Šī grāmata ir viena no augstākajām mērauklām aizvadītā gada latviešu dzejas ainavā, norāda Jānis Vādons.

Andras Manfeldes dzejas krājuma atvēršanas svētki

Otrdien, 10. septembrī, oficiālos atvēršanas svētkus svinēja Andras Manfeldes dzejas krājums "Dilstošais medus mēness".

Kultūra

FOTO: Andra Manfelde kultūras mīļus iepazīstina ar šogad, iespējams, labāko Latvijas oriģināldzejas krājumu

Kultūras nodaļa

Jauns.lv

Otrdien, 10. septembrī, oficiālos atvēršanas svētkus svinēja Andras Manfeldes dzejas krājums "Dilstošais medus mēness".

FOTO: Andra Manfelde kultūras mīļus iepazīstina ar...

Lai gan grāmatas oficiālā atvēršana notika vien šodien, krājums jau paspējis izpelnīties žurnāla "Domuzīme" "Dzejas balvu  2024" par labāko latviešu oriģināldzejas krājumu. Dzejnieks Toms Treibergs par Andras Manfeldes krājumu raksta šādi: ““kā gan tas nākas, ka raupjais kļūst maigs” – tā izskan jautājums vienā no Andras Manfeldes jaunlasāmajiem dzejoļiem krājumā Dilstošais medus mēness. Ar šo pretstatu mijiedarbi autore lasītājus iepazīstinājusi arī agrāk, skatot to gan cilvēcisku īpašību, gan dažādu mums līdz mielēm pazīstamu vēsturisku posmu mērogā. Ambivalence varētu būt viena no dzejnieces rokraksta stīgām".

Savukārt Jānis Vādons, balvas žūrijas vadītājs, Andras Manfeldes krājumu balvas pasākumā raksturoja šādi: “Šī grāmata ir viena no augstākajām mērauklām aizvadītā gada latviešu dzejas ainavā, un tas, iespējams, kļūs par svarīgu atskaites punktu pašas dzejnieces radošajā biogrāfijā." 

Andra Manfelde raksta dzeju, prozu un grāmatas bērniem. Līdz šim iznākuši četri dzejoļu krājumi. Debijas krājums „Tranšejas dievi rok” izdots 2005. gadā, saņēmis Ojāra Vācieša prēmiju un nominēts Dzejas dienu balvai. „Betona svētnīcas” (2007) godalgots ar Annas Dagdas balvu. Trešais dzejoļu krājums „Ziemeļu tirgus” izdots 2010. gadā. Ceturtais, konceptuālais, dzejoļu krājums par bērnību un dzimtu kolhozā „Poēma ar mammu” (2022) nominēts Dzejas dienu balvai un Literatūras gada balvai.

Grāmatas redaktors Jānis Rokpelnis. Vāka ilustrācija un grāmatas dizains Rute Marta Jansone. Grāmata iespiesta SIA „Jelgavas tipogrāfija”. Grāmata izdota ar Valsts kultūrkapitāla fonda un Liepājas Kultūras pārvaldes atbalstu.