Vai pedagogi atkal tiks apmānīti? Apvienotais saraksts prasa finanšu ministra Ašeradena paskaidrojumus
foto: Gatis Rozenfelds / Valsts Kanceleja
Izglītības un zinātnes ministre Anda Čakša un finanšu ministrs Arvils Ašeradens Ministru kabineta sēdē.
Politika
2024. gada 1. septembrī, 07:50

Vai pedagogi atkal tiks apmānīti? Apvienotais saraksts prasa finanšu ministra Ašeradena paskaidrojumus

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Apvienotā saraksta Saeimas deputāti pauž bažas, vai tiks piešķirts finansējums 2025. gadā apstiprinātā pedagogu darba samaksas grafika izpildei un prasa finanšu ministram Arvilam Ašeradenam sniegt skaidrojumu.

Vai pedagogi atkal tiks apmānīti? Apvienotais sara...

2023. gada 18. aprīlī Ministru kabinets pieņēma rīkojumu Nr. 226 “Par pedagogu zemākās darba samaksas likmes pieauguma grafiku laikposmam no 2023. gada 1. septembra līdz 2025. gada 31. decembrim”, kas paredz, ka pedagogu zemākā vienas stundas likme ir: 1) no 2023. gada 1. septembra – 8,50 euro (pirmsskolas pedagogiem – 7,75 euro); 2) no 2024. gada 1. janvāra – 9,54 euro; 3) no 2025. gada 1. janvāra – 10,35 euro.

Taču, izvērtējot Tiesību aktu projektu portālā MK 2024. gada 20. augusta sēdei sadaļā “Ar valsts budžeta likumprojektu saistītie jautājumi” ietvertos dokumentus, esam secinājuši, ka finansējuma pieaugums pedagogu darba samaksas grafika izpildei nav iekļauts valsts pamatbudžeta bāzē 2025. gadam.

Arī izglītības ministres Andas Čakšas paustais sabiedriskajos medijos Saeimas deputātiem rada bažas, vai tiks piešķirts finansējums 2025. gadā apstiprinātā pedagogu darba samaksas grafika izpildei. Tādējādi secināms, ka MK pieņemtais pedagogu darba samaksas grafiks, iespējams, netiks pildīts, jo tam netiks piešķirts finansējums.

Pamatojoties uz Saeimas kārtības ruļļa 124. pantu, Apvienotā saraksta Saeimas deputāti prasa finanšu ministram Arvilam Ašeradenam sniegt skaidrojumu un atbildes uz šādiem jautājumiem:

  1. Vai IZM ir pieprasījusi savā budžeta projekta tāmē 2025. gadam papildu finansējumu, lai varētu izpildīt pedagogu darba samaksas grafiku?
  2. Vai FM valsts pamatbudžeta bāzē 2025. gadam ir iekļāvusi finansējuma palielinājumu pedagogu zemākās stundas likmes pieaugumam no 2025. gada 1. janvāra?
  3. Vai FM kopumā ir plānojusi papildu finansējumu IZM 2025. gadā? Ja jā, tad lūdzam norādīt, cik lielu finansējumu un kādās pozīcijās.

Saeimas deputāts Česlavs Batņa komentējot notikušo saka: “Apvienotais saraksts uzskata par pilnīgi nepieņemamu praksi valdībai atteikties no iepriekš skaidri uzņemtām saistībām un solījumiem lielai un nozīmīgai sabiedrības grupai. Latvijas pedagogi diemžēl to ir piedzīvojuši jau vairākkārt. Šāda situācija grauj uzticību valsts pārvaldei, tiesiskumam un nedrīkst atkārtoties.”