Nākamā gada jūlijā norisināsies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki
foto: Ieva Lūka/LETA
XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerts "Manā dziesmā tu..."
Sabiedrība

Nākamā gada jūlijā norisināsies Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētki norisināsies 2025. gada vasarā no 5. līdz 13. jūlijam, un plānoti kā viens no lielākajiem bērnu un jauniešu kultūras notikumiem Latvijā. Svētku laikā Rīgā notiks vairāk nekā 30 pasākumi dažādās norises vietās, tai skaitā Mežaparka Lielajā estrādē, Nacionālajā stadionā "Daugava", Arēnā Rīga, Vērmanes dārzā, Rīgas Domā, Ķīpsalas izstāžu centrā un citviet.

Nākamā gada jūlijā norisināsies Latvijas Skolu jau...

Plānots, ka svētkos piedalīsies ap 30 000 līdz 35 000 dalībnieku, pārstāvot dažādus mākslinieciskos kolektīvus no Latvijas un diasporas. Starp dalībniekiem būs koru un vokālo ansambļu dziedātāji, tautas un mūsdienu deju dejotāji, pūtēju un simfonisko orķestru mūziķi, folkloras kopu dalībnieki, akordeonisti, koklētāji, jaunie mākslinieki un aktieri.

Svētku nedēļā paredzēts plašs un daudzveidīgs kultūras pasākumu klāsts, tostarp mūsdienu deju koncerti, koklētāju un pūtēju orķestru uzstāšanās, folkloras kopu un tautas mūzikas koncerti, kā arī tradicionālais svētku dalībnieku gājiens un dažādas aktivitātes Vērmanes dārzā. Pirmo reizi Dziesmu un deju svētku vēsturē programmā tiks iekļauts akordeonu mūzikas koncerts, papildinot jau tradicionālo svētku repertuāru.

Galvenie svētku notikumi norisināsies divās lielajās vietās: 11. un 12. jūlijā Nacionālajā stadionā "Daugava" notiks tautas deju lielkoncerts "Es atvēru Laimas dārzu", savukārt 13. jūlijā plkst. 16.00 Mežaparka Lielajā estrādē skanēs svētku Noslēguma koncerts "TE-AUST". Noslēguma koncertā piedalīsies virsdiriģenti Kaspars Ādamsons, Aira Birziņa, Līga Celma-Kursiete un citi. Tāpat pirmo reizi virsdiriģentu godā stāsies jauni talanti kā Ilze Balode un Jurģis Cābulis.

XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku rīkotāji uzsver, ka sagatavošanās darbi notiek intensīvi, un liels uzsvars tiek likts uz katra dalībnieka iesaistīšanu. Svētku rīcības grupas vadītāja Inga Vasiļjeva izsaka pateicību skolotājiem un vecākiem par viņu ieguldījumu un atbalstu, uzsverot, ka gaidāmie svētki būs svētki ne tikai dziedāšanai un dejošanai, bet arī kopīgai prieka un vienotības pieredzei. "Vēl priekšā ir sagatavošanās ceļš, un mēs visi strādājam, lai šie svētki būtu neaizmirstams piedzīvojums katram dalībniekam," viņa piebilst.

Sīkāku informāciju par svētku programmu, aktuālajiem notikumiem un dalību var atrast svētku oficiālajā mājaslapā nacgavilet.lv. XIII Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētkus rīko Valsts izglītības satura centrs, ar atbalstu no Izglītības un zinātnes ministrijas un lieldrauga Swedbank.