Izmeklēšana par Krievijas drona nokrišanu Latgalē: pirmie rezultāti gaidāmi oktobrī
foto: Shutterstock
"Shahed" tipa drons.
Sabiedrība
2024. gada 12. septembrī, 10:04

Izmeklēšana par Krievijas drona nokrišanu Latgalē: pirmie rezultāti gaidāmi oktobrī

Ziņu nodaļa

Jauns.lv/LETA

Pirmie secinājumi saistībā ar pār Latgali dreifējušo krievu "Shahed" tipa dronu varētu būt zināmi oktobra sākumā, informē Aizsardzības ministrija (AM).

Izmeklēšana par Krievijas drona nokrišanu Latgalē:...

Pēc 7. septembrī notikušā incidenta, Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nogāžoties ar sprāgstvielām aprīkotam Krievijas dronam, sākta izmeklēšana. Līdz tās noslēgumam netiks izpausta informācija nedz par drona lidojuma laiku, nedz arī trajektoriju, skaidroja ministrijā.

Dienesta pārbaudes ilgums atkarīgs no dažādiem apstākļiem,  taču pirmais ziņojums tiek sagaidīts 20 dienu laikā - septembra beigās vai oktobra sākumā.

Kā ziņots, 7. septembrī Rēzeknes novada Gaigalavas pagastā nokrita Krievijas "Shahed" tipa drons. Latvijas Nacionālie bruņotie spēki situāciju monitorējuši, taču netika pieņemts lēmums nedz šo dronu notriekt, nedz pacelt gaisā Latvijā dežurējošos NATO iznīcinātājus, kas izpelnījies daļas sabiedrības kritiku. Kad drons nokrita, deaktivizēta tā kaujas galviņa, kas sākotnēji nebija eksplodējusi.

Pēc notikušā Aizsardzības ministrija sākusi konsultācijas ar sabiedrotajiem, kas pēdējā laikā saskārušies ar līdzīgiem incidentiem. Tāpat tiek iniciētas plašākas konsultācijas, lai kopā ar NATO sabiedrotajiem meklētu kolektīvus risinājumus. Aizsardzības resorā arī sāktas izvērtēšana par atbildīgo personu rīcību incidenta laikā.