FOTO: mājas iedzīvotāji ar ziediem svin bedres jubileju Rīgas centrā — Rīgas dome rausta plecus
foto: Jauns.lv
Zemes iegruvums Brīvības ielā 78.
Runā Rīga
2024. gada 29. augustā, 12:48

FOTO: mājas iedzīvotāji ar ziediem svin bedres jubileju Rīgas centrā - Rīgas dome rausta plecus

Sabīne Plauka

Jauns.lv

28. augustā apritēja 9 mēneši, kopš Rīgas sirdī – iepretim Brīvības ielas 78 namam, netālu no Dailes teātra ir izveidojies ietves nogruvums. Nama iedzīvotāji ir satraukti, jo atbildīgās iestādes atsakās darīt savu darbu.

FOTO: mājas iedzīvotāji ar ziediem svin bedres jub...

Kā portālam Jauns.lv ziņoja nama iedzīvotāji, atbildīgie šajā laikā ir uzlikuši vienu konusiņu, taču bedre paliek aizvien lielāka. Iedzīvotāji jūtas satraukti, jo ietve paliek arvien šaurāka. Atsaucoties uz kadastrs.lv pieejamo informāciju, redzams, ka šis zemes gabals ir pašvaldības īpašums. Tajā arī atrodas Rīgas satiksmes stāvvieta un ūdens vāks, kas pieder Rīgas ūdenim.

foto: Jauns.lv
Zemes iegruvums Brīvības ielā 78.
Zemes iegruvums Brīvības ielā 78.

Sazinoties ar atbildīgajām iestādēm, visas kā viens norāda uz to, ka šī problēma ir jārisina Brīvības ielas 78 nama īpašniekam. Taču vai tiešām nama īpašnieks ir atbildīgs par pašvaldībai piederošo zemes gabalu?

Rīgas dome skaidro, ka minētais iegruvums ir saistīts ar bojātu blakus esošās ēkas sadzīves kanalizācijas pievadu. “Saskaņā ar saistošajiem noteikumiem, šo inženierkomunikāciju remontu un avārijas dēļ radīto seguma bojājumu novēršanu ir jāveic atbildīgajam komunikāciju īpašniekam par saviem līdzekļiem. Ārtelpas un mobilitātes departaments atbilstoši likumam nav tiesīgs ieguldīt pašvaldības budžeta līdzekļus privātpersonām piederošu īpašumu sakārtošanā,” norāda Rīgas domes pārstāve. Taču kā jau iepriekš tika minēts, konkrētais zemes gabals ir pašvaldības īpašumā.

foto: Jauns.lv
Zemes iegruvums Brīvības ielā 78.
Zemes iegruvums Brīvības ielā 78.

Uzrunājot Rīgas satiksmi, pārstāve atzina, ka “stāvvietas konkrētajā vietā ir mūsu, bet remonts gan ir Ārtelpas un mobilitātes departamenta kompetencē”. Veicot saziņu atkārtoti ar Ārtelpas un mobilitātes departamentu, skaidra atbilde netiek dota, kad tiks salabota šī deviņus mēnešus vecā bedre.

Rīgas ūdens pārstāve atzina, ka pēdējoreiz pēc iedzīvotāju zvana šo konkrēto vietu paurbadīja 26. augustā, taču Rīgas ūdens apgalvo, ka iegruvusi ir kontrolaka, kas atrodas klientu īpašumā, un ka viņu apsaimniekošanā esošie ūdensvada tīkli vai kanalizācijas vads šajā vietā nav bojāts.