ĀM: Latvijai ir svarīgi veidot ciešāku sadarbību ar Indijas-Klusā okeāna reģionu
foto: LETA
Latvijas karogs.
Sabiedrība

ĀM: Latvijai ir svarīgi veidot ciešāku sadarbību ar Indijas-Klusā okeāna reģionu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Jāpaātrina NATO modernu pretgaisa aizsardzības sistēmu un spēju rotācijas klātbūtnes Austrumu flangā īstenošanu atbilstoši alianses samitos lemtajam, akcentēja Ārlietu ministrijas (ĀM) valsts sekretārs Andžejs Viļumsons.

ĀM: Latvijai ir svarīgi veidot ciešāku sadarbību a...

Kā informēja ĀM, ceturtdien, piedaloties ASV un Baltijas valstu pirmajās augsta līmeņa konsultācijās par Indijas-Klusā okeāna reģionu Viļņā, Lietuvā, Viļumsons informēja kolēģus par notikušo incidentu, kad Latvijas teritorijā ielidoja un nogāzās Krievijas militārais drons

ASV un Baltijas valstu ārlietu dienestu augsta līmeņa konsultācijas par Indijas-Klusā okeāna reģionu ASV delegāciju vadīja valsts sekretāra vietnieks Kurts Kembels, Latvijas delegāciju - Viļumsons, Lietuvas delegāciju - ārlietu ministrs Gabriels Landsberģis, bet Igauniju - Ārlietu ministrijas ģenerālsekretārs Jonatans Vseviovs.

ĀM norāda, ka ASV un Baltijas valstu dialogs Indijas-Klusā okeāna jautājumos tiek stiprināts, ņemot vērā ciešo sasaisti starp Transatlantisko un Indijas un Klusā okeāna drošības telpu. ĀM uzsver, ka īpaši nozīmīgi tas ir pašreizējā ģeopolitiskajā situācijā, tādēļ arī Latvijai ir svarīgi veidot ciešāku sadarbību ar reģionu, kura loma starptautiskajās attiecībās un drošībā, kā arī globālajā ekonomikā strauji pieaug, stiprinot divpusējos un daudzpusējos kontaktus. Tāpat svarīgi esot arī veicināt Indijas un Klusā okeāna reģiona valstu tālāku atbalstu Ukrainai un Krievijas agresijas iegrožošanai tāpēc konsultācijās tika pārrunāti arī potenciālie soļi sankciju apiešanas ierobežošanai.

7.septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

Pēc notikušā Aizsardzības ministrija sākusi konsultācijas ar sabiedrotajiem, kas pēdējā laikā saskārušies ar līdzīgiem incidentiem. Tāpat tiek iniciētas plašākas konsultācijas, lai kopā ar NATO sabiedrotajiem meklētu kolektīvus risinājumus. Aizsardzības resorā arī sāktas izvērtēšana par atbildīgo personu rīcību incidenta laikā.