Viedokļi

"Situācija kļūst dramatiska": Jurģis Liepnieks par "nepaklausīgo" Ungāriju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Reaģējot uz to, ka Ungārija ir atvērusi savas robežas Krievijas un Baltkrievijas pilsoņu bezkontrolētai ieceļošanai Eiropas Savienībā, būtu steidzīgi Ungārija jāizslēdz no Šengenas zonas un ar šo valsti jānosaka stigrs robežkontroles režīms, uzskata Jurģis Liepnieks. Pašlaik situācija ir kļuvusi dramatiska un ir pilnīgi nepieņemami, ka Eiropas Savienība neko nedara, lai to risinātu.

"Situācija kļūst dramatiska": Jurģis Liepnieks par...

Ungārija arvien uzskatāmāk kļūst par Eiropas Savienības melno avi. Ungārijas prezidents Viktors Orbāns ilgu laiku centās bloķēt finansiālā atbalsta piešķiršanu Ukrainai, kā vienīgais ES dalībvalsts līderis kopš pilna mēroga Ukrainas kara sākuma ir ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Bet tagad Ungārija kā vienīgā ES valsts pieņēmusi lēmumu ļaut iebraukt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem bez drošības pārbaudēm, kas nozīmē, ka tālāk viņi varēs ceļot uz citām Šengenas zonas valstīm. Līdz ar to Lielais jautājums: “Ko Eiropai iesākt ar Ungāriju?” To Jauns.lv uzdeva rakstniekam Jurģim Liepniekam.

foto: no izdevniecības Rīgas Viļņi arhīva
Problēma ir tajā, ka liela daļa ungāru uzskata, ka Viktors Orbāns ir labs, spēcīgs un adekvāts valsts līderis un pievienojas viņa uzskatiem, saka Liepnieks.
Problēma ir tajā, ka liela daļa ungāru uzskata, ka Viktors Orbāns ir labs, spēcīgs un adekvāts valsts līderis un pievienojas viņa uzskatiem, saka Liepnieks.

Problēma ir tajā, ka liela daļa ungāru uzskata, ka Viktors Orbāns ir labs, spēcīgs un adekvāts valsts līderis un pievienojas viņa uzskatiem, tādēļ Eiropas Savienībai uz to būtu jāreaģē: “Situācija ar Ungāriju kļūst dramatiska, tas ir pilnīgi acīmredzami. Ir pilnīgi nepieņemama situācija, ka Eiropas Savienība uz to nereaģē. Pirmais darbs, kas jādara, ir Ungārijas izslēgšana no Šengenas zonas. To Eiropas Padome var izdarīt. Jo (Ungārijas rīcība) ir reāls drošības apdraudējums, vienkārši jāslēdz robežas, jāatjauno robežkontrole. Pēc tam jau jādomā tālāk, jo tā turpināties nevar. Vismaz sākumā jādomā par politisku sankciju piemērošanu pret Ungāriju Eiropas Savienībā, piemēram, balsstiesību vai palīdzības ierobežošanu. Kaut kas tāds... kaut kādai reakcijai ir jābūt.”

Eiropieši tikko ir ievēlējuši jau Eiropas Parlamentu ar “gudri runājošiem cilvēkiem” gan no Latvijas, gan citām valstīm. Tagad ir pienācis laiks, lai viņi ķeras klāt ne tikai runāšanai, bet arī reālai un ātrai problēmas risināšanai. Viņiem jāpierāda, ka ir rīcībspējīgi, nevis tikai birokrātisma veicinātāji, uzsver rakstnieks, jo pretējā gadījumā eiroparlamentāriešu institūcijas pastāvēšana ir bezjēdzīga. Kaut kas ir jādara, lai ungāriem parādītu, ka Viktora Orbāna īstenotā politika viņiem kaitē, jo tas pats no sevis nenotiks.