Rīgas reģionā plāno ieviest vienoto sabiedriskā transporta biļeti
foto: Evija Trifanova/LETA
Rīgas Starptautiskā autoosta.
Sabiedrība

Rīgas reģionā plāno ieviest vienoto sabiedriskā transporta biļeti

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes sēdē notiks tikšanās ar atbildīgajām iestādēm par vienotās sabiedriskā transporta biļetes ieviešanu Rīgas reģionā, informēja Rīgas plānošanas reģiona komunikācijas speciāliste Inese Ozoliņa.

Rīgas reģionā plāno ieviest vienoto sabiedriskā tr...

Šādi iecerēts mazināt privāto transportlīdzekļu izmantošanu, Pierīgas iedzīvotājiem braucot uz Rīgu un rīdziniekiem dodoties uz darba vietām ārpus Rīgas. Rīgas vicemērs un Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētājs Edvards Ratnieks (NA/LRA) uzskata, ka vienotās biļetes modelī esot jābūt iekļautai Rīgai ar "Rīgas satiksmes" dalību, lai tas veicinātu Pierīgas iedzīvotāju pārsēšanos no privātā uz sabiedrisko transportu un samazinātu sastrēgumus, kā arī mazinātu slodzi uz infrastruktūru.

Jau vairākus gadus Satiksmes ministrija strādā pie vienotās biļetes izstrādes. Tostarp tika izskatīts variants, ka vienotajā biļetē netiek iekļauta "Rīgas satiksme", kam nepiekrīt arī Pierīgas pašvaldību vadītāji, uzsverot, ka galvenā mobilitāte ir Rīgas virzienā.

Šī gada 30.maijā norisinājās pirmā Rīgas plānošanas reģiona Attīstības padomes sēde kopā ar satiksmes ministru, kurā tika nolemts, ka līdz rudenim atbildīgās iestādes sadarbībā ar "Rīgas satiksmi" izstrādās solidārus vienotās biļetes finansēšanas principus, kas šobrīd ir viens no galvenajiem diskusijas jautājumiem starp Rīgas pašvaldību un valsts kapitālsabiedrībām.

Jautājums par vienoto biļeti aktualizējās šī gada pavasarī pēc "Autotransporta direkcija" jauno tarifu stāšanās spēkā, kas balstās uz zonu principu. Tas ietekmēja brauciena biļešu cenu Pierīgas iedzīvotājiem, kā rezultātā atsevišķos maršrutos ar Rīgu tarifs pieaudzis līdz pat 40%.

Līdz ar to tuvie piepilsētas maršruti ar pārsēšanos Rīgas sabiedriskajā transportā rezultātā izmaksā tuvu privātās automašīnas degvielas izmaksām. Piemēram, maršruta Rīga - Sigulda vilciena biļete turp atpakaļ un pārsēšanās uz Rīgas sabiedrisko transportu maksā 7,5 eiro, tādas pašas izmaksas ir braucienam no Inčukalna uz Rīgu. Maršruta Rīga - Salaspils izmaksas kopā ar pārsēšanos Rīgas transportā ir 6,8 eiro.