EP deputāts Ijabs lūdz atcelt ierobežojumus ES piegādātajiem Ukrainas ieročiem
foto: Alvils Bijons
Eiropas Parlamenta deputāts Ivars Ijabs.
Politika

EP deputāts Ijabs lūdz atcelt ierobežojumus ES piegādātajiem Ukrainas ieročiem

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Ivars Ijabs (“Latvijas attīstībai”, “Renew Europe”) nosūtījis vēstuli ES augstajam pārstāvim ārlietās un drošības politikas jautājumos Žuzepem Borelam, lūdzot izdarīt spiedienu uz ES dalībvalstīm un to NATO sabiedrotajiem, lai tie atceltu ierobežojumus Ukrainai attiecībā uz Rietumu piegādāto ieroču izmantošanu, informē Dace Bargā, Ivara Ijaba palīdze Rīgā.

EP deputāts Ijabs lūdz atcelt ierobežojumus ES pie...

“Sēdēt rokas klēpī salikušiem, kamēr Ukraina cīnās par savu eksistenci ar ierobežotām iespējām sevi aizstāvēt, nozīmē Ukrainu nolemt turpmākai apspiešanai. Mēs lūdzam atļaut Ukrainai izmantot visu Rietumu ieroču spēku un palīdzēt tai atbrīvot savas okupētās teritorijas. Tas bija jādara jau vakar, ” uzsver Ivars Ijabs.

Iniciatīvu, ko veidoja Ivars Ijabs kopā ar deputātiem Janu Farskiju (Jan Farský, STAN, EPP) un Danušu Nerudovu (Danuše Nerudová, STAN, EPP) un nosūtīja ES augstajam pārstāvim Žuzepem Borelam, parakstīja 60 eiroparlamentārieši no sešām frakcijām. Deputāti uzsver, ka šobrīd ierobežojumi vairāk aizstāv Krievijas gaisa telpu, nekā Ukrainas, jo ar Eiropas piegādātajām raķetēm Ukraina pašlaik nedrīkst atbildēt uz Krievijas triecieniem. 

Gan šajā, gan iepriekšējā sasaukumā Ijabs strādā pie jautājumiem, kas skar Eiropas aizsardzību, kā arī Ukrainas iespējas un tiesības sevi aizstāvēt pret Krievijas uzbrukumiem. Pagājušajā gadā Ijabs uzrunāja ES augsto pārstāvi Borelu sākt Eiropas kopīgos ieroču iepirkumus, kas jau tagad ļauj ātrāk atjaunot izsīkstošās bruņojuma rezerves Eiropas armiju noliktavās, nosūtīt vairāk ieroču Ukrainai, kā arī ieguldīt Latvijas pretgaisa aizsardzības sistēmās.