Jaunā Vienotība atbalsta pedagogu atalgojuma palielināšanu
foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Anda Čakša.
Politika

Jaunā Vienotība atbalsta pedagogu atalgojuma palielināšanu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Jaunās Vienotības valde pēc izglītības un zinātnes ministres Andas Čakšas ierosinājuma ir pieņēmusi lēmumu atbalstīt budžeta investīcijas izglītības kvalitātes celšanā, palielinot pedagogu atalgojumu un sākot ar 2025. gadu, pakāpeniski ieviest jauno finansēšanas modeli “Programma skolā”.

Jaunā Vienotība atbalsta pedagogu atalgojuma palie...

No 2025. gada 1. janvāra ir plānots par 2,6% palielināt valsts budžeta mērķdotāciju pašvaldībām pedagogu atalgojumam. Nodokļu politikas izmaiņu rezultātā 2025.gadā pedagogu neto atalgojums palielināsies vēl par vidēji 2,5%. Tas nozīmē, ka kopā pozitīvā ietekme uz pedagogu faktisko atalgojumu varētu sasniegt 5% pirms pārejas uz modeli "Programma skolā". Šie atalgojuma uzlabojumi ir būtiski, lai piesaistītu jaunos pedagogus un celtu izglītības nozares prestižu, norādījusi JV.

Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar nozares organizācijām un pašvaldībām turpinās dialogu par jaunā modeļa ieviešanu no 2025. gada 1. septembra, nodrošinot ilgtspējīgu un mūsdienu prasībām atbilstošas izglītības sistēmas attīstību.

JV valde pieļauj iespēju jauno pedagogu atalgojuma finansēšanas modeli ieviest pakāpeniski, lai nodrošinātu jaunās sistēmas ieviešanas pielāgošanu drošības budžeta iespējām un esošajai ekonomiskajai situācijai valstī. Konkrētie finansējuma aprēķini tiks precizēti budžeta veidošanas laikā.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga paziņojusi,- ja netiks rasts kompromiss jautājumā par pedagogu atalgojuma palielināšanu, protestiem varētu mobilizēt arī pedagogu ģimenes locekļus. Tāpat vēstīts, ka ceturtdien valdības ārkārtas sēdē tika skatīts ziņojums par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem. Tajā norādīts, ka pedagogu atlīdzībai vispārējā izglītības sektorā strādājošajiem paredzēts finansējums 30 miljonu eiro apmērā ik gadu.

Vienlaikus Izglītības un zinātnes ministrija kā izglītības politikas veidotāja sadarbībā ar citām nozares ministrijām, pašvaldībām un nozares sociālajiem partneriem var vienoties par labāko veidu finansējuma novirzīšanai no 2025. gada. Tas nozīmē, ka ieplānotos 30 miljoni eiro varētu novirzīt arī jaunā finansēšanas modeļa "Programma skolā" ieviešanai. LIZDA iestājas pret šo ieceri. Finansējuma novirzīšana jaunajam modelim nozīmētu atkāpšanos no streika vienošanās par zemākās darba algas likmes kāpināšanu.