Cik lielai jābūt pensijai, lai no tās sāktu atvilkt procentus par kredīta parādu 
foto: ronstik / Alamy/ Vida Press
* Tiesu izpildītājs kredīta parādu nu jums var sākt iekasēt tikai tad, ja jūsu ienākumi pārsniedz pusi no minimālās algas, pašreiz – 350 eiro.
Sabiedrība

Cik lielai jābūt pensijai, lai no tās sāktu atvilkt procentus par kredīta parādu 

Elmārs Barkāns

"Likums un Taisnība"

„No oktobra sāku saņemt vecuma pensiju, tā ir 458 eiro liela. Vai no tās varēs atvilkt procentus par kredīta parādu,” jautā žurnāla „Likums un Taisnība” lasītāja Anita. Skaidrojam, cik lielu kredīta parādu var atvilkt no pensijas, un ar ko jārēķinās parādniekam, jo no šī gada stājušies spēkā likuma grozījumi, cik lielu parādu tiesu izpildītājs var piedzīt no pensionāra, kura vienīgie ienākumi ir pensija.

Cik lielai jābūt pensijai, lai no tās sāktu atvilk...

Latvijas Kredītņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Jānis Āboliņš „Likumam un Taisnībai” skaidro: „Ja lieta būs jau pie tiesu izpildītāja, tad tiesu izpildītājs šajā gadījumā varēs vērst piedziņu uz 158 eiro (starpība, kas ir virs 350 eiro, kas ir neaizskaramais minimums). No 158 eiro tiesu izpildītājs varēs ieturēt 30% jeb 47,40 eiro. Līdz ar to pensijā pēc kredītprocentu atskatīšanas saņemsiet 410,60 eiro.”

Šī gada sākumā spēkā stājās grozījumi Civilprocesa likumā, kas paredz, ka, veicot ieturējumus, parādniekam tiks saglabāta darba samaksa un tai pielīdzinātie maksājumi (arī pensija) 50% apmērā no minimālās mēneša darba algas un papildus par katru apgādībā esošo nepilngadīgo bērnu – līdzekļi 15% apmērā no minimālās mēneša darba algas, bet ne vairāk kā 50% kopumā.