Viedokļi

Eiropai jāaiztaisa vārti uz Ungāriju: Pēteris Šmidre par "nepaklausīgo" Ungāriju

Elmārs Barkāns

Jauns.lv

Uzņēmējs Pēteris Šmidre uzskata, ka Eiropas Savienībai (ES) jāīsteno stingra nostāja attiecībā pret Ungāriju, kura šajos Ukrainas kara apstākļos, nolēmusi mīkstināt attieksmi pret agresorvalsti Krieviju un tās ciešo sabiedroto Baltkrieviju. Novelkot stingras “sarkanās līnijas”, ES kļūs tikai stiprāka, pat, ja nonāks līdz tādam neiedomājam variantam, ka Ungārija nolems izstāties no ES.

Eiropai jāaiztaisa vārti uz Ungāriju: Pēteris Šmid...

Ungārija arvien uzskatāmāk kļūst par Eiropas Savienības melno avi. Ungārijas prezidents Viktors Orbāns ilgu laiku centās bloķēt finansiālā atbalsta piešķiršanu Ukrainai, kā vienīgais ES dalībvalsts līderis kopš pilna mēroga Ukrainas kara sākuma ir ticies ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu. Bet tagad Ungārija kā vienīgā ES valsts pieņēmusi lēmumu ļaut iebraukt Krievijas un Baltkrievijas pilsoņiem bez drošības pārbaudēm, kas nozīmē, ka tālāk viņi varēs ceļot uz citām Šengenas zonas valstīm. Līdz ar to Lielais jautājums: “Ko Eiropai iesākt ar Ungāriju?” To Jauns.lv uzdeva uzņēmējam Pēterim Šmidrem.

foto: no izdevniecības "Rīgas Viļņi" arhīva
Robežas atvēršana priekš baltkrieviem un krieviem pēc būtības ir Eiropas Savienības robežu atvēršana, uzsver Pēteris Šmidre.
Robežas atvēršana priekš baltkrieviem un krieviem pēc būtības ir Eiropas Savienības robežu atvēršana, uzsver Pēteris Šmidre.

Robežas atvēršana priekš baltkrieviem un krieviem pēc būtības ir Eiropas Savienības robežu atvēršana, uzsver uzņēmējs. Un šī ir kārtējā pārbaude, uz ko Eiropa ir vai nav spējīga. “Jautājums ir par to, ko darīt? Domāju, ka ļoti daudz var ko darīt. Bet vai ES vadība un valstis ir gatavas to izdarīt? Pilnīgi elementāri un loģiski būtu pastiprināt robežas ar Ungāriju, to atdalīt no pārējām Eiropas valstīm. Respektīvi, ja ungāri no vienas puses attaisa vārtus (Krievijai un Baltkrievijai), tad visām pārējām Eiropas valstīm tos vajadzētu aiztaisīt. Nostiprināt apsardzes un caurlaides režīmu un, protams, to vajadzētu izdarīt par pašas Ungārijas naudu, ja viņi tā uzvedas,” teic Pēteris Šmidre.

Tikai problēma ir tajā, vai Eiropa spēs vienoties un ir tam gatava, vai tā nenobīsies no tā, ka Ungārija var “uzsprāgt” un pateikt, ka izstāsies no Eiropas Savienības. Tomēr tas ir jādara: ieviest “stingru disciplīnu” šajā laikā nozīmē Eiropu padarīt drošāku un stiprāku.

“Bet neticu, ka Ungārija izstāsies no ES. Bet, ja jūs attaisāt vārtus, tad mums visiem tie ir jāaiztaisa. Jā, tas nav vienkārši, jo Ungārija robežojas ar piecām ES dalībvalstīm, Ukrainu un Serbiju, bet tas būtu adekvāti, nav jābaidās no sekām. Šeit var vilkt analoģiju ar dzeltenām un sarkanām kartiņām. Divas dzeltenās kartītes Ungārija jau ir saņēmusi: kad tā uzstājās pret Somijas un Zviedrijas uzņemšanu NATO un bloķēja palīdzību Ukrainai. Tagad Ungārija ir pelnījusi sarkano kartiņu – vispār uz to aiztaisīt vārtus ciet. Eiropai jābūt stingrai,” savu pārliecību pauž Pēteris Šmidre.

Kā Pēteris Šmidre vērtē Ungārijas piekāpību Kremļa priekšā un kā Eiropas Savienībai uz to būtu jāreaģē, vērojiet Jauns.lv video.

Visas Lielā jautājuma diskusijas skaties šeit.