Lai kadiķis kļūtu par dižkoku, tā stumbra apkārtmēram jāsasniedz 0,8m apkārtmēru. Taču Latvijas un Baltijas lielākais kadiķis – Rietekļa kadiķis – ir sasniedzis vairāk kā 3 metru apkārtmēru.

Skaistākie dižkoki Latvijā

Dižkoki ir viena no neatņemamām Latvijas dabas vērtībām, šie senatnes liecinieki kalpo gan kā mājvieta dažādām retām un aizsargājamām sugām, ...

Novadu ziņas

FOTO: Vai esi redzējis tādu kadiķi? Dabas aizsardzības pārvalde dalās ar skaistāko Latvijas dižkoku foto

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Dižkoki ir viena no neatņemamām Latvijas dabas vērtībām, šie senatnes liecinieki kalpo gan kā mājvieta dažādām retām un aizsargājamām sugām, gan arī ir saistīti ar vēstures notikumiem, kā rezultātā daži no tiem ir ne tikai dabas, bet arī kultūrvēstures vērtība.

FOTO: Vai esi redzējis tādu kadiķi? Dabas aizsardz...

Dižkoks uztverams kā patstāvīga ekosistēma un ir dzīves telpa daudzām retām un apdraudētām zīdītāju, putnu, kukaiņu, sēņu u.c. organismu grupām. Koks dižkoka statusu iegūst, sasniedzot vienu no diviem kritērijiem - apkārtmēru vai augstumu.

foto: Dabas aizsardzības pārvalde
Ko darīt, ja tavā īpašumā ir dižkoks?
Ko darīt, ja tavā īpašumā ir dižkoks?

Ja īpašumā ir reģistrēts dižkoks, ir vairāki būtiski apsvērumi, kas jāņem vērā: dižkoks un tā tuvākā apkārtne ir īpaši aizsargājama dabas teritorija – aizsargājams ir ne tikai pats koks, bet arī teritorija zem koka vainaga un vēl 10 m josla ap to: Zemes īpašnieka un lietotāja pienākumi ir nodrošināt aizsargājamo teritoriju aizsardzības un izmantošanas noteikumu ievērošanu, kā arī ziņot Dabas aizsardzības pārvaldei par esošajām vai iespējamām izmaiņām dabas objektos. Bet aizsargājamā koka nociršana (novākšana) pieļaujama tikai gadījumos, ja tas kļuvis bīstams un nav citu iespēju novērst apdraudējumu (piemēram, apzāģēt zarus, izveidot atbalstus), kā arī ir saņemta Pārvaldes rakstiska atļauja.

Ar skaistākajiem Latvijas dižkokiem un to aprakstiem aicinām iepazīties foto galerijā!