VSAA birokrātija: pensionāre kritizē sarežģīto sociālā nodokļa atmaksas procesu
foto: Shutterstock
Pensionāre. (Ilustratīvs attēls)
Sabiedrība

VSAA birokrātija: pensionāre kritizē sarežģīto sociālā nodokļa atmaksas procesu

Sabīne Plauka

Jauns.lv

Kāda pensionāre izteikusi neapmierinātību ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras (VSAA) pārmērīgi sarežģīto un birokratizēto procesu, kas saistīts ar sociālā nodokļa atmaksu par 2023. gadā pārmaksātajām iemaksām. Pēc pensionāres teiktā, viņa nesen saņēmusi vēstuli no VSAA, kurā tika paziņots par pārmaksas atmaksas iespēju, tomēr turpmākais process izrādījies pārsteidzoši sarežģīts.

VSAA birokrātija: pensionāre kritizē sarežģīto soc...

Pēc sākotnējā paziņojuma saņemšanas pensionārei bija jāiesniedz iesniegums, kurā jālūdz atmaksāt pārmaksāto summu. Pēc tam sekoja vairākas izziņas par iesnieguma saņemšanu un izskatīšanu, tomēr konkrētu lēmumu viņa nespēja saņemt tehnisku problēmu dēļ. Pensionāre uzskata, ka šāds pārmērīgs birokrātiskais process ir neefektīvs, lieki apgrūtina iedzīvotājus un var mazināt uzticību valsts institūcijām.

Jauns.lv sazinājās ar VSAA, un uz šo sūdzību reaģēja VSAA vecākā eksperte Vita Cinīte, kura skaidroja, ka konkrētā situācija attiecas tikai uz ļoti šauru pensionāru grupu — aptuveni 2700 cilvēkiem, kuri saņem ienākumus no intelektuālā īpašuma, piemēram, autoriem, kuri ir sasnieguši pensijas vecumu vai kuriem ir piešķirta invaliditātes grupa. Šīm personām, atšķirībā no vairuma Latvijas pensionāru, ir specifisks nodokļu režīms, kas paredz pārmaksātā sociālā nodokļa atgriešanu. Cinīte norādīja, ka šāda procedūra tiek veikta, lai nodrošinātu, ka nauda tiek pārskaitīta uz aktīvu un precīzi norādītu bankas kontu, jo VSAA rīcībā esošie konti dažkārt var būt neaktuāli vai vairāki.

Cinīte arī uzsvēra, ka aģentūra cenšas nodrošināt dažādas iesnieguma iesniegšanas iespējas — elektroniski caur portālu Latvija.lv, klātienē, pa pastu vai ar elektronisko parakstu. Tāpat pensionāriem ir iespēja izvēlēties saziņas veidu, kā viņi vēlas saņemt lēmumu par atmaksu. Lai gan process var šķist garš un sarežģīts, Cinīte atgādina, ka aģentūra vienmēr ir pieejama konsultācijām un problēmu risināšanai, tostarp izmantojot konsultatīvo tālruni.

Vienlaikus viņa piebilda, ka pašreizējais autoru nodokļu režīms nav paredzēts kā ilglaicīgs un tas varētu tikt pārskatīts nākotnē, jo likumdošana šajā jomā ir pagarināta tikai līdz šī gada beigām. Šī iemesla dēļ pensionāriem un citiem iesaistītajiem var būt gaidāmas izmaiņas nākamajos gados.