Latvijas jaunākā pilsēta – Skrunda svin 19. dzimšanas dienu
23. janvārī savu 19. dzimšanas dienu svin Latvijas jaunākā pilsēta – Skrunda.
Novadu ziņas

Latvijas jaunākā pilsēta - Skrunda svin 19. dzimšanas dienu

Jauns.lv

Latvijas jaunākā pilsēta – Skrunda piektdien, 23. janvārī, svin savu 19. dzimšanas dienu. Skrunda par Latvijas 77. pilsētu kļuva 1996. gadā, kaut gan vēstures avotos Skrundas vārds pirmo reizi minēts jau tālajā 1253. gadā.

Latvijas jaunākā pilsēta – Skrunda svin 19. dzimša...

Vēstures avotos Skrunda pirmo reizi minēta jau 1253. gadā, tomēr pilsētas statusu Skrunda ieguva tikai 1996. gada 23. janvārī, kad premjera Andra Šķēles vadītais Ministru kabinets izdeva valdības noteikumus Nr. 27 par Kuldīgas rajona Skrundas pagasta pārveidošanu par Kuldīgas rajona Skrundas pilsētu ar lauku teritoriju, informē Skrundas novada pašvaldība. Pēc administratīvi teritoriālās reformas pabeigšanas 2009. gadā Skrunda kļuvusi par novada administratīvo centru.

Jāteic, ka daudzās pasaules valstīs pastāv formāli kritēriji, kas nosaka apdzīvotās vietas atzīšanu par pilsētu, bieži tas ir iedzīvotāju skaits un apdzīvotības blīvums. Latvijas pilsētu saraksts ir veidojies vēsturiski vairāku gadsimtu laikā un to nenosaka formāli kritēriji. Pilsētas tiesības un statuss ir arī apdzīvotajām vietām ar nelielu iedzīvotāju skaitu vai vāji attīstītu infrastruktūru. Latvijā, piemēram, ir vairāki ciemi, kuru iedzīvotāju skaits ir ievērojami lielāks kā mazākajās pilsētās, tomēr tiem nav pilsētas statusa. Pēdējās izmaiņas Latvijas pilsētu sarakstā notikušas 2010. gadā, kad pilsētas statusu zaudēja Kalnciems, un 1996. gadā, kad par pilsētu kļuva Skrunda.

Kasjauns.lv/Foto: Anda Straume/LETA