Turpmāk nelikumīgos partiju finansētājus sodīs bargāk
foto: Ieva Leiniša/LETA
Līdz šim kriminālatbildība iestājās, ja politiskā partija vai politisko partiju finansēja 50 minimālo mēnešalgu apmērā.
Politika

Turpmāk nelikumīgos partiju finansētājus sodīs bargāk

Anna Klāra

Jauns.lv

Saeima pieņēmusi grozījumus likumā, kas paredz bargākus sodus par nelikumīgu politisko partiju finansēšanu.

Turpmāk nelikumīgos partiju finansētājus sodīs bar...

Lai novērstu politisko partiju nelikumīgu finansēšanu, kas izkropļo godīgas konkurences principus starp politiskajām partijām, Saeima ceturtdien, 26.septembrī, pieņēma grozījumus Krimināllikumā, ar kuriem samazināja nelikumīgā finansējuma slieksni, no kura iestājas kriminālatbildība. 

Līdz šim kriminālatbildība iestājās, ja politiskā partija vai politisko partiju finansēja 50 minimālo mēnešalgu apmērā, proti, no 35 tūkstošiem eiro. Grozījumi likumā paredz, ka turpmāk sodīs ikvienu, kas partijai nelikumīgu finansējumu snieguši sākot no septiņiem tūkstošiem eiro, jeb 10 minimālo mēnešalgu apjomā.

Likums arī paredz palielināt atbildību par apzināti nepatiesas diskreditējošas informācijas izgatavošanu vai izplatīšanu, izmantojot dziļviltojuma AI tehnoloģiju, par valsts amatpersonas amata kandidātu, kuru amatā ievēl, ieceļ vai apstiprina Saeima. Gadījumā, ja tas tiks veikts valsts amatpersonas ievēlēšanas, iecelšanas vai apstiprināšanas amatā procesa laikā, vainīgo sodīs ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz pieciem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, probācijas uzraudzību vai sabiedrisko darbu.