Sabiedrība
2024. gada 4. septembrī, 21:40

VIDEO: "Vidējā atzīme bija laba, bet skolā neuzņēma!" Jaunā regulējuma dēļ vairāki Rīgas bērni palikuši bez vietas kārotajā vidusskolā

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Ar negaidītu problēmu Rīgā saskārušās daudzas ģimenes, tai skaitā Litas. Lai gan viņas bērnam vidējā atzīme, beidzot 9. klasi, ir augsta (7,5 balles), nevienā no kārotajām Rīgas vidusskolām bērns nav uzņemts 10. klasē, vēsta “360 ZIŅneši”.

VIDEO: "Vidējā atzīme bija laba, bet skolā neuzņēm...

Pie vainas esot jaunais regulējums, kurš nosaka, kā notiek uzņemšana vidusskolas 10. klasē. Proti, pēc šī gada regulējuma, vecāki drīkst pieteikt bērnu jebkurā skolā Latvijā. Līdz ar to šogad pieaugusi konkurence galvaspilsētas vidusskolās. Dažās pieteikušies pat 10 - 11 pretendenti uz vienu vietu.

Īpaši palielinājies skaits no Pierīgas pašvaldībām. Rezultātā Rīgas bērni palikuši bez vietas kārotajā vidusskolā vai tajā, kura ir tuvāk mājām, un tagad spiesti braukt mācīties, piemēram, no Juglas uz otru Rīgas galu Bolderājā vai pat uz citu pašvaldību, kur mācību sasniegumu rezultāti ir zemāki.

Problēma skar ne vien Rīgas, bet visas Latvijas vidusskolas. Bijusī Izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile, kas ir arī Latvijas universitātes Izglītības inovāciju nodaļas vadītāja, uzskata, lai prognozētu, cik kurā pašvaldībā būs vidusskolēnu, jāanalizē, cik skolēnu un kāpēc pārvietojas no vienas pašvaldības uz citu.

Vairāk skaties video!