"Pāri palikuši vien kauli un iekšējie orgāni!" Valmieras novadā aitu audzētāja sapņi sabrūk vienas nakts laikā
foto: ekrānuzņēmums no video
Valmieras novadā vilku bars nokož 20 aitu mātes un jērus.
Novadu ziņas

"Pāri palikuši vien kauli un iekšējie orgāni!" Valmieras novadā aitu audzētāja sapņi sabrūk vienas nakts laikā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Šajā nedēļā Valmieras novada Vecates pagastā noticis šausminoši traģisks notikums, kad vilku bars naktī apdraudēja vietējo aitu audzētāju. Pēc uzbrukuma tika nokostas aptuveni 20 aitas un jēri. Saimnieks vēl nav precīzi novērtējis zaudējumus, tomēr viņš izsaka nopietnas bažas par nākotni, norādot, ka ir apsvēris iespēju pārtraukt saimniekošanu, vēsta medijs ReTV.

"Pāri palikuši vien kauli un iekšējie orgāni!" Val...

Pļavā, ko no visām pusēm ieskauj elektriskais gans, redzama baisa aina – nokosti dzīvnieki, no daudziem palikuši vien kauli un iekšējie orgāni. Pārējie lopi ir piedzīvojuši smagu stresu un vairs neizrāda interesi par svaigi ataugušo āboliņu. "Tagad man jēri vairāk neaugs. Nezinu, kā mātes atkopsies. Tas ir man šķirnes ganāmpulks, traumēts," stāsta z/s “Austrumi 6” saimnieks Andrejs Traščenko.

Audzētājs stāsta, ka aptuveni 60 Latvijas tumšgalvu šķirnes aitumātes un jēri uz šo pļavu tika atvesti tikai dienu pirms traģiskā uzbrukuma. Diemžēl liktenīgajā naktī viņš nebija paguvis nosargāt aitas ar suņiem. "Tas ir trešais tik postošs uzbrukums. Laikam tas ir pēdējais punkts aitkopībai no manas puses," viņš piebilst.

Notikuma vietā ieradās arī Valsts meža dienesta inženieris Jānis Ročāns, lai apsekotu postījumus. "Diezgan daudz dzīvnieku ir nogalināti. Visas aitas nav ēstas, tikai kādas trīs vai četras, pārējās ir nogalinātas," viņš norāda, pieļaujot, ka uzbrukumā varēja piedalīties vairāki vilki.

Andrejs Traščenko aitu audzēšanu uzsācis pirms apmēram 10 gadiem un regulāri ziņojis vietējam medību kolektīvam par vilku uzbrukumiem. Viņš uzskata, ka mednieki nav pietiekami aktīvi, lai mazinātu vilku skaitu. "Pa šiem 10 gadiem es no šī medību kolektīva neredzu nekādu aktivitāti pret vilkiem," viņš sūdzējas.

Ročāns piebilst, ka mednieki varēja lūgt atļauju vilku medībām, ja vilki šajā teritorijā uzturas ilgstoši. Medību kolektīva “Pārgauja” vadītājs Juris Lukjanovs tomēr norāda, ka šogad šajā teritorijā ir nomedīts vilks, piebilstot, ka plēsoņu medīšana ir ļoti sarežģīta un ne vienmēr izdodas.

Saskaņā ar Zemkopības ministrijas sniegto informāciju līdz septembra sākumam ir apstiprināti 51 vilku uzbrukumi, kuros cietuši 133 mājdzīvnieki. Ministrija aicina ikvienu ziņot par šādiem gadījumiem, jo tie ir svarīgi, lai varētu pārskatīt nomedījamo dzīvnieku apjomu. "Pelēkā vilka pieļaujamo nomedīšanas apjomu nosaka VARAM apstiprinātais "Pelēkā vilka sugas aizsardzības plāns"," norāda ministrija.

Lauksaimniekiem ir iespēja apdrošināt savus dzīvniekus pret plēsēju uzbrukumiem, taču šis pakalpojums ir ļoti dārgs, un Traščenko pēdējos gados nav varējis atļauties apdrošināšanu. Tagad viņam atliek novērtēt vilku uzbrukuma radītos zaudējumus.