"Necerējām, ka rezultāti būs tik labi!" Piltenes pamatskolā skolēniem jau divas nedēļas aizliegts klasēs izmantot mobilos telefonus
foto: Piltenes pamatskola
Pamatskolas direktore norāda, ka skolēni šobrīd daudz vairāk nodevušies mācību procesam.
Novadu ziņas
2024. gada 13. septembrī, 06:48

"Necerējām, ka rezultāti būs tik labi!" Piltenes pamatskolā skolēniem jau divas nedēļas aizliegts klasēs izmantot mobilos telefonus

Gundega Grīva

Jauns.lv

Kamēr dažas skolas par to tikai aizdomājas, Piltenes pamatskola rīkojas – skolā kopš jaunā mācību gada sākuma skolēniem ir aizliegts klasēs izmantot mobilos tālruņus, un, kā Jauns.lv norāda pamatskolas direktore Edīte Dzirniece, "šis lēmums ir nesis neparasti labus rezultātus".

"Necerējām, ka rezultāti būs tik labi!" Piltenes p...

"Ar šādu ierosinājumu – ierobežot klasēs mobilo telefonu lietošanu – klajā nāca mūsu jaunie, enerģiskie pedagogi," Jauns.lv atklāj Dzirniece. "Šādu sistēmu pagājušajā gadā ieviesām sākumskolās, bet šogad bijām plānojuši ieviest pamatskolas pirmajām klasēm. Tomēr, ievietojot plakātu ar ierosinājumiem skolas 'Facebook' lapā, viss aizgāja plašumā, un tajā brīdī mums vairs nebija atkāpšanās ceļa – šobrīd šo pieeju pielietojam visās pamatskolas klasēs," vēsta direktore.

Viņa atklāj, ka sistēma, kā tas tiek panākts, ir vienkārša – skolēni pirmajā mācību stundā nodod telefonus mācību priekšmeta audzinātājam, kurš tos nodod dežurantam. Mācību dienas beigās telefoni skolēniem tiek atdoti atpakaļ. "Reizēm gadās, ka kāds skolēns nodod skolotājam tukšu maciņu, tomēr, ja arī telefons tiek turēts somā, tas stundu laikā netiek izņemts. Esam pat novērojuši, ka vairāki skolēni sākuši atstāt savus telefonus mājās," Jauns.lv atklāj direktore.

Skolēni sākuši viens ar otru sarunāties

Direktore skaidro, ka iepriekšējos gados bija novērota situācija, ka starpbrīžos skolēni viens ar otru īsti nesarunājas. "Viņi sēdēja telefonā un savstarpēji spēlēja dažādas spēlītes vai viens otram sūtīja ziņas telefonā. Tomēr viņi nesarunājās," norāda direktore.

"Mēs paši brīnāmies, jo domājām, ka viss notiks grūtāk, tomēr jau šobrīd novērojam, ka skolēni daudz vairāk savā starpā sākuši komunicēt, kā arī aktīvi izmantot skolas zaļo zonu – labos laikapstākļos viņi iet ārā un spēlē spēles," norāda Dzirniece.

"Vēl ir pagājis pārāk maz laika, lai objektīvi spriestu par šo sistēmu, bet skolotāji uz to skatās kā uz ļoti pozitīvu lietu. Viņi apgalvo, ka skolēni stundās daudz vairāk ieklausās skolotāja teiktajā, nemēģina skatīties somās, bet pievēršas mācību darbam," norāda pamatskolas direktore. Viņa apgalvo, ka "sākums izskatās ļoti cerīgs" un pauž gandarījumu, ka šo ideju atbalsta arī skolēnu vecāki.

Mūsdienās bez telefona stundās var iztikt

Dzirniece skaidro, ka "šobrīd telefoniem praktiskas nozīmes stundās neesot, jo skola ir aprīkota ar visu nepieciešamo tehnisko aprīkojumu – planšetēm, datoriem un interaktīvajiem ekrāniem, kas nodrošina visu nepieciešamo mācību procesam". Tāpat direktore norāda, ka Piltene ir lauku skola, kur telefons ikdienā ir nepieciešams, tomēr izdevies kliedēt arī šo vecāku bažas. "Var gadīties ārkārtējas situācijas, dzīvē jau visādi gadās. Šim nolūkam mums skolā ir pieejams tālrunis, lai vecāki ar bērniem varētu sazināties," norāda direktore.

Noslēgumā viņa uzsver, ka sistēma vēl ir sākuma stadijā, bet pagaidām rezultāti ir cerīgi, un viņa ar prieku sagaida tālāku attīstību, gaidot, ka līdz mācību gada beigām varēs izdarīt vēl pamatotākus secinājumus. Pašlaik telefonus mācību procesa laikā aizliegts lietot vairākās Itālijas, Nīderlandes un Apvienotās Karalistes skolās. Tāpat šī pieeja tiek izmantota Laurenču sākumskolā, Rīgas 64. vidusskolas sākumskolas blokā, Berģu Mūzikas un mākslas pamatskolā, kā arī citās Latvijas skolās un sākumskolās.