deputāts Edvards Smiltēns.
Politika

Valdībai trūkst skaidra plāna valsts budžeta izdevumu samazināšanai, uzskata Smiltēns

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Valdībai trūkst skaidra, visaptveroša redzējuma, kā samazināt valsts budžeta izdevumus, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam "Rīta panorāma" sacīja Saeimas opozīcijā esošā "Apvienotā saraksta" (AS) deputāts Edvards Smiltēns.

Valdībai trūkst skaidra plāna valsts budžeta izdev...

Viņš atzīmēja, ka, piemēram, Igaunijas valdība ir skaidri pateikusi, ka tā taisīs izdevumu revīziju un turpmākajos trīs gados samazinās budžeta tēriņus 10% apmērā, taču Latvijas gadījumā nekāda līdzīga apņemšanās mazināt tēriņus nav bijusi.

"Principā valdībai būtu jāpilda arī tas solījums, kas tika dots šīs valdības veidošanas laikā - nulles budžets. Esam apauguši ar ļoti daudz funkcijām un tēriņiem, kas vairs neatbilst mūsdienu nepieciešamībām," sacīja opozīcijas politiķis.

Deputāts uzskata, ka būtu jāveic pilna mēroga revīzija visās valsts institūcijās, lai saprastu, kur ir iespējams ietaupīt. Kā vienu no budžeta izdevumu samazināšanas iespējām Smiltēns saredz padomju likvidēšanu atsevišķās valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

Parlamentārietis uzskata, ka daudzu valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes ir pārvērtušās par politiķiem pietuvinātu personu barotnēm, kas nebūtu pieļaujams.

Kā ziņots, Saeima septembra beigās noraidīja AS rosinājumu likvidēt valsts un pašvaldību kapitālsabiedrību padomes. Vienlaikus Saeimas deputāts Gatis Liepiņš (JV) norādīja, ka Saeima jau strādā pie šī jautājuma izvērtēšanas.

Valsts konsolidētā kopbudžeta ieņēmumi šogad astoņos mēnešos bija lielāki par izdevumiem, tomēr Finanšu ministrija prognozē, ka tradicionāli gada pēdējos mēnešos, izdevumiem pieaugot straujāk gan valsts budžetā, gan pašvaldību budžetos, kopbudžetā atkal veidosies deficīts.