Bijušais VARAM ministrs aicina Bauskā noteikt iebraukšanas maksu
foto: LETA
Artūrs Toms Plešs.
Novadu ziņas

Bijušais VARAM ministrs aicina Bauskā noteikt iebraukšanas maksu

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Bijušais viedās administrācijas un reģionālās attīstības ministrs Artūrs Toms Plešs (Latvijas Attīstībai) iesniedzis priekšlikumu Bauskas novada teritorijas plānojumam, lai Bauskas pilsēta tiktu noteikta kā īpaša režīma zona. Tas paredzētu ieviest iebraukšanas maksu, lai mazinātu tranzīta satiksmi cauri Bauskas pilsētai.

Bijušais VARAM ministrs aicina Bauskā noteikt iebr...

Viņš norādīja, ka Satversmes tiesa 2023. gada 27. novembrī pasludināja spriedumu, kas nosaka to, ka Jūrmalas pilsēta, nosakot nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu Jūrmalas pilsētā, ir rīkojusies atbilstoši normatīvajiem aktiem un pašvaldībai ir tiesības šādu nodevu noteikt.

Kā Spriedumā secina Satversmes tiesa, normatīvie akti nosaka domes tiesības savā administratīvajā teritorijā uzlikt pašvaldības nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonās. Tāpat tiesa norādīja, ka likums sniedz pašvaldībām tiesisku līdzekli, ar ko tās var aizsargāt personu tiesības uz labvēlīgu vidi. Tas nozīmē, ka pašvaldībai ir tiesības noteikt īpaša režīma zonu ar mērķi aizsargāt labvēlīgu vidi, kā arī noteikt nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu attiecīgajā zonā.

"Bauskas novada kontekstā jau vairāku desmitu gadu garumā ir aktualizēts jautājums par to, kā novirzīt tranzīta satiksmi prom no pilsētas, lai mazinātu troksni, vibrācijas un piesārņojumu, kas atstāj negatīvas sekas gan uz cilvēku veselību, gan apkārtējo dzīves telpu un infrastruktūru,” norāda Plešs.

Lai arī šī gada 11. jūnijā valdība ir pieņēmusi lēmumu par Bauskas apvedceļa realizāciju, līdz faktiskiem būvdarbiem atbilstoši plānam ir vismaz 3 gadi. Tas nozīmē, ka šajā laika posmā, neparedzot risinājumus tranzīta satiksmes novirzīšanai no pilsētas, augstāk minētie negatīvie procesi gan uz cilvēku veselību, gan apkārtējo vidi turpināsies, pauda bijušais ministrs.

"Tā kā Satversmes tiesa savā Spriedumā ir skaidri pamatojusi, ka pašvaldībai ir tiesības ieviest nodevu par transportlīdzekļu iebraukšanu īpaša režīma zonā, lai rūpētos par ceļu satiksmes drošības, sabiedrības veselības, sabiedriskās kārtības un drošības, kā arī dabas, īpaši aizsargājamo kultūrvēsturisko teritoriju un kultūras pieminekļu aizsardzības jautājumiem, aicinu Bauskas novada teritoriālā iedalījuma vienību Bauskas pilsētu noteikt par īpaša režīma zonu, nosakot nodevu ar mērķi ierobežot tranzīta satiksmi caur pilsētu,” sacīja Plešs.

Bauskas iedzīvotāji gan uz iniciatīvu skatās skeptiski, norādot, ka to nav iespējams īstenot, jo Bauska ir Eiropas nozīmes ceļš un to nav iespējams apbraukt.